Alternativ.nu

Hantverk => Skinn => Ämnet startat av: Snarrbon skrivet 15 aug-16 kl 11:22

Titel: garva fryst lammskinn
Skrivet av: Snarrbon skrivet 15 aug-16 kl 11:22
Hur börjar jag detta? I tidningens artikel användar de saltade skinn. Lotta Rahme skriver att om ett pälsskinn är blött mer än 24 timmar riskerar man att håren lossnar. Hur gör jag med mitt frusna skinn?
Lägger det i saltvatten o torkar det innan jag börjar skrapa?
Har tyvärr ingen centrifug.
Titel: SV: garva fryst lammskinn
Skrivet av: Fnixen skrivet 16 aug-16 kl 10:36
Tina och torrsalta måste väl gå. Ska du garva direkt behöver du inget salt det är bara att skrapa.

Skickat från min E6653 via Tapatalk

Titel: SV: garva fryst lammskinn
Skrivet av: fjällfäll skrivet 16 aug-16 kl 17:50
Ett fryst,upptinat skinn måste beredas/garvas genast! Man kan inte salta om ett sådant skinn, då en förruttnelseprocess redan startat i och med upptining.
Titel: SV: garva fryst lammskinn
Skrivet av: Snarrbon skrivet 16 aug-16 kl 19:27
Nej det är klart attjag börjar direkt när jag har tagitdetupp. Jag troddebara att jag skulle lägga det i saltvatten för att det skulle tina snabbt :)
Titel: SV: garva fryst lammskinn
Skrivet av: Snarrbon skrivet 25 aug-16 kl 21:01
Nu har jag två skinn liggandes med alunpasta. Det var svårt att skrapa hinnor och jag är inte helt nöjd men det återstår att se hur bra/dårligt det är skrapat :) En ulu önskar jag mig till nästa skinn. Jag har skrapat med en spackel. Det bästa jag kunde hitta men som sagd. Inte helt nöjd. Första skinnet skrapade jag över en bock och det var inte så bra. Andra hade jag gjord en räckbänk och det var Bra :)
Egentligen skullejag fettgarva men blev avrådat det då det är fel årstid. Ingen törring i luften. Hoppas jag har torkat skinnen tillräckligt med hårtorken. Den jag gjorde i dag tror jag kanske inte är så tor som den borde :( Solen lurade mig :(
Men roligt har jag haft och nu blir det spännande att se det färdiga resultatet om några dagar. Åh ja det skall ju mjukgöras och det skall ju vara ganska hårt arbete det också men sen så.... :D