Alternativ.nu

Djur => Getter => Övrigt om getter => Ämnet startat av: Mormortill3 skrivet 07 jul-16 kl 09:59

Titel: Kastrering
Skrivet av: Mormortill3 skrivet 07 jul-16 kl 09:59
Fördelar alt. Nackdelar med kastrering av dvärgbockar ? Blir dom mindre dominanta vid kastrering ?
Titel: SV: Kastrering
Skrivet av: Trollmor skrivet 07 jul-16 kl 15:38
Jag ser mest nackdelar.  Risk vid ingreppet, särskilt om de behöver sövas.  Risk att de blir rädda för folk, om inte bedövningen tar på rätt sätt.  Risk för urinsten.

  Och risk för att de blir ledsna resten av livet.

  Fördelarna är att man kan släppa ihop dem med fertila getter utan att det blir killingar.  Men du har ju bara bockar?  Och så luktar de inte så mycket.  En fertil bock sprider sin doft omkring sig, så att ingen intresserad hona ska kunna missa tillfället!  ;)

  Temperamentet brukar inte ändras så mycket.  Hornen blir smalare, och skägget mindre.
Titel: SV: Kastrering
Skrivet av: Weasel skrivet 07 jul-16 kl 15:46
Vår veterinär har försökt kastrera två bockar, båda dog... Varför vet jag inte, men de är väl extra känsliga.
Titel: SV: Kastrering
Skrivet av: skräptanten skrivet 07 jul-16 kl 18:03
Getter som djurslag är känsligare för sedering (nersövning) än andra djurslag. Därför är det noga att väga en bock innan han ska kastreras, får han för mycket narkosmedel i förhållande till sin vikt blir det den eviga sömnen istället för den timslånga.
Jag har ett gäng helt okastrerade bockar som går i en hage, ett mycket trevligt grabbgäng. Den enda kastraten går med getterna och killingarna. Jag har aldrig haft svårt att hantera bockar, och jag har ändå göingebockar, som är rätt mycket större än dvärgar.
Titel: SV: Kastrering
Skrivet av: Bianca Castafiore skrivet 07 jul-16 kl 19:23
Har man enbart bockar eller baggar brukar det inte vara några problem, blandar man med getter eller tackor kan de slåss kortare perioder under brunsten, men dessemellan brukar det inte vara några särskilda problem vad jag märkt, de är inte som med hästar där de kan ryka ihop ordentligt (med varandra) om de (eller i allafall två av dem... (en hingst och en valack brukar dock fungera) inte är kastrerade.

I nödfall får man dela på dem om man tycker att de slåss mycket, men har mest haft det problemet med flickorna... :D
Hanarna har nästan aldrig stångat mig (med undantag för ett flasklamm som var präglad på människor, men tror mest att han var ute efter att försöka snika till sig mer godis (spannmål)... :) ), inte heller varandra när det inte är brunst tid.

Vi har aldrig behövt kastrera våra baggar över huvud taget.

-


Titel: SV: Kastrering
Skrivet av: Trollmor skrivet 08 jul-16 kl 13:19
Getter som djurslag är känsligare för sedering (nersövning) än andra djurslag.
Ja, och dvärggetter är ÄNNU känsligare för i varje fall Rompun.  (Källa Hammarberg)
...  har mest haft det problemet med flickorna... :D
Det är du inte ensam om!  Flickorna slåss mera sällan, men NÄR de gör det, är det allvar!  Och de använder ojusta metoder oftare än pojkarna.
Titel: SV: Kastrering
Skrivet av: Bianca Castafiore skrivet 15 jul-16 kl 15:47
Jo, en av våre piger försökte jämnt att köra upp hornspetsarna i ljumsken på både djur och människor med full kraft...
Var bara gamle frank hon inte rådde på, men gissa om hon energiskt försökte tills han stångade hål på nätet och jag fick springa dit och sätta in ett galler just för henne då jag var orolig att de skulle skada sig annars... Hon stod då på bakbenen och försökte tvinga ned honom men han (en gammal bagge som normalt var snäll som ett lamm, men man har ju rätt att freda sig om man blir direkt attackerad :)) hade säkert närmare 70 centimeter mellan hornspetsarna och var stor som en tunna så det gick inte, han behövde bara knycka till litet med huvudet för att parera, var nog mer som att försöka besegra en stenvägg...
Men, hon bara vägrade ge sig tills jag gick in och hämtade henne och låste franks hage samt satte ett tungt helsvetsat stålgaller emellan som inte gick att ha sönder...  :)

Det finns andra typer av bedövningsmedel, men detdär är skumt, en människa dör på mindre än en minut (nåja, men kort tid) om man får en tjugondels droppe av de vanligt bedövningsmedlen i blodet (man har ca 15 sekunder på sig att ta motgiftsprutan när man är ute med bedövningsgevär om man råkar sticka sig på nålen när man hämtar den...) medan får verkar knappt ens reagera när man fyller sprutan till max vad som går att trycka i blodet rent tekniskt... Ett lejon slocknar enligt tabellen med en bråkdel av den dosen...  ;D

Detdär är svårt att räkan på även för en erfaren yrkesverksam person.

