Alternativ.nu

Hantverk => Skinn => Ämnet startat av: skoglars skrivet 30 mar-12 kl 11:32

Titel: Beredning av bäverskinn
Skrivet av: skoglars skrivet 30 mar-12 kl 11:32
Är det någon som har beret ett bäverskinn? Jag hadde tänkt alungarva det, men är rädd att håren faller av och det vill jag inte. Det är ju ett av de varmaste skinnen man kan tänka sig, 23000 hårstrån per kvadrat cm, cirka! Kanske fettgarvning är bättre? ???
Titel: SV: Beredning av bäverