Alternativ.nu

Odling => Inomhusodling => Ämnet startat av: Akuma no Kuro skrivet 08 jan-17 kl 02:05

Titel: chili i fönstret
Skrivet av: Akuma no Kuro skrivet 08 jan-17 kl 02:05
har fått en massa chilifrön som har börjat gro och det är ju inte alls såväder i västerbotten just nu xD hur bra växer chili på fönsterbrädan tro? är det giftigt för katter och tål chiliplantor att en marodör kanske är där och tar sig en tugga ibland? ::)
Titel: SV: chili i fönstret
Skrivet av: tropfrog skrivet 08 jan-17 kl 09:07
Hos mig i Göteborg misslyckas de flesta försök att övervintra chilli utan lampa. Dock har jag en sort som anpassat sig till det i många generationer. Utsikterna för att få fram plantor från frö i januari i norrland bedömmer jag som väldigt låga. Så leta upp en lysrörsarmatur eller köp några led grow Light.

Chilli är inte giftigt, men kan upplevas som obehagligt för vissa, djur som människor. Plantorna klarar ingen betning när de är små, men mer ju större de blir.

Mvh
Magnus
Titel: SV: chili i fönstret
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 08 jan-17 kl 11:04
Jag har odlat chili i mina fönster i flera år! Det går! Skydda dom när dom är små. Inte giftiga alls. Du kan äta löven själv i sallader o dyl. Nu när dom är små ska dom stå svalt o ljust! Söderfönster.
Titel: SV: chili i fönstret
Skrivet av: Idd skrivet 08 jan-17 kl 15:49
Jag har också haft chili i fönstret i många år, går alldeles utmärkt, jag har snart fyra sorter.

Apropå ingenting så kan du om du vill blanda chili i fågelmaten, mössen gillar inte smaken av starkt men fåglarna har inte förmåga att känna den
Titel: SV: chili i fönstret
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 08 jan-17 kl 15:56
Min kattunge bet i en av frukterna sen fick chilin vara i fred  :P
Titel: SV: chili i fönstret
Skrivet av: tropfrog skrivet 08 jan-17 kl 16:56
Jag har odlat chili i mina fönster i flera år! Det går! Skydda dom när dom är små. Inte giftiga alls. Du kan äta löven själv i sallader o dyl. Nu när dom är små ska dom stå svalt o ljust! Söderfönster.

Har du dragit upp fröer i januari utan extra belysning? Bor du i norrland?

Ursäkta, men Jag vill bara påskina att alla har inte riktigt samma förhållanden.

Mvh
Magnus
Titel: SV: chili i fönstret
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 08 jan-17 kl 17:58
Ja och jag bor i Värmland zon 7.
Titel: SV: chili i fönstret
Skrivet av: Akuma no Kuro skrivet 08 jan-17 kl 20:38
Värmland får nog lite mera sol än vad jag får xD
Titel: SV: chili i fönstret
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 08 jan-17 kl 21:12
Bor inte du i midnattssolens land😁
Släng upp en lampa ovanför då.
Titel: SV: chili i fönstret
Skrivet av: Bianca Castafiore skrivet 09 jan-17 kl 10:37
Ja, nu har det ju bänt, snart får ni faktiskt mycket mer sol, om ett par månader...  ;)

Jag har fortfarande rätt svårt att fatta att solen sådär bara går ned sådär *poff* om somrarna söderöver, känns inte som det borde en normal sommar... ha ha!

Jag vet inte med chili, men mina orkidéer trivs bra här (bara man kommer ihåg att de inte får frysa...), men de kanske är mindre ljuskrävande?
Bönor går bra i allafall om de nu går att jämföra (även om jag brukar sätta ut just bönorna sedan när temperaturen medger det, av praktiska skäl)

Har bara odlat chili i kruka utomhus här uppe men det fungerade fint då, dock sade någon mig att det är ganska avhängigt kvaliteten på rötterna om plantan blir frisk och kry eller dånar av till synes utan orsak.
(Ärtor och bönor har andra typer av rotsystem med symbios så de går nog inte att jämföra tror jag... Chilipepparns utveckling av rotsystem har jag ännu ej begripit mig på... )

Titel: SV: chili i fönstret
Skrivet av: Bianca Castafiore skrivet 10 jan-17 kl 09:40
Jag är nyfiken själv på detta, varför plantan ibland lyckas över förväntan och ibland bara tvärdör utan synbar orsak, detdär med rötterna fick jag bekräftat av en bekant som odlat mycket chili i södra Norrland.

Vad jag vet så är paprikaväxter tydligen närmast släkt med potatisväxter, vilket får mig att tro att de vill ha det påminnande om tomater och vanlig paprika.
Vanlig paprika går fint att odla även häruppe, man kan tom sätta ut den under drivbänk framåt sommaren när frostrisken släppt.
Så jag tror principen r densamma för chili. (i allafall funkade det för oss...)
Titel: SV: chili i fönstret
Skrivet av: Katt ola skrivet 16 jan-17 kl 16:39
Vad kul! Jag odlade fyra sorters chili i somras och de blev mogna vid olika tillfällen. Torkade delar av skörden och tar fram dem varje lunch, det blev en stor skörd!

Någon som ska odla dill i sommar?
Kolla länken:
https://www.youtube.com/watch?v=7lGcD1pPTok (https://www.youtube.com/watch?v=7lGcD1pPTok)

Åhh vad jag längtar till sommaren och min odling!
Titel: SV: chili i fönstret
Skrivet av: snowbird skrivet 21 jan-17 kl 12:40
Hej,Jag har satt chilifrön,paprikafrön och tomatfrön i kruka på fönsterbrädan tidigare än jag brukar i mitten på januari,det var en test och det blev fantastiskt mycket paprika men  chilifröna var paprikafrön,hihihi,men jag har åxså satt på en plasthätta på krukan för  att tillföra värme men det var i  Stockholm men jag tror att det går bra om du ser till att det finns tillräckligt med värme ,fast inte så mycket så de möglar,en får ju ha koll.Paprika är tycker jag svårare än chili och tomater.När de har växt till sej lite granna så sätter jag om dom i en större kruka med gödsel och jord,  plus näring när de har växt till sej lite till så rötterna inte brinner upp i  tidigt stadie och det växte så det knakade.Hoppas det går bra och att du får mycket chili.
Titel: SV: chili i fönstret
Skrivet av: Bianca Castafiore skrivet 31 jan-17 kl 10:51
Tomater är ganska lätta att odla, dock skall tomater ha mer vatten. (men man ser det tydligt på dem om man glömt eller om de inte skall ha mer...).
De behöver dock mycket näring i början, så jag brukat ta väl utbrunnen gödsel i toppen (tex häst, ko, får, etc beroende på vad man  haft hemma...)  och blanda in litet trädgårdsjord till en lucker blandning.
Tomater skall dock ha mycket sol.
Plantan vill ha det halvfuktigt, men INTE frukterna, dvs man kan inte linda in frukterna i påsar eller liknande för då ruttnar de.
Titel: SV: chili i fönstret
Skrivet av: tropfrog skrivet 31 jan-17 kl 13:05
Jag planterade om 14 chiliplantor igår. Det brukar vara första vårtecknet hos mig :), nu vänder det....

MVH
magnus