Har aldrig vågat söva getter med dessa medel, men får brukar gå bra, brukar vakta på dem vid huvudet med motgiftsprutan, den skall man alltid ge när de skall vakna oavsett. (man måste givetvis ha särskild utbildning för att använda bedövningspreparat, träffytan är dessutom ganska liten).
Titel: SV: Kastrering
Skrivet av: Trollmor skrivet 16 jul-16 kl 12:10
Oj, är du veterinär, mizzarrogh?
Titel: SV: Kastrering
Skrivet av: Bianca Castafiore skrivet 16 jul-16 kl 23:45
Bara medhjälpare, Har inte egen vet. licens.
Vi sövde mycket hjortar och mufflon förut när levande djur från storhägn skulle fraktas.
Men, dedär är egentligen överkurs för djur som går att komma nära och hantera.

Titel: SV: Kastrering
Skrivet av: Bianca Castafiore skrivet 17 jul-16 kl 12:58
En teori jag har om detta är att vissa medel också blockerar signaler som styr andning och hjärtmuskulatur, mm
Det gör i princip alla narkosmedel, men jag tror att det är olika hur det påverkar individen, tex hos oss människor blockerar det allt även vid mycket små mängder, men hos ett mufflon tex nästan inte alls med preparat X, men preparat Y har kraftigare verkan hos dem, osv, men de flesta medel generellt är korskompatibla mellan olika arter i någon mån såtillvida inte någon art (tex människor...) råkar vara överkänsliga för någon grupp av preparaten.

Så, min gissning är att tex dvärg getter kanske är mer känsliga mot samma preparatgrupper som vi tex därför att det ligger nära blockering av signaler som tex kontrollerar lungfunktionen (Hjärtats muskulatur är en halautonom konstruktion som bara delvis är kontrollerad av hjärnstammen, medan andning styrs mer direkt, osv, så min gissning är att felra saker kan kombineras, tex om kroppens nödsignalsystem inte fungerar så ger det inga varningar om lungorna inte tar upp tillräckligt med syre, alternativt om fel nervbanor får en för stark blockering), man har samma problem även med milda åtgärder, som tex narkosgas, vilket i princip kräver konstant övervakning när det används (eftersom man har både de sakerna att ta hänsyn till då) men det är lättare att stoppa då man har mer tid på sig men signalerna är mer diffusa när det börjar krisa, fem minuter räcker för att ge mycket allvarliga skador om blodcirkulationen stoppas tex.

Jag vet inte exakt varför det är så då får och getter är mycket nära släkt och till och med kan korsas med varandra i sällsynta fall.


@ Trollmor, jag ifrågasätter inte dina kunskaper, tvärtom!  :)Titel: SV: Kastrering
Skrivet av: Trollmor skrivet 17 jul-16 kl 21:47
Ja, vi får väl hoppas att veterinärerna känner till vilka preparat, och i vilka doser, de ska använda på de olika djurslagen!   ;)
@ Trollmor, jag ifrågasätter inte dina kunskaper, tvärtom!  :)
Du har också bra kunskaper att tillföra detta forum, och det är vi tacksamma för.  :) Men det här får mig fundersam:
Jag vet inte exakt varför det är så då får och getter är mycket nära släkt och till och med kan korsas med varandra i sällsynta fall.
Får och getter är inte alls särskilt nära släkt, fastän de har liknande kroppsform och matvanor.  (Någon korsning mellan får och get har jag inte hört talas om.  Om du kan hitta en sådan, så starta gärna en ny tråd, för det kommer att bli en intressant tråd!  *drömmer om bilder*)   :)
Bara medhjälpare, Har inte egen vet. licens.
Menar du legitimation?
Titel: SV: Kastrering
Skrivet av: skräptanten skrivet 19 jul-16 kl 17:06
Jag vet inte exakt varför det är så då får och getter är mycket nära släkt och till och med kan korsas med varandra i sällsynta fall.
Nej, det är en biologisk omöjlighet, eftersom får och getter inte ens har lika många kromosomer.
Titel: SV: Kastrering
Skrivet av: Tjalve skrivet 19 jul-16 kl 19:14
Nej, det är en biologisk omöjlighet, eftersom får och getter inte ens har lika många kromosomer.
Jo det är möjligt. https://en.wikipedia.org/wiki/Sheep%E2%80%93goat_hybrid
Häst och åsna har inte heller samma antal kromosomer så det är inte det största hindret för korsningar.
Titel: SV: Kastrering
Skrivet av: Bianca Castafiore skrivet 20 jul-16 kl 15:06
Det är möjligt men det är mycket ovanligt, de kan korsa sig med varandra men gör det extremt sällan och de gånger det händer är det fler saker som skall stämma, därför ser man det i princip aldrig.

De har liknande benstruktur också.

Finns gott om bilder på internet, men svårt att säga vad som är äkta av det då det finns många faktorer som kan göra lamm getlika, tex vissa vildfårkorsningar och en individ med onormalt hög andel täckhår, osv.

Det är som sagt väldigt ovanligt.
Skulle nog vilja påstå att i minst 99% av fallen händer ingenting.

Titel: SV: Kastrering
Skrivet av: skräptanten skrivet 24 jul-16 kl 08:44
Enligt Kalle Hammarberg är det omöjligt. Visserligen kan tackan eller geten bli dräktig med ett handjur av fel art, men fostret dör innan dräktigheten är fullgången.
Titel: SV: Kastrering
Skrivet av: Bianca Castafiore skrivet 25 jul-16 kl 13:04
Ok, jag trodde det också tills jag läste artiklarna i någon vetenskaplig tidskrift, men då stämmer det alltså inte, då måste det man trott vara sådana ha varit någonting annat i de fall killingen har överlevt, nu faller alla bitar på plats i min skallen iaf, dvs att de kan bli dräktiga, men det kan inte bli livsduglig avkomma.
Låter ju både rimligt och troligt i mina ögon.

Har sett någon gång att de kan vara litet halvnyfikna på varandra, men jag tror inte att de så ofta verkligen parar sig med varandra heller, även om de kan vara litet intresserade på avstånd sas. (Har iallafall sett någon gång att tex mufflonbaggar har kommit fram när jag släppt ut gethonor där (Dock tror jag inte att han fick något... :) ), osv, så kan tänka mig att det gäller getabockar i ännu högre grad kanske är litet intresserade av tackor, osv.)

Titel: SV: Kastrering
Skrivet av: Trollmor skrivet 26 jul-16 kl 19:19
Nu börjar vi komma ifrån ämnet ...  :-[

  Mina getter och får gick tillsammans.  De hade lite olika språk, så de missförstod varann ibland.  Getterna hade mycket starkare sexuella signaler än fåren.  Man säger att endast en bagge kan avgöra om en tacka är brunstig eller inte, men en brunstig get berättar om sitt behov för var och en som vill höra på - och för alla andra också!  Därför var jag inte förvånad när jag upptäckte att baggarna uppvaktade brunstiga getter, medan bockarna inte brydde sig alls när en tacka var brunstig.
Titel: SV: Kastrering
Skrivet av: Bianca Castafiore skrivet 26 jul-16 kl 21:20
Ok, jag hade ingen getabock vid tillfället, skulle ändå ta dit flickorna då deras gamla hage behövde renoveras.
För att vara uppriktig har jag faktiskt aldrig haft någon egen getabock (ingen särskild orsak, blev bara inte av att vi skaffade någon).
(Ungefär som att jag skött får här sedan 80-talet men faktiskt aldrig blivit aktuellt att behövt klippa ett (eftersom inget av dem varit ullfår och gutarna som hade tjock ull fällde pälsen ändå...)...  :P)

Har dock bara varit med och sövt djur från håll med gevär.


(Edit, stod bagge men jag menade getabock...)
--------------------------------------

Summering av frågan i första inlägget är då att bockar är väldigt svåra att söva då de inte tål narkosmedlen så bra, men som regel inte behöver kastreras, om någon som inte har följt diskussionen undrar.

Titel: SV: Kastrering
Skrivet av: Trollmor skrivet 28 jul-16 kl 11:48
Summering av frågan i första inlägget är då att bockar är väldigt svåra att söva då de inte tål narkosmedlen så bra, men som regel inte behöver kastreras, om någon som inte har följt diskussionen undrar.
Förtydligande:  Getter av båda könen är riskabla att söva eftersom de kan kola vippen av narkosmedlet Rompun.  Dvärggetter ännu känsligare än andra raser.  Skäl för och emot kastrering skulle vi kunna samla ihop i en tydlig lista, om någon vill lägga in dem i Handboken.
Titel: SV: Kastrering
Skrivet av: skräptanten skrivet 30 jul-16 kl 07:01
För att återgå till TS´ fråga så ser jag ingen anledning att kastrera någon eftersom det är fråga om en liten flock med enbart två bockar. De flesta skräckhistorier som går om okastrerade bockar är just historier.
Titel: SV: Kastrering
Skrivet av: erik-frida skrivet 05 aug-16 kl 09:30
Vi kastrerade vår vuxna bock i våras (fick honom "på köpet" och vi har inte för avsikt att föda upp dvärggetter).

Han blev mycket bättre avseende lukt och sexdrift (han är inte på honorna på samma sätt längre).
Inga komplikationer.

Nu verkar han lugnare och jag har inte märkt något att han blivit ledsen.

 :)
Titel: SV: Kastrering
Skrivet av: skräptanten skrivet 06 aug-16 kl 07:30
Om syftet med kastreringen är att få bocken infertil blir resultatet lyckat. Om en istället tänker sig att bocken ska bli mer väluppfostrad och lätthanterlig kan en bli besviken :) .