Alternativ.nu

Djur => Getter => Utfodring av getter => Ämnet startat av: hanna elisabeth skrivet 23 sep-15 kl 17:25

Titel: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: hanna elisabeth skrivet 23 sep-15 kl 17:25
Hej!
Idag har jag varit hos veterinären med min hund-bock. Veterinären sa samma sak som han sagt förut. Bubben min mår "för bra". Han får för fin och bra mat mot vad en get ska ha. Och vad får han då? Jo han går i hage och äter det han känner för, vilket blir gräs av olika slag. När han är inne får han hö. Från hagarna här. Men det är tydligen fel.
Getter ska äta sly. Grenar, kvistar, pinnar liksom. Och istället för hö ska getter äta grov halm. Det är det som deras magar mår bra av. De kan dö av "för fin" och god mat.
Detta är vad veterinären starkt och tydligt påpekat för mig två gånger nu.

När jag läser här på forumet så är det många som ger sina getter hö. Dessutom en massa spannmål och frukt, bröd och annan mat. Det är enligt veterinären väldigt dumt och inte rätt. Bockar speciellt kan får njursten av den typen av föda.

So, sly och halm. That's it.

Skulle vara intressant att få andra getägares respons på detta. Speciellt ni som anser att ni vet vad som är bäst. Och referens på var ni fått er informationen ifrån vore ju toppen!

mvh Hanna
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: Oskar 123 skrivet 23 sep-15 kl 19:33
Bröd ska man inte ge till idisslare.
Jag ger mina hö och sly, och det funkar bra. Högdräktiga getter får kraftfoder, inte bockarna då de kan fä njursten.
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: olivia.k skrivet 23 sep-15 kl 21:00
Varför var du hos veterinären med bocken då?

En bock ska absolut inte äta spannmål, frukt, bröd etc.  Det är väl ingen av medlemmarna här som ger sin bock sådan föda?

Varför är han inne och äter hö på sommaren? Om jag var tvungen att stänga in mina getter på sommaren (pga rovdjur) så hade jag slängt in sly till dem eftersom det är billigare än hö.

På vintern äter getter/bockar hö eftersom ingen har plats för att lagra sly för hela vintern. Men på sommaren är deras huvudföda sly, men då menar jag lövträd, buskar etc och inte tallar. Du skriver att din bock går och äter gräs, vilket jag tolkar som vall, och det är sant att det är inte vad de ska äta i första hand, och det är bättre näringsvärde på vall (insådd åker) än vad det är på lövträd/buskar. Även hö kan ha olika näringsvärden beroende på när vallen är slagen. Särskilt innan midsommar är vall väldigt näringsrik.

En get som är dräktig kan inte alls leva på halm hela vintern.

Något annat du blandat ihop är njursten med urinsten. Bockar kan få urinsten av att det blir obalans ca/p-kvoten i kroppen ifall de äter spannmål.  Urinsten bildas i urinblåsan och när stenarna fastnar i urinröret så kan de inte kissa så urinblåsan spricker vilket de dör av. Att de skulle få urinsten av hö har jag aldrig hört, men det finns ju risk att få urinsten utan att äta spannmål, särskilt för kastrerade bockar som har ökat risk.

Men det som jag själv kan tycka är tokigt är att vissa getter får så mycket som 2kg spannmål om dagen. Det sägs ju självt att det inte är nyttigt.
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: skräptanten skrivet 26 sep-15 kl 08:32
Har den veterinären specialutbildning för getter?
Det här påståendet att de endast ska ha halm och sly som grovfoder på vintern verkar...märkligt. Sly - javisst. Men halm - då får getterna proteinbrist eftersom halm inte innehåller något smältbart protein alls. Halm kan ges som "bukafylla" till getter som fodras med tidigt skördat hö/silage som har låg fiberhalt, men inte som enda grovfoder!
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: hanna elisabeth skrivet 26 sep-15 kl 10:55
Han är inte specialiserad på getter men han är veterinär. Som jag skrev vore det jätteintressant att få källa på er information som ni bidrar med här på forumet. Varifrån kommer er "fakta"? många skriver att: så här här det... så här ska man göra...  men jag upplever att få har källa på sin fakta. tänkte att denna tråd kunde vara tydlig med vem informationen kommer ifrån. ex berätta att man själv är veterinär eller vilken bok man läst det i osv.

