Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: toernrosa skrivet 21 jan-13 kl 21:38
-
Hej! Jag brukar göra eget smör. Vispar grädde, häller bort kärnmjölk, knådar i vatten och blandar i olja och lite havssalt. Men jag har för mig att man kan använda kärnmjölken till andra saker? Dumt att kasta bort om jag kan skapa nånting av den :) så frågan är, vad kan man göra av kärnmjölken? (använder 1-1½ liter grädde).
-
Helt suveränt som degvätska :D
-
När jag var på studiebesök på ett litet familjelantbruk i polen så drack de saft spädd med kärnmjölk... helt ok men speciellt...
-
När jag var på studiebesök på ett litet familjelantbruk i polen så drack de saft spädd med kärnmjölk... helt ok men speciellt...
Vill minnas en dryck av Skånemejerier(?) som kallades "Naturens Under" gjord på kärnmjölk & nån juice. Försvann efter nåt år.
-
Sedan finns det väl kärnmjölk och kärnmjölk! Beroende på om man har syrat grädden innan man gjorde smör på den, så lär ju kärnmjölken kunna innehålla ganska mycket mjölksyrbakterier.
-
Är inte så sugen på degvätska eller specialsaft.. :/ jag har inte syrat nånting, bara vispat vanlig köpt vispgrädde. vad tänkte du att man kunde göra om den var syrad?
-
I stort sett allt smör från mejerierna är ju gjort på syrad grädde, just för att man skall få mera smörsmak när det bildas bla diacetyl. Förr syrades den naturligt genom att man sparade grädde några dagar, numera tillsätter man syrningskultur (läs på smörpaketet) . I praktiken kan man hemma tillsätta filmjölk som innehåller både Lactococcus och Leuconostoc.
http://gittosmat.taffel.se/2012/10/23/fet-alkemi-gora-guld-av-gradde/ (http://gittosmat.taffel.se/2012/10/23/fet-alkemi-gora-guld-av-gradde/)
-
Varför vill du inte använda det som degvätska? Det är toppenbra till det! Brödet blir jättegott!
-
Och kanelbullar, blir godare än med mjölk faktist, av nån anledningen.
alt.2 Ge bort till nån som vill baka bullar och bröd på det. men häll inte ut det för guds skull.
-
I stort sett allt smör från mejerierna är ju gjort på syrad grädde, just för att man skall få mera smörsmak när det bildas bla diacetyl. Förr syrades den naturligt genom att man sparade grädde några dagar, numera tillsätter man syrningskultur (läs på smörpaketet) . I praktiken kan man hemma tillsätta filmjölk som innehåller både Lactococcus och Leuconostoc.
[url]http://gittosmat.taffel.se/2012/10/23/fet-alkemi-gora-guld-av-gradde/[/url] ([url]http://gittosmat.taffel.se/2012/10/23/fet-alkemi-gora-guld-av-gradde/[/url])
Jo jag har hört det. Ska testa syra nästa gång :) blir hållbarheten på smöret lika bra trots att grädden blivit "äldre"? Kan man använda gräddfil istället för vanligt fil? (gräddfil finns på 3dl medans fil bara finns på 1 liter och jag vill inte äta resterande 9 dl).
-
Varför vill du inte använda det som degvätska? Det är toppenbra till det! Brödet blir jättegott!
Äter så lite mjukt bröd att jag inte ids baka längre :P har dock ett fantastiskt egenuppfunnet brödrecept och jag kan säkert använda vätskan när jag väl bakar igen. Men smör gör jag typ en gång i månaden och bröd kanske en gång per år.
-
Äter så lite mjukt bröd att jag inte ids baka längre :P har dock ett fantastiskt egenuppfunnet brödrecept och jag kan säkert använda vätskan när jag väl bakar igen. Men smör gör jag typ en gång i månaden och bröd kanske en gång per år.
Du kan frysa den fil/gräddfil du inte behöver för stunden.
-
Du kan frysa den fil/gräddfil du inte behöver för stunden.
Jo men frågan var ju om gräddfil går lika bra som fil.
-
Jo jag har hört det. Ska testa syra nästa gång :) blir hållbarheten på smöret lika bra trots att grädden blivit "äldre"? Kan man använda gräddfil istället för vanligt fil? (gräddfil finns på 3dl medans fil bara finns på 1 liter och jag vill inte äta resterande 9 dl).
Hållbarheten på smöret beror BARA på hur bra man tvättar smöret och får bort mjölkproteinet. Jag tror att det är samma syrningskultur till filmjölk och gräddfil, i båda fallen bör det vara främst Lactococcus och Leuconostoc, som skapar mest diacetyl=smörsmak
-
Hållbarheten på smöret beror BARA på hur bra man tvättar smöret och får bort mjölkproteinet. Jag tror att det är samma syrningskultur till filmjölk och gräddfil, i båda fallen bör det vara främst Lactococcus och Leuconostoc, som skapar mest diacetyl=smörsmak
Okej tack för svar :) ska testa nästa gång!
