Alternativ.nu

Odling => Växthusodling => Ämnet startat av: mt_knot skrivet 19 maj-15 kl 11:00

Titel: spånblandad hösgödsel som marktäckning?
Skrivet av: mt_knot skrivet 19 maj-15 kl 11:00
Funkar färsk spån/hösgödselblandning från hönshuset att täcka runt tomat/chilli-plantor i mitt lilla växthus med förhöjda bäddar? Eller blir det risk för överdos?
Jag hade tänkt lägga det på jorden, inte mylla ner det.

Ogräsfrön förstår jag att jag kan få.
Titel: SV: spånblandad hösgödsel som marktäckning?
Skrivet av: christelle skrivet 20 maj-15 kl 09:27
Det kan bli för starkt med obrunnen gödsel runt plantorna. Nu kanske du inte har möjlighet men annars kan en lägga den obrunna gödseln under plantorna och sen lägga ett lager ogödslat jord över gödseln och sen plantera i ogödslad jord. När plantorna växer till sig så kommer de själva att hämta upp vad de behöver.
Titel: SV: spånblandad hösgödsel som marktäckning?
Skrivet av: mt_knot skrivet 21 maj-15 kl 07:16
Ok tack för svaret, det var det jag hade på känn och ville inte chansa då jag redan lyckats ta kål på första omgången tomatplantor ( glömde dom ute en frost natt) och jag har redan lite gödselspån i botten blandat med allehanda träpinnar och lite halm med ditt förslag i åtanke.
Titel: SV: spånblandad hösgödsel som marktäckning?
Skrivet av: ka74 skrivet 31 maj-15 kl 15:41
Tomatplanter tåler reale mengder gödsel, om den er sponblandet og den legges oppå jorden rundt tomatplanten tror jeg det går bra. Jeg bruker å legge ut et dekke på 6-7cm med löv og sponblandet strö direkte fra hönsehuset i grönnsakshagen. Det går helt bra. Plantene elsker det. Da har ströet ligget i hönsehuset rundt 6 mnd, og er full av skit. Men spede småplanter tåler jo mindre enn voksne planter i full vekst.
Titel: SV: spånblandad hösgödsel som marktäckning?
Skrivet av: torpare2 skrivet 12 apr-19 kl 20:22
Jag har mina höns i växthuset på vintern så att hela växthuset är fullt med färsk spånblandad hönsgödsel. Jag fraktar ut en hel del av det, men det finns givetvis en del kvar eftersom höns sprätter och därmed blandar gödseln med den underliggande jorden. Det har gått utmärkt att odla tomat och gurka på det. Och ogräsfröna har hönsen tagit hand om.  ;D