Jag menar inte att just denna veterinär som jag träffat har hela sanningen. Men jag ville förmedla vad en veterinär uppmanat mig till gällande utfodring.
Kan tillägga att jag pratat med en veterinär på fårhälsan också och hon sa att getter ska ha en balja med mineraler också. Som måste innehålla magnesium.

So,
1.sly
2.halm
3.mineraler

Vore intressant att kunna fylla på utfodringslistan med foder som det finns referenser på!


Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 26 sep-15 kl 14:50
Nu undrar jag, hade denne veterinär källa på sitt påstående?

Visst finns det folk som kan få för sig att deras getter mår bäst om de står rättvända på en currylinje, men här på forumet finns det flera som har studerat sina getter och litteraturen om getter, deras anatomi, foderbehov och sjukdomar så pass att tokigheter knappast får stå oemotsagda speciellt länge. Folk som haft djur länge har inte alltid en direkt källa till sina kunskaper, men påstår de något udda så får de underbygga det med fakta eller verkligen kunna argumentera för sin sak.

Halm kan knappast ses som naturlig föda för en get, så det borde inte vara förstavalet.
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: olivia.k skrivet 26 sep-15 kl 16:31

Stackars din bock om han inte har några getkompisar. Getter är flockdjur och blir olyckliga om de är själva. Det är nog viktigare att han får en kompis än att han äter sly hela vintern istället för hö.
Vad är problemet med att utfodra sina getter med hö på vintern egentligen? Menar du och veterinären att de blir överviktiga? Eller menar du att bockar kan få urinsten av hö, men inte av halm och sly?

Vad har du matat din bock med eftersom den är överviktig då? Eller har du gett han spannmål så han fick urinsten och ni fick åka till veterinär, därav uppläxningen på att han fick "för bra mat"? Det är viktigt med mineraler så de blir törstiga vilket motverkar urinsten.
Nu är det ju inte så att det brukar vara ett problem i Sverige att lantbruksdjuren är feta, snarare tvärtom.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasternorrland/4-av-10-far-ar-undernarda (http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasternorrland/4-av-10-far-ar-undernarda)
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: hanna elisabeth skrivet 26 sep-15 kl 19:50
vad är det som händer olivia? du låter så himla anklagande och upprörd?
jag vill bara att folk som säger sig veta något refererar. det är ju det denna tråd handlar om från början. den handlar inte om varför min bock var hos vet, hur många getter jag har, hur folk ska förvara sin sly eller hur jag sköter mina djur.
Jag är ute efter en lista på vad som är bäst att utfodra getter med och jag vill ha referenser på var folk får sin info ifrån. inte konstigare än så.
så tagga ner lite va.
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: Halte skrivet 26 sep-15 kl 19:59
Våra får hö. Och lite korn då och då medans de har killingar.
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: Jakobn skrivet 26 sep-15 kl 20:39
Hej på dig Hanna, getter har av gammal tradition alltid fått hö om hö funnits. Annars har alternativen varit löv, halm och ljung för de som haft det sämre ställt.
Därför har våra svenska raser anpassat sig efter den dieten. Där getterna har varit talrikast har spannmåls odlingen varit som minst och därmed har tillgången på halm varit motsvarande. I dessa trakter har däremot slåttern och lövsamlandet varit betydligt viktigare.
Om det inte är en svensk lantras du äger kanske annat gäller.
Källor för detta finns i tusental bland allmogelitteratur och andra historieböcker.
Skicka PM om du vill ha boktitlar.

Mvh
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: hanna elisabeth skrivet 26 sep-15 kl 21:04
tack Jacob :)
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: SussiloII skrivet 26 sep-15 kl 22:16
Jag är ute efter en lista på vad som är bäst att utfodra getter med och jag vill ha referenser på var folk får sin info ifrån.

Det blir kanske ett långt svar, men ändå...

Ur "GETTER, Hälsovård och sjukdomar," av Kalle Hammarberg, veterinär:

"Om geten själv får välja....
I vilt tillstånd äter geten i första hand från huvudhöjd och uppåt. Betar hon från marken är det växternas övre delar som äts. Hon provsmakar det mesta som växer, en rik blandning av knoppar, frukt, bark, löv, örter,  blommor och andra växter. Toleransen för bittra smaker är större än hos våra andra idisslare, man kan t.o.m. tolka det hela som att getter har ett behov att äta t.ex. tannin.
Hon kan gå långa sträckor för att finna det hon söker, vilket kan vara en orsak till att getter gärna undersöker hur de kan ta sig ur en inhägnad fålla, vilket hon dessutom ofta lyckas med.
Det getterna väljer att äta i fritt tillstånd håller ofta högre näringsvärde än det grovfoder baserat på gräs vi normalt ger kor. Så har örter upp till 40 procent högre innehåll av fett och protein än gräs, och oftast också en högre halt av makro- och mikromineraler, men fiberhalten är lägre. Då getterna har högre behov av fibrer än både får och nötkreatur kompletterar de sin foderstat med lövbete, buskätning och bark."


"Grovfoder
Under stallperioden kan geten inte välja foder själv, utan det ansvaret läggs på djurskötaren. Geten ska erbjudas en fri tillgång på grovfoder, men ges möjlighet att själv därur selektera det hon vill ha. Det är därför normalt att en del av det serverade fodret inte äts, utan lämnas på foderbordet. Hö, hösilage och ensilage av god kvalitet går bra, men måste för fiberhaltens skull kompletteras med något fiberrikare. Att enbart bjuda ensilage blir för ensidigt för getter. Komplettera med buskar eller senare slaget gräs eller örthö. Av grenar är sådana från rönn, vide, asp och sälg favoriterna, men det mesta, t.ex. begagnade julgranar, går bra. Getterna ringbarkar hela stockar. Halm är däremot inte smakligt för getter och ratas för det mesta. Fiberrikt foder ökar idisslingen, varvid mer saliv, som är basiskt, tillförs fodermassan. Det hjälper till att buffra upp våm-pH vid kraftfodergivor. Behovet av grovfoder ligger på omkring 1-1,3 kg/get/dygn. Givan ska dock vara högre, eftersom geten ratar en del.

Ensilage måste vara av god kvalité av flera orsaker. Dels kan smörsyrajäsning förekomma i sämre ensilage, och om sådana bakterier hamnar i mjölken kan osten felmogna och bli oätlig. En annan orsak är att i ett sämre ensilage med ett höjt pH över 5,0 kan listeriabakterier tillväxa, och de kan orsaka både sjukdom och allvarliga infektioner av osten. Ensilageutfodring måste därför kombineras med pastörisering av mjölken. Att använda pH-sänkande ensileringsmedel vid ensilageinläggningen minskar riskerna. Av den anledningen är det många getägare som inte använder ensilage som grovfoder, utan föredrar hö."


Utöver grovfoder ska getter ha salt och mineralfoder, kraftfoder om geten t.ex. är mjölkande eller högdräktig.

Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: hanna elisabeth skrivet 26 sep-15 kl 23:36
tack sussilo! :)
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: Trollmor skrivet 27 sep-15 kl 06:28
Välkommen, hanna elisabeth!  :D Kul att du har en bock som "hund"!  :D Är han koppelvan och rumsren också?  I så fall tycker jag du ska fundera över olika sätt att få honom att göra av med all den goda energi som han stoppar i sig.  En get går gärna flera kilometer om dagen för födosök, och kan förstås dessutom behöva springa för att komma ifrån rovdjur och andra faror.  Att föröka sig är inte heller något latmansgöra.

  Så om han har råkat bli en soffpotatis, så kan du ju prova att gå promenader med honom.  Om det finns skogsvägar att gå på, behöver du säkert inget koppel.  Som vid all annan träning får ni förstås ta det lugnt i början.

  Tack för citatet ur Hammarbergs kompendium, SussiloII!  Mitt exemplar har kommit bort, och jag tror minsann att Hammarberg har arbetat om sitt kompendium sen jag läste det.  Precis så där skulle mina getter ha uttryckt saken, om de kunnat hantera ett tangentbord!

  Enligt samme Hammarberg har getter en god förmåga att själva välja ut det de behöver, om man t ex erbjuder dem en "buffé" med olika sorters salt och mineral.

  Men det är nog inte så många som har en get som inte producerar mjölk och annat energikrävande.  Om din bock är ett rent sällskapsdjur, så behöver han inte lika mycket mat.  På FIasCo Farm (är det väl, SussiloII?) finns instruktion på hur du själv bedömer hullet på din bock.  Så får du anpassa hans kost och motion efter det.

  "Om det är ett sällskapsdjur du vill ha, så har du valt rätt djurslag!"  Källa:  Telefonsamtal på 1990-talet med Kalle Hammarberg.
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: skräptanten skrivet 27 sep-15 kl 07:15
Tillägg: mitt påstående att djur som endast får halm drabbas av proteinbrist kan verifieras av valfri fodermedelstabell :) .
Det är sant att det finns sorgligt lite litteratur om getter på svenska, men det här forat är så bra för att vi även kan dela med oss av praktisk erfarenhet!
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 27 sep-15 kl 08:50
Jag utgår från att vi pratar getter och foder vintertid.
Sommaren ska de vara i en hage med stor variation mellan öppen mark(gräs) och buskar, träd mm.

Hö från ogödslade marker som därför har lägre näringsvärden är bra get-mat.
Hö slår man när det är i full kraft, grönt och fint!
Halm stål man när säden är mogen och strået börjar vissna, det har gjort sitt när det gäller transport av näringsämnen till fröna, säden.

Därför är det i stort sett ingen näring kvar i halmen.
Halm är bra komplettering till överviktiga djur te x ponnys.

Att hålla en get på bara halm, och sly+mineral, låter i klenaste laget.
När jag hade getter fick de vintertid  halm att sova på, magert hö+mineral+salt att äta och torkade grenar med löv som extra sysselsättning och lite näring.
Veterinären hade inga andra kommentarer om getterna än att de fick den mat de skulle och att de mådde bra, likaså tyckte djurskyddsinspektören när hon var här.
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: bo_i_dala skrivet 27 sep-15 kl 09:49
Hej!

Har skummat i tråden och vill påminna om;

Idisslare och hästar är grovfoderomvandlare (klarar av att tillgodogöra sig foder med cellulosa i)- ska äta i första hand grovfoder!! Om det är ett lakterande djur eller djur som har svårt att hålla gott hull bör man ge grovfoder av högre kvalitet (högre näringsvärden och TS). Deras mag/tarm BEHÖVER grovfoder för att må bra- och ca 75% av immunförsvaret kommer från mag/tarm.

Det kan behövas ett komplement till en del- då ger man kraftfoder.

Det är här som det omtalade "djurögat" är så viktigt- för feta djur får mindre/ inget kraftfoder och omvänt- i kombination med- feta djur grovfoder med lägre näringsvärde.....

Om geten, i trådstartarens inlägg, är för fet ska den inte få så näringsrikt foder, vad är problemet?!

Sen skriver någon att getter inte ska hållas utan artfränder- och det är ju helt sant- läs djurskyddslagstiftningen på jordbruksverkets hemsida.

MVH/ bosse

PS Det finns en finess med att gå ut i hagen med en hink m kraftfoder (allas lockgiva) regelbundet- djuren blir avsevärt tamare och mer lätthanterliga. DS

Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: Torptomten skrivet 01 okt-15 kl 20:55


Ur "GETTER, Hälsovård och sjukdomar," av Kalle Hammarberg, veterinär:

Mitt bidrag begränsar sig till att nämna att K. Hammarberg  troligen är landets skickligaste get- och får-veterinär.
 Bättre källa än så kan man inte finna på svenska. :D

 Tack SussiloII!