-
Det här blev jag också nyfiken på. Letade runt en del och hittade det här receptet. Verkar som att kan kan använda det på samma sätt som filmjölk i många recept. Här är ett recept på pannkakor: http://www.tasteline.com/recept/Blabarspannakakor_med_karnmjolk (http://www.tasteline.com/recept/Blabarspannakakor_med_karnmjolk)
-
Just det ja! Koldskål består ju av kärnmjölk och det är ju en härligt läskande dryck på sommaren. Här är ett recept: http://oresunt.wordpress.com/2012/07/10/koldskal-smagen-af-dansk-sommer/ (http://oresunt.wordpress.com/2012/07/10/koldskal-smagen-af-dansk-sommer/)
-
Just det ja! Koldskål består ju av kärnmjölk och det är ju en härligt läskande dryck på sommaren. Här är ett recept: [url]http://oresunt.wordpress.com/2012/07/10/koldskal-smagen-af-dansk-sommer/[/url] ([url]http://oresunt.wordpress.com/2012/07/10/koldskal-smagen-af-dansk-sommer/[/url])
Det lät väldigt gott! Har lite problem med språket men jag ska testa :D tack tack.
-
var på en marknad o visade hur man kan tälja skedar o liknande. Vid sidan om varen äldre kvinna som kärnade smör. Hon frågade när vi packade ihop om jag ville ha kärn mjölken. "till vad?" . "till träet sa hon".
Kom hem o la skeden i kärnmjölk.
Gjorde salad av rödbetor. Använde skeden.
Diskade.
Den var som ny.
Då på den tiden fanns det ett mejeri som gjorde smör. Där bestälde jag sedan då o då till o ytbehandla träet med.
När de väl slutat pröva jag med yougurt mjölk ja de mästa men inget var som kärnmjölken. När man vill dekorera på svarvade skålar är det lätt att färgen kryper genom i ändträet men med kärnmjölken blir cellerna som förseglade.
Mamma gjorde nått hon kallade för Buttermilch speise .
-
Jag älskar kärnmjölk! Betalar 1.70 euro för 7,5 dl i Finland. Värt varje krona. Vet inte om det går att få tag i kärnmjölk i sverige.
-
Fick reda på att Wapnö utanför Halmstad säljer kärnmjölk. Beställde genom butik och fick två liter levererade.
På förpackningen stod att man skulle skaka den då den skicktar sej. Då jag skulle ha den till att ytbehandla trä med fyllde jag en pepflaska, satte dit kork med slang, klä nypa på slangen, vände o väntade. Den skicktar sej och jag förmodade att det var fettet som var kvar som låg överst. Borrade litet hål i botten och tappade av det nedre skicktet. Ville inte ha fettet då det ju kan härskna o på så vis ge lukt. Tanken är att använda det nedre skiktet till att ytbehandla krympburkar. Då de ju inte innehåller någon typ av lim el liknande kändes det rätt att använda denna naturliga produkt.
-
Jag älskar kärnmjölk! Betalar 1.70 euro för 7,5 dl i Finland. Värt varje krona. Vet inte om det går att få tag i kärnmjölk i sverige.
Aldrig letat efter kärnmjölk, vad heter det på finska?
-
piimä
-
Nämen piimä är inte kärnmjölk, det är surmjölk. Vanlig mjölk som behandlas med syrakultur. Typ som långfil i sverige om jag kommer ihåg rätt.
Edit:
På engelska är det så att ordet där, buttermilk också står för samma som modern filmjölk som är producerad med syrakultur, jag antar samma gäller på finska. Men Piimä som jag köper ganska ofta (i litersförpackningar) har alltid varit producerad utav syrakultur.
Fast du nämde en udda storlek, surmjölken här kommer ju i 1 liters förpackning, kanske det är något jag missat i hyllorna...
-
Detta var vad googel översätt svarade. Men vist låter det vackert, piimä. Där måste finnas nått namn för detta då ju det är så gammalt och att man bara hällde ut det som blev över vid smörtillverkning är ju rätt uteslutet. På tyska heter det buttermilch, smörmjölk.
-
Kan nog hända det är rätt traditionellt ord men att det idag syftar på den här filmjölken, eller surmjölken som vi finlandssvenskar kallar den.
Kanske om man skulle söka på typ perinteinen (traditionell) piimä i affärerna, äkta kärnmjölk kunde ju vara intressant att baka med.
-
Man kan koka ihop den till en mese, om man sen slår lite grädde i den så blir det messmör.
-
Har för mig att det heter kirnupiimä på finska inte helt hundra på stavningen;)
-
Låter rätt:
http://www.juustoportti.fi/kirnupiima (http://www.juustoportti.fi/kirnupiima)