Alternativ.nu

Övriga ämnen => Örter => Odling och insamling => Ämnet startat av: Be skrivet 05 sep-14 kl 12:08

Titel: Rosmarin
Skrivet av: Be skrivet 05 sep-14 kl 12:08
Jag har en rosmarin i kruka, odlad från frö. Det är inte jättestor men välmående. Finns det någon chans i världen att få den att övervintra utomhus? Ifjol höll jag en planta inomhus, men den bara dog (torkade bort trots bevattning).

Så nu tänkte jag ifall det går utomhus. Bor i södra Finland. Har också en salvia, lär vara svåra att få att övervintra, men min har blivit en enorm buske som trivs och frodas. Därför tänkte jag att kanske rosmarinen också klarar sig trots allt? Finns det något annat man kan göra för att skydda plantan, än att lägga över täckmaterial?

Det är såpass varmt och soligt här ännu att jag tänkte den kunde hinna rota sig även om vi redan är i september!
Titel: SV: Rosmarin
Skrivet av: christelle skrivet 05 sep-14 kl 12:15
Aldrig lyckats att få rosmarin att överleva ute, provar i år att ha två, en vanlig och en mini, nergrävda i växthuset. Dom måste nog ha det extremt skyddat, täckta och väldränerat för att klara sig utomhus.
Titel: SV: Rosmarin
Skrivet av: Lena III skrivet 05 sep-14 kl 12:21
Övervintrade förra året en i ett uttrymme i torpet som är ljust och jag håller frostfritt eftersom vattenledningarna går där. Jag tror man ska akta sig för att vattna för mycket. 
Salvian bör inte vara några som helst problem att om du gräver ner krukan, salvian överlever utan mankemang även i mina oskötta odlingar.
Titel: SV: Rosmarin
Skrivet av: Be skrivet 05 sep-14 kl 13:58
Äsch vad trist! Men jag tror jag testar utomhus ändå, för jag har inget rum eller fönster inne som vore ljust nog eller svalt nog - och än mindre bägge delarna... ::) Läget är rätt skyddat och jag får hälla i mycket sand för dräneringen då, och se vad det blir helt enkelt!
Titel: SV: Rosmarin
Skrivet av: Quercus skrivet 05 sep-14 kl 14:37
Skyddas i växthus, eller bubbelplast eller likande. Många gör dock felet att inte vattna rikligt under tidiga våren så de torkar ihjäl sig. De dricker som svampar från och med första vårvärmen och fram till sommaren. Man ska inte luras av de barrliknande närmast succulent-liknande bladen och tror den klarar torka bra, för det gör den inte under våren. Också bra att skydda den från intensiv, tidig solbestrålningen som lätt bränner/torkar ut "barren".
Om man gör så här är övervintring ganska problemfri
Titel: SV: Rosmarin
Skrivet av: Be skrivet 06 sep-14 kl 11:43
Bubbelplast!? :o Googlade runt lite och detta verkar ju värt att pröva! Men vad skyddar man egentligen plantorna emot? Jag trodde det var rötterna som behövde skydd. Om det är -20 måste ju växterna ha -20 under bubbelplasten också va? Är det fukten som skadar dem?
Titel: SV: Rosmarin
Skrivet av: Maria C S skrivet 06 sep-14 kl 13:37
Nja Skåne å Finland är viss skillnad.
Be har du ingen granne med ladugård, stall eller liknande som kan härbärgera din planta ?
Titel: SV: Rosmarin
Skrivet av: javill skrivet 06 sep-14 kl 15:48
Jag har övervintrat ute i rabatten vid husväggen i västerläge och på glasveranda som är frostfri. Tror också att problemet många gånger är att de torkar ut tidig vår.
Titel: SV: Rosmarin
Skrivet av: Maria C S skrivet 06 sep-14 kl 15:55
I Finland kan tjälen gå ner en meter i backen och tinar till midsommar.
Medel temp är -20 grader mellan mitten av januari till mitten av februari.
Det finns inte en chans att dom överlever vintern där ute.

Frostfritt ska det vara, ljust och vatten ska dom ha när solen börjar värma.
Titel: SV: Rosmarin
Skrivet av: Be skrivet 06 sep-14 kl 17:27
Mja innan midsommar tinar det nog, någon gång i april kan man ett gott år börja odla eller tidigare i soligt läge, som platsen jag tänkt för rosmarinen. Och vintrarna varierar rätt mycket, vi har sällan så kallt här eller så länge (i söder), snarare några dagar eller nån vecka i taget. Men nä som sagt, Skåne är det ju inte. Äsch!!! Men nu köpte jag en till planta på torget och tänkte jag testar en ute, en inne :). Grannarna har nog en lada, men den är både kall och mörk... Hmm får ta och fundera på det här... Tack för alla synpunkter!!
Titel: SV: Rosmarin
Skrivet av: mmeo skrivet 06 sep-14 kl 18:41
Jag har provat att övervintra på friland (zon 2) och var väldigt förhoppningsfullt då den såg fin ut i januari-februari. Men den stendog när vårsolen kom och den blev rostad. Jag är sugen på att testa igen i väldränerat och skyddat läge men då skulle jag skydda den mot vårsolen genom att klä in den i säckväv tror jag. Att vattna den ordentligt på vårkanten är säkert också viktigt.
Titel: SV: Rosmarin
Skrivet av: Quercus skrivet 06 sep-14 kl 18:45
Hmm...
ja, jag bor i Skåne kanske skulle tillägg och de tipsen jag rekommenderade funkar nog gissningsvis enbart upp till zon 3? Här kan vi ha fikon ute (Skånes sydkust) året om utan speciella åtgärder.
Hade jag bott norrut kanske jag skulle fundera på växthus om tid, plats och ekonomi tillåter.