Mvh
/Tt
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: Ysselini skrivet 21 jan-16 kl 18:17
Mina dvärggetter som är 4 år äter hö 3ggr/dag samt lite havrehalm 1g/d och fårpellets 1dl/d.
Självklart fri tillgång på saltsten o vatten. De lägger på hullet ordentligt på vintern och blir sen smalare igen på våren. Träden i hagen blir barkade förstås och julgranen försvinner snabbt😊.
De verkar må utmärkt på denna kost. Bocken vill inte ha varken kraftfoder, morötter eller annat men han älskar hö och äter även av halmen. Kanske bra att han inte vill ha kraftfoder eftersom han är kastrerad men vad för slags mineraler borde han få? Han är VÄLDIGT  duktig på att nå lååångt upp på träden för att kunna äta bark, skulle inte förvåna mig om han lär sig klättra uppför stammarna snart😉
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: skräptanten skrivet 22 jan-16 kl 07:28
De flesta utfodrar bara 2 ggr per dag, men om en har möjlighet går det förstås bra att fodra 3 eller 4 ggr per dag också.
Bocken ska inte ha kraftfoder, så det är bra att han inte vill ha det!
Mineraler är bäst om en ger en sort för nötkreatur, om de får fårmineraler får de lätt kopparbrist.
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: Ysselini skrivet 22 jan-16 kl 12:23
Vi ger hästarna flera ggr/dag och då är det enkelt att ge getterna lite också :)
Är det en mineralbalja för nötkreatur som är bäst då? Men då kanske vi borde sluta med pellets till getterna så att de inte äter för mkt mineraler eller? Tror inte vi kan lura i bocken mineraler eftersom han inte äter något "godis" att blanda med, utan han måste nog äta av egen vilja, och då blir mineralbaljan tillgänglig för alla getterna.
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: Trollmor skrivet 22 jan-16 kl 12:39
Getter har som sagt en god förmåga att själva ta för sig rätt mängd av rätt sort mineral och salt, om de kan välja.  Men om det är hopblandat med t ex kraftfoder, då kan de hiva i sig för mycket - och "det är då man kan få förgiftningar" (Telefonsamtal med Hammarberg).

  Hur har det gått med din "hund", Hanna?  Har du hittat instruktionen för hullbedömning?  Kan vi kanske få se en bild på honom?   :-[

  (Getter anser ofta även t ex människor eller hundar som flockmedlemmar, d v s som en bra ersättning för biologiska artfränder.)
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: Ex. skrivet 22 jan-16 kl 15:33
Oavsett sort av djur, så är det ju ingen direkt hemlighet att dom behöver ett visst mått av näring i sin mat. Källa på detta är precis som skräptanten skrev, valfri bok om utfodring av djur.  Och halm och sly är ungefär lika näringsrikt som vatten och bark till en människa.

Dock har det ju blivit modernt att utfodra djur med det man tror är gammaldags, dvs pinnar och halm. Kanske hemfaller veterinären åt den skolan?   Det finns inget naturligt  eller gammaldags med att ge djur en sån svältdiet. Att man kanske tidvis gjorde det förr var för att man inte hade nåt att välja på när det gällde att få djuren att överleva.
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: Trollmor skrivet 23 jan-16 kl 16:44
Ja, det förekom ännu på 1930-talet att bönder ansåg att det var bättre att ha många djur över vintern än att föda dem man hade på bästa sätt.  Jag har hört argument i stil med "Det brukar ändå dö några, så det är bäst att ha några extra" ...   ::)

  Men sly i tillräcklig mängd är bra getmat.  Särskilt om det är löv på.  (Dock är det lätt att missta sig på hur MYCKET sly/löv en get i så fall behöver ...  Hö är så mycket enklare att skörda och hantera.)
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: skräptanten skrivet 23 jan-16 kl 18:19
"Det handlar inte om hur möe djur vi kan fö´ över vintern här på gårn, utan hur många vi kan svälta!"
Så vill förstås ingen (eller åtminstone få) ha det nu för tiden. Pinnar och halm funkar dåligt som foder, men Trollmor har helt rätt i att torkat sly är uppskattat som vintertillskott, precis som färskt tall-, gran- eller enris. Däremot funkar det inte som enda foder; en vuxen get behöver ungefär 2 kg hö per dag, och om en ska få ihop motsvarande energi ur enbart torkat sly - då får en göra en förgjordad massa kärvar under sommaren! (Då hinner en inte göra något annat än hugga sly från maj till september...)

