Alternativ.nu

Djur => Getter => Mjölkgetter => Ämnet startat av: Henrik Penrik Filivilivenrik skrivet 04 apr-14 kl 01:25

Titel: Vad gör ni av all getmjölk?
Skrivet av: Henrik Penrik Filivilivenrik skrivet 04 apr-14 kl 01:25
Jag läste att en normal getkvinna/tjej/hona/sto/höna (vad heter hongetter? Nåja, strunt samma) producerar mäktiga nio liter mjölk per dag. Det är nästan dubbelt så mycket mot vad jag brukar dricka. Lägg där till att man väl helst ska ha fler än en gethona om man ska ha någon (eller brukar man ha en ensam hona med flera kasterade hanar som sällskap? Hur funkar det?), och man får ju massor mjölk över.

Vad gör alla med mjölkgetter med den överblivna mjölken? Har ni grannar som köper av er? Lagrar ni den på något genialiskt sätt? Berätta är ni snälla!
Titel: SV: Vad gör ni av all getmjölk?
Skrivet av: Znibban skrivet 04 apr-14 kl 08:46
Jag misstänker att de flesta gör ost  :P  ;D
Titel: SV: Vad gör ni av all getmjölk?
Skrivet av: skräptanten skrivet 04 apr-14 kl 09:26
9 liter :o !? Den geten (för så heter hondjuren) kan jag gärna betala 2000 kr för direkt! Eller nä, förresten, om det nu faktiskt fanns en get som producerade 9 liter mjölk om dagen skulle hon säkerligen lida av diverse produktionssjukdomar och besvär, så det vore inte schysst.

De flesta av oss som har getter med en något normalare produktion (2-3 liter per dag) dricker mjölken, eller gör filmjölk och youghurt, skummar grädden och gör crème fraîche eller smör, gör ost, bakar ostkaka, lagar mat, kokar gröt och alla andra saker en kan göra med mjölk. Skulle en få mjölk över är syrning (fil/youghurt) en bra konserveringsmetod, att ysta är oxå en typ av konservering. Den som är lite mer svennebananig häller mjölken i en plastflaska och lägger i frysen!