Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Travelerhorses skrivet 17 jan-17 kl 13:11

Titel: Surjästkultur mördare??
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 17 jan-17 kl 13:11
Jag lyckas lixom inte få en fungerande surjäst. Har följt olika recept men inget vill bli bra. O detta förstår jag verkligen inte.
Kan nån skicka mej lite surjästkultur så jag får en bra start?
Titel: SV: Surjästkultur mördare??
Skrivet av: eco-kalle skrivet 18 jan-17 kl 02:54
hej(Gomorron)// intressant de där m surdegsbröd ,hur menar du m att de inte blir bra? , jäser de upp för dåligt? , ibland sparat lite deg som reserv, märkt att om man matar surdegen m lite socker innan iblandning nog vikigt m temperaturen på surdegen särskilt om som jag blandar kalla ingredienser , numera räker ett paket jäst t 5 bakningarX 6-10 dl degvätska , fördel m denna lilla jästmängd är att degen kan stå &även  överjäsa utan att de blir jästsmak blir de aldrig nu , kunde bli de innan om de jäste för länge , för jag bakar okså utan förjäsning sätter in i kall ugn tycker de enkelt ,brukar slå från ugnen lite innan klartom vill ha ett lite knaprigt bröd
Titel: SV: Surjästkultur mördare??
Skrivet av: fredde e skrivet 18 jan-17 kl 10:11
Burken, Du sätter jästen i för surning, är den riktigt ren från diskmedel? Är det minsta kvar dödar den jästen. Sen tar det ju flera dagar innan det blir surjäst av Din blandning. Och den behöver rumsvärme annars blir det inget. Dan före baket matar Du den med nytt mjöl, för att det skall finna so mycket, att Du kan spara till nästa bak. Den sparade delen kan Du ha i kylen och matar den med lite mjöl då och då. I kylan håller den sig flera veckor. Men får inte svälta ihjäl.
Titel: SV: Surjästkultur mördare??
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 20 jan-17 kl 23:44
Jag börjar fundera på om det är mitt vatten som är boven. Har väldigt mkt järn i vattnet här..
Titel: SV: Surjästkultur mördare??
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 20 jan-17 kl 23:52
Jag börjar fundera på om det är mitt vatten som är boven. Har väldigt mkt järn i vattnet här..

Det är juh lätt att ta vatten någon annanstans och se vad som händer.
Titel: SV: Surjästkultur mördare??
Skrivet av: skräptanten skrivet 25 feb-17 kl 21:25
Du får nog förklara mera exakt var problemet i uppstår och hur. Jäser det inte när du matar surdegen med mjöl+vätska och ställer i rumstemperatur? Jäser inte själva degen när du knådat ihop surdegen med degspadet och mjölet? Eller jäser brödet inte när du bakat ut det innan det ska gräddas?
Titel: SV: Surjästkultur mördare??
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 03 mar-17 kl 08:09
Surjästen bubblar inte fast jag matar den och brödet reser sej inte heller.
Titel: SV: Surjästkultur mördare??
Skrivet av: torbjorn skrivet 03 mar-17 kl 09:06
Bara järn i vattnet borde inte ställa till med något problem. En sak du kan prova om du misstänker någonting i vattnet, är dock att koka upp det och låta det kallna innan du använder det.  Om du har mycket hårt vatten, så är det ju svårare än med mjukt vatten att skölja bort alla diskmedelsrester, i så fall behövs hett vatten för sköljning efter diskningen.

Men en sak som definitivt kan ta död på jästkulturer är lök, det kan vara bra att ha i minnet. Bröd brukar inte jäsa upp alls om man har blandat rå lök i degen, jag vet dock inte om jästen är så känslig att det t ex räcker med att det ligger lökar framme i närheten av surdegen.