Om inte dina getter, Ysselini, gillar mineralbaljan kan du köpa en sort med melass i, då ska du se att det går åt :) !
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: Ysselini skrivet 24 jan-16 kl 10:17
Var på Granngården igår men hittade bara den orange mineralbaljan som jag sett att flera skrivit att deras getter inte äter. Tips på annat märke som är smakligare? Köpte dock en viltsten som komplement till den vanliga saltstenen. Men jag funderar fortfarande på om jag kan fortsätta med fårpelletsen som getterna äter 1 rågad dl var/d om de även får tillgång till en mineralbalja?
Bocken är inget problem, han tittar inte ens åt pelletsen( och det är ju därför han behöver mineraler😏).
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: olivia.k skrivet 24 jan-16 kl 12:07
Var på Granngården igår men hittade bara den orange mineralbaljan som jag sett att flera skrivit att deras getter inte äter. Tips på annat märke som är smakligare?

Förutom sitt eget märke säljer granngården även Lantmännen. De har fårmineraler med koppar du kan ge till getter men Lantmännen har även nötmineraler vilket passar getter bättre. Ännu bättre är att köpa Lantmännens produkter hos Lantmännen för det är billigare. Även om de inte har någon foderbutik där du bor lär de ha en maskin-butik och de har också foder ibland och om de inte har så kan de beställa. Hos oss har lantmännen maskin alltid lammnäring hemma vilket är ungefär halva priset mot att köpa samma Lantmännens lammnäring hos Granngården. Sen finns ju andra foderbutiker du kan kolla, som svenska foder. Har du inga enskilda foderbutiker i din närhet? Jag har en som saluför några mineraler som heter "Jermin" och de har både till nöt och får och den köper jag för den är billig.

Granngården är en välkänd kedja men att köpa mineraler där är ungefär som att köpa mjölk på OK/q8. Det blir väldigt dyrt.
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: skräptanten skrivet 24 jan-16 kl 13:15
Granngården är en välkänd kedja men att köpa mineraler där är ungefär som att köpa mjölk på OK/q8. Det blir väldigt dyrt.

;D Så sant som det är sagt!

Här kan du hitta återförsäljare för Svenska Foder, till exempel:
http://www.svenskafoder.se/?p=2405&m=4311 (http://www.svenskafoder.se/?p=2405&m=4311)
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: Ysselini skrivet 25 jan-16 kl 10:23
Tack för tipsen!
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: Bergström skrivet 20 jan-17 kl 10:31
Min/vår erferenhet här å går (som sakta försöker bli nära självförsörjande, där vi vartefter slakatar getterna men tills dess lever dom ett hel fantastiskt liv).
Våra getter (Var 14 i sommras, från 3mån till 15 år & mixat mellan könen) går helt fritt på gårn, och har fri tillgång till skog och sly. Vilket de drar nytta utav. Det står några mineralbaljor utspridda runt gårn (Den för nöt, som passar Getter bättre än får), den nyttjas dessutom av frigående Ankor & Höns.
Vad jag ville komma fram till är först ge en liten bild av hur våra djur går. Sedan våran erfarenhet.
Dom får alltid hö vid nattning och framförallt ute nu vintertid som stödfodring. Hö kvaliteten är inte den bästa om man ser ur en mjölkbondes ögon. Men för getterna är den kanon (lite magrare strån taget på en vall som börjar näsrma sig 6 år, om ni förstår). Har märkt att en get inte äter det han inte vill, för stunden. vilket kan förklara att den inte vill ha mineralerna just då. Mit tips är att låt djuren sköta det själv, dvs avvakta lite å bevaka. Djuren är fantastiskt duktiga på att känna vad kroppen saknar för ämne, och därefter stoppa i sig de som behövs, det som människan och kunnde en gång i tiden.

Ps. dom får en näve kornkross på kvällen, mest för vi vill dutta med djuren och att det är så mycke lättare å locka in dem om de skulle behövas.
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: Bianca Castafiore skrivet 20 jan-17 kl 10:46
Ja, det trollmor säger är helt korrekt.

Getter (och framför allt får) skall inte ha kofoderhö då de inte kan äta det grövsta i detta.
Men man kan slänga in kofoderhö i allafall och låta dem plocka det de vill, men det är inkorrekt att de äter de grövsta, det kan de inte äta.
Får skall ha ängshö, inte grovt fodergräs.

Jag brukat bara slänga in en stor tuss blandhö och låta de plocka i den, sedna om man vill torkad sly, jag torkade i en lada i kärvar, dock blir det likt armeringsmatta i underlaget om man ger dem sly...

Man kan ge dem litetgrand spannmål/bröd/frukt som godis, men de skall inte ha i närheten sådana givor spannmål som egentliga mjölkdjur och liknande, sett till vikten.
(Får skall inte heller ha det)

(Fallfrukt brukar jag vara selektiv med och portionera ut i små omgångar över kortare tidsperiod, de skall inte ha det jämnt. Inte heller bröd och liknande i stora mängder.)

Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: Luff skrivet 20 jan-17 kl 19:41
Om inte bocken vill ha mineraler så behöver han troligen inte mineraler.
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: mattias_33 skrivet 21 jan-17 kl 06:25
Väldigt off topic.
Men jag skulle tro att trollmor är egentligen denna kvinna.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/39/7b/8f/397b8f2c578f1c8b03f1b2d5e461e426.jpg (https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/39/7b/8f/397b8f2c578f1c8b03f1b2d5e461e426.jpg)

I've learned a person can pretty much survive off of a goat. A goat gives you company, and milk, and cheese... and when you need it, good meat.

Get damen i filmen Cold Mountain  :-[
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: Bianca Castafiore skrivet 31 jan-17 kl 10:47
Trollmor är en av de jag har den allra största respekt för.  :)
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: Trollmor skrivet 01 feb-17 kl 23:15
Trollmor är en av de jag har den allra största respekt för.  :)
Tusen tack, mizzarrough!  Dina inlägg är inte dumma de heller.  Och din avatar är jättefin!
Titel: SV: Man ska visst ge hö till getter!
Skrivet av: skräptanten skrivet 02 feb-17 kl 08:56
Getter (och framför allt får) skall inte ha kofoderhö då de inte kan äta det grövsta i detta.
Men man kan slänga in kofoderhö i allafall och låta dem plocka det de vill, men det är inkorrekt att de äter de grövsta, det kan de inte äta.
Får skall ha ängshö, inte grovt fodergräs.
Fast ALLA kobönder (oavsett om de har kött- eller mjölkdjur) jag känner och känner till slår vallarna tidigare än vad jag som getägare gör, det rör sig oftast om ett par veckor tidigare! Av den enkla anledningen att det späda gräset är mer näringsrikt och inte innehåller så mycket fibrer = inte är så grovt. Getter brukar uppskatta och må bra av ett hö/ensilage som är skördat något senare och innehåller mer fibrer, ett tidigt skördat gräs har för högt innehåll av snabba kolhydrater som getterna inte kan tillgodogöra sig, de blir mest lösa i magen.

Och ängshö är väldigt artrikt och smakar säkert fantastiskt för getterna...om en hade haft tid och ork att skörda det, vill säga. En äng är en gräs- och örtbevuxen mark som inte gödslats och som är för stenig och/eller trädbevuxen för att kunna plöjas. Alltså måste den slås med lie och det torkande höet vändas för hand - ett digert arbete! (Även om det är många tusenlappar per hektar i EU-stöd för besväret, om kontrollanterna godkänner din äng.)
Därför kan en cynisk typ som jag misstänka att de som säljer "fint ängshö" på någon annonssajt för 2 kr/kg egentligen menar "hö från en vall som jag inte har orkat plöja och så om på en 20-30 år" 8) . Och visst är en 20 år gammal vall betydligt mer artrik än en som såddes förra året, men det blir inte samma flora som på en äkta äng (vallen är ju gödslad), skörden är också markant sämre räknat i mängd jämfört med en nyare vall. Och en 20 år gammal vall är och förblir en gammal vall, den kan aldrig bli en äng!
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: Bianca Castafiore skrivet 02 feb-17 kl 09:57
Säkerligen...  ;D
Halvdåligt sandjord brukar också ge det.

Det stämmer att man skall vara restriktiv vad gäller färskt gräs och andra åkerfoderväxter till får och getter, detta är även mycket viktigt att känna till då man drar stängsel för sommarbete, dvs man måste portionera ut färsk, oslagen åker om man vill låta dem beta på sådan mark, annars kan de bli allvarligt sjuka och till och med dö i extrema fall.


-----------
OT.
Trollmor, tja... inte min egentligen, är en ganska darkside karraktär från en 70-tals tecknad film (hon vill skapa en ny och bättre värld med väldigt tveksamma metoder)... men tyckte den passar mig även utseendemässigt, skräcködlan... mitt hår ser tyvärr ut sådär idag...  ;DTitel: SV: Man ska visst ge hö till getter!
Skrivet av: SussiloII skrivet 15 feb-17 kl 19:56
Getter brukar uppskatta och må bra av ett hö/ensilage som är skördat något senare och innehåller mer fibrer, ett tidigt skördat gräs har för högt innehåll av snabba kolhydrater som getterna inte kan tillgodogöra sig, de blir mest lösa i magen.


Japp och det kan ställa till ett elände, ibland bli livshotande, om getters magar hamnar i olag.
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: WP skrivet 12 aug-17 kl 19:14
Jag pluggar just nu inför att skaffa getter, och det "min" veterinär skriver (Kalle Hammarbergs kompendium, utgåva 2013) är att getter INTE ska utfodras med halm då det inte är smakligt för dem.

Så jag håller inte med dig om hur de ska utfodras, och referensen har du ovan. Men jag kommer också ha mjölkande getter, och det skiljer sig från din hund-bock så där har vi en skillnad i vår gethållning.

Det är sällan ett råd kan gälla alla. Förutsättningar och bakgrund är viktiga för att få och ge rätt information.

Det finns vetenskapliga studier och det finns beprövad erfarenhet. Om man hänvisar till vetenskapliga studier bör man också kunna redogöra för studiens utformning, resultatet, dess svaghet och studiens klassning. Det finns otroligt dumma studier vars resultat sprids okritiserat, ofta på Facebook. Beprövad erfarenhet är något som fungerat i många många år (inte bara innevarande decennium), men ur sitt sammanhang kan resonemang om beprövade metoder bli jättetokigt med.

Att referera till en veterinär som person är att just referera till en person, såvida den inte är "erkänd" inom området vad nu det betyder.

I sista ledet är det alltid en enskild människa som bedömer informationen och fattar egna beslut, oavsett om informationen kommer från forum, böcker, studier eller samtal med veterinärer.

Jag tycker att det finns många bra trådar på forumet redan gällande om getter ska äta hö eller inte och dom är skrivna utifrån olika vinklar och lyfter fram många olika för- och nackdelar. Tycker gott att det går att dra egna slutsatser från dom och sedan få det bekräftat i fin-litteraturen om man känner behov av det. Det fina är att det går att få information om hur saker fungerar praktiskt med hänvisning till aktuella förhållanden, det är väl en del av det som gör forumet så bra?
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: Trollmor skrivet 13 aug-17 kl 00:46
Det finns få svenska veterinärer som kan lika mycket om getter som Kalle Hammarberg.

  Det blir lättare att diskutera om alla använder orden 'hö' och 'halm' på samma sätt.
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: Bianca Castafiore skrivet 13 aug-17 kl 13:10
Instämmer med trollmor, jag har också träffat honom personligen.
Hö och halm är två olika produkter.
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: skräptanten skrivet 14 aug-17 kl 11:52
Tänk att det har blivit 3 sidor diskussion för att en person hävdar att getter inte ska äta hö, och refererar till en anonym veterinär, sen rör hon ihop njursten och urinsten samt avslutar med att "ni som anser att ni vet bäst" ska svara.
Och tydligen är vi många som anser att vi vet bäst, för det är ingen som hållit med om att getter inte ska ha hö :P ...
Titel: SV: Man ska inte ge hö till getter...
Skrivet av: Trollmor skrivet 14 aug-17 kl 15:01
@ hanna elisabeth:  Hur har det gått med din "hund"?  Lever han fortfarande?  Vad heter han?  Kan vi få se bild på honom?  Säkert är han jätterar.