Alternativ.nu

Djur => Får => Fårraser & avel => Ämnet startat av: Sann skrivet 31 dec-12 kl 10:15

Titel: Dala Pälsfår
Skrivet av: Sann skrivet 31 dec-12 kl 10:15
Är det någon som har erfarenhet av Dala Pälsfår? Vi ska skaffa några får till våren och jag har fastnat för den rasen eller ev. värmlandsfår? Är det någon som har någon av dessa raser? Hur är dem, och har ni några tips och råd att ge mig?
Titel: SV: Dala Pälsfår
Skrivet av: Jonas från Backfors skrivet 31 dec-12 kl 13:03
Dalapäls är lite mindre än Värmlandsfår. Sen är Dalapäls oftast vita(grå/svarta finns också) medans Värmlansfåren är väldigt blandade i färgen. Vad gäller ullkvalite så är det ganska blandat, möjligen har Dalapäls lite mjukare ull. Båda raserna fungerar jättebra att både spinna och tova med. Ska du välja ras beroende på vilken som är mest utrotningshotad ska du välja Dalapälsfår då det finns betydligt färre av dem.
Titel: SV: Dala Pälsfår
Skrivet av: queer skrivet 31 dec-12 kl 14:22
Lyckan hade förut ... Skogsbygden=nära ...
Titel: SV: Dala Pälsfår
Skrivet av: skogaliten skrivet 02 jan-13 kl 23:54
Dala-Pälsfår är inte lite mindre än Värmlandsfår, de är mycket mindre.

Det är bra, eftersom de blir lätta att hantera, och de ser väldigt "gulliga" ut.
Mindre bra är, att det blir väldigt små lamm vid slakt, och de jag känner till, som har/har haft Dala-Pälsfår har haft lite svårare att sälja livdjur, än vad man annars har av allmogeraser i genbank.
Dessutom ska de vara skyggare än andra raser, alltså svårare att få tama.

Men om man inte tror att man ska sälja livdjur, och dessutom har en liten flock, och slaktar till sig själv, så är det en ras som likt andra allmogeraser är förnöjsam.
Titel: SV: Dala Pälsfår
Skrivet av: Sann skrivet 03 jan-13 kl 10:40
Tack för era svar!
Det får bli Dala Pälsfår, jag har inte tänkt bli någon stor livdjursproducent eller köttproducent så djurens storlek är mindre viktig. För mig är det viktigt att fåren är av en äldre svensk lantras eftersom jag tycker att det är viktigt att bebehålla dessa raser. Jag gillar även att arbeta med ull så deras mjuka ull är ett stort plus :-)
Titel: SV: Dala Pälsfår
Skrivet av: Får skrivet 22 feb-15 kl 09:57
Hej. Vi har sex stycken Dala-pälsfår till salu. Hör gärna av dig på lydia85.benson@gmail.com om du är intresserad. De är mellan 3-4år och ganska tama. Det är lätt att få dem tama vintertid då de älskar mat. :-) Ullen är fin och har använts flitigt.