Alternativ.nu

Odling => Inomhusodling => Ämnet startat av: Skrotäpplet skrivet 15 mar-17 kl 22:24

Titel: Enkel nybörjarodling?
Skrivet av: Skrotäpplet skrivet 15 mar-17 kl 22:24
Hej!
Behöver lite pepptips för en som inte pysslat med odling tidigare. Vad är enkelt och tacksamt att odla? Intresset och inspirationen finns men jag hoppas på att behålla den genom att inte misslyckas fatalt från början. Alla tips/folks favoriter är välkomna men bonus om de är ätbara! Om ett gäng veckor kommer jag förhoppningsvis ha tillgång till en markplätt att odla men än sålänge får det bli på balkongen...

Allt gott!
Titel: SV: Enkel nybörjarodling?
Skrivet av: tropfrog skrivet 16 mar-17 kl 08:01
Självvattnande balkonglådor med bladsallad i. Är nästan omöjligt att misslyckas.

Ampeltomater är trevliga på balkong, men kanske lite svårare, men har man bara tillgång på ljus och urin så är det inte så jäkla avancerat.

Potatis i murarbalja är en baggis och ger egna potatisar till midsommar.

Det finns så mycket och det mesta är lätt, bättre egentligen att reda ut vad du vill odla och sedan lära dig mer om just den grödan.

MVH
Magnus
Titel: SV: Enkel nybörjarodling?
Skrivet av: Znibban skrivet 16 mar-17 kl 09:03
Något som är väldigt tacksamt och smaskigt är squash. Du kan skörda de i alla storlekar. Små = zuccini, kan du äta råa som en gurka, med eller utan skal. Lite större, så blir skalen hårdare och du får skala om du vill äta råa. Riktigt stora, kallas då squash; nu får du kärna ur och skala.
Använd i grytor, ungsbaka, rosta, koka, grilla. Fylla med köttfärssås. Riv och gör Falsk ostkaka. Sylta den.....
Som du förstår är det en fantastisk grönsak som kan användas både till förrätt, huvudrätt och efterrätt, samt kaka till kaffet!!! Vilken grönsak kan slå detta?

Köper du en planta så kan du plantera den på plan mark, då får den ett slingrande växtsätt och fungerar bra som marktäckare. Andinsk odlingskultur är att plantera majs med bönor intill som kan klättra på majsen. Squashen täcker mellanrummen och det minskar ogräsen.

Planterar du istället squashen i en grop, så växer den uppåt istället för att slingra sig. Denna metod underlättar vattningen, du behöver bara fylla gropen och fukten håller då längre.


Ett annat användbart tips är att köpa småplantor. Hornbach sålde alla möjliga grönsaker i sexpack eller 9-pack för runt 20:-
Grönkål, blomkål, kålrabbi, sallad m.m. Salladen kan man plocka av och då räcker den hur länge som helst, det kommer nytt hela tiden.
Titel: SV: Enkel nybörjarodling?
Skrivet av: Håkan B skrivet 16 mar-17 kl 12:49
Fyller på med rädisor frilandsgurka kålrot kålrabbi båda fina att ha i grytor eller rosta i ugn . Apropå squash så är det fint att grilla dessutom .
Titel: SV: Enkel nybörjarodling?
Skrivet av: Andromedae skrivet 08 apr-17 kl 12:32
Tomater. Tacksamma att odla även i kruka.
Finns ju krukgurka också, men det har jag ingen erfarenhet av.