Alternativ.nu

Övriga ämnen => Örter => Användning av örter => Ämnet startat av: Tösen skrivet 20 jun-12 kl 19:27

Titel: Torka kryddor till vintern?
Skrivet av: Tösen skrivet 20 jun-12 kl 19:27
Ja nu när det växer så det knakar i trädgården så finns det mer än vad som går åt.. Kan jag bara torka de kryddor jag har lust med och sedan köra i mixern för att få egna kryddblandningar till vinterhalvåret? Vad ska jag tänka på i så fall? :)
Titel: SV: Torka kryddor till vintern?
Skrivet av: lojse skrivet 04 aug-12 kl 07:52
jag brukar torka örter hängandes, gärna mörkt och sedan förvara tätslutande.. sedan brukar jag inte blanda dem i förväg utan mortla vid matlagningen.. jag kanske inbillar mig men tycker att vissa örter tar över förmycket annars.. men det handlar väl antagligen om vilka mängder man har osv ::)
Titel: SV: Torka kryddor till vintern?
Skrivet av: Fundersam skrivet 04 aug-12 kl 11:57
Jag torkar dem också hängandes, ihopbundna i luftiga knippen. Sedan brukar jag repa av bladen från stjälkarna ner i burkar som jag förvarar mörkt. Smular bladen vid användning och förvarar alltid var krydda för sig.
Titel: SV: Torka kryddor till vintern?
Skrivet av: Snuzer skrivet 04 aug-12 kl 12:09
Jag torkar mina i handdukar som jag nyper ihop hörnen på med en klämma, sen hänger jag upp dem. Tycker kryddorna blir lite dammiga annars. En del fryser jag tex Salvia. Så lätt att smula sönder bladen när de har fryst.

Jag förvaras också mina kryddor separat och blandar vid tilllaggning.
Titel: SV: Torka kryddor till vintern?
Skrivet av: ChristinaR skrivet 04 aug-12 kl 13:22
Om du vill göra färdiga blandningar så är örtsalt ett alternativ:

http://elins-tradgard.blogspot.se/2012/05/gora-eget-ortsalt.html (http://elins-tradgard.blogspot.se/2012/05/gora-eget-ortsalt.html)
Titel: SV: Torka kryddor till vintern?
Skrivet av: Linkan skrivet 03 nov-13 kl 09:26
En till länk om örtsalt i utskriftsvänligt pdf format: http://www.fobo.se/kunskap/mat/odlaren_ortsalt_2009.pdf (http://www.fobo.se/kunskap/mat/odlaren_ortsalt_2009.pdf)