Alternativ.nu

Djur => Getter => Utfodring av getter => Ämnet startat av: gnets skrivet 07 maj-16 kl 22:45

Titel: Smala getter hjälp sökes
Skrivet av: gnets skrivet 07 maj-16 kl 22:45
Hej!!
Tänkte höra vi har getter och dom är så smala så ben och ryggrad känns....dom har fri tillgång på bra hö vatten ris får dom tre till fyra ggr i veckan och har tillgång till får mineraler med koppar som vi ger och dom har saltsten och så ger vi dom lite kraft foder....och dom är avmaskade ändå är dom så jävla smala...har ni några tips va vi ska göra för att få upp dom i vikt!! Mvh gnets
Titel: SV: Smala getter hjälp sökes
Skrivet av: olivia.k skrivet 07 maj-16 kl 23:06
Ris?
Getter ska vara smala och ryggraden ska man känna. De lägger fettet i buken. Men de kan drabbas av invärtes parasiter som gör att de blir onormalt magra. Har du tagit något träckprov?
Är du säker på att du avmaskat rätt? Har rätt medel, rätt dos? Har de killingar? Är getterna gamla? Kanske tänderna har ramlat ut så de inte kan äta längre. Har de magrat av nyligen eller har de alltid sett ut så som de gör idag?
Titel: SV: Smala getter hjälp sökes
Skrivet av: Trollmor skrivet 07 maj-16 kl 23:09
Hej, gnets, kul att se dig!  Har du hittat till FiasCo Farm?  Där finns en instruktiv teckning över hur man hullbedömer en get.
Titel: SV: Smala getter hjälp sökes
Skrivet av: GetMaja skrivet 08 maj-16 kl 00:03
Getter är av naturen smala och beniga djur. Särskilt getter som är avlade för att ge mjölk, vilket då innebär alla våra inhemska raser egentligen.

Att känna över ryggen ger en ganska dålig bild av hullet då de lägger fettet i bukhålan.

Men ett träckprov är bra att ta så här på våren oavsett om getterna är magra eller ej.
Titel: SV: Smala getter hjälp sökes
Skrivet av: skräptanten skrivet 08 maj-16 kl 07:57
"Ris" är nog tall- och granris eller kanske torkat sly. Bra getmat oavsett!
Men kraftfoder ska de inte behöva, jag tycker det ser ut som dvärggetter på din avatar? Dvärggetterna är från början köttdjur, och blir därför lätt för feta om en ger icke-producerande djur kraftfoder (nu var ju inte ditt problem att de var feta, men ändå). Med icke-producerande avses bockar, samt getter som inte är dräktiga eller ger di.
Jag tycker som de andra att du bör lämna in ett träckprov igen (t ex Kolla Masken Får och Get). Vad har du avmaskat mot för parasiter, och vilket medel har du använt? Vissa parasiter övervintrar inne i djurens magar, och andra övervintrar med ägg ute på betet. Den senare kategorin får förstås inte att avmaska bort, utan där får en ta till betesväxling för att minska parasittrycket.
Titel: SV: Smala getter hjälp sökes
Skrivet av: gnets skrivet 08 maj-16 kl 09:00
Hej på er alla igen!!
Har läst lite på den sidan fiasco farm ska kolla getterna idag.... Se om man blir något klokare och vi fick ivomec till avmaskning men ska skicka in träckprov så återkommer...tack för alla svar mvh gnets
Titel: SV: Smala getter hjälp sökes
Skrivet av: Trollmor skrivet 08 maj-16 kl 11:12
Ja, på din avatar ser det ut som två ganska feta dvärgisar ...   :-[  Just dvärggetter är känsliga för överutfodring, kan få det som på hästar heter fång.   :o  Så kolla du på FiasCo Farm, det är en bra hemsida!

  Och klappa getterna från oss!   ;)