Alternativ.nu

Djur => Får => Dräktighet & lamning => Ämnet startat av: wahlgrens skrivet 28 maj-13 kl 23:18

Titel: Ang troligtvis flasklamm...
Skrivet av: wahlgrens skrivet 28 maj-13 kl 23:18
Igår fick sista tackan sitt lamm. En stor baggpojke som föddes med en del komplikationer, så nu är inte tackan överförtjust i att ha blivit mamma. Efter vad vi har sett låter hon honom inte snutta, såvida vi inte är med och håller henne still. Men det är ytterligare ett problem, hon verkar inte ha så mycket mjölk. Juvret har inte alls så spänt som det varit på de andra tackorna efter lammning. Och lammet verkar inte nöjd, han är uppenbarligen hungrig. Jag har nu börjat gett honom av råmjölken jag hade i frysen från en annan tacka mellan fasthållningarna av hans mamma, och nu får jag snart gå över på lammnäring. Det här är min första vår med lamm, och det första flasklammet så jag har en del funderingar.

Finns det någon chans att tackan kommer att kunna ta hand om sitt lamm? De är instängda tillsammans nu, men hon är inte direkt överförtjust.

Hur gör man sen? Tanken är att hela gänget ska flyttas till ett bete längre bort. (Gänget består av fyra tackor och fyra lamm). Kan denna lille bagge flyttas med gänget utan en beskyddande mamma? Han är drygt en månad yngre än de andra lammen. Eller är det bättre att han får stanna här hemma ensam på gräsmattan? Vid flytten kommer han att vara ca fyra veckor gammal.

Någon som har några råd att ge?
Titel: SV: Ang troligtvis flasklamm...
Skrivet av: javill skrivet 29 maj-13 kl 00:46
Bind fast mamman så hon kan äta, dricka och ligga ner men, utan att kunna buffa bort eller gå ifrån lammet. Var ute ofta och se till att hon är stilla så han kan äta i lugn och ro. Ge det några dagar och se hur det går.
Titel: SV: Ang troligtvis flasklamm...
Skrivet av: MonaW skrivet 29 maj-13 kl 08:35
Det kan dröja några dagar innan mjölken rinner till ordentligt.
Titel: SV: Ang troligtvis flasklamm...
Skrivet av: voortrekker skrivet 29 maj-13 kl 12:37
TIPS! Om du har en lammgrind kan man sätta fast huvudet i grinden så att hon kan röra det upp och ner men inte snurra runt. Täck grinden så att hon inte har koll på vad som händer vid bakdelen. Vatten och mat skall hon givetvis ha och möjlighet att lägga sig ner. Släpp loss emellanåt så att hon får röra sig. Funkade för mig och räddade ett lamm förra året utan att tackan mådde dåligt.
Titel: SV: Ang troligtvis flasklamm...
Skrivet av: wahlgrens skrivet 29 maj-13 kl 20:26
Tack för era svar. Jag har låtit henne vara lös i lammboxen, men jag har gått dit typ var tredje timme och sett till att hon står still så att han får äta. Det går bättre och bättre. Nu behöver jag inte hålla i henne alls. Bara stoppa henne och sedan sitta bredvid. Tror att mjölken börjar komma också. Han verkade så himla hungrig i början trots att han var nysnuttad. Så jag har gett honom lammnäring efter att han diat en lång stund. Men under dagen verkar det ha börjat komma mer i juvret så nu verkar han mätt och nöjd. Han vill inte längre dricka upp lammnäringen. Kanske oroade jag mig i onödan? Lillen har gått upp massor i vikt. Så det går ingen nöd på honom längre. Han kanske får äta när jag inte är där, tackan har varit skygg mot människor sedan jag köpte henne i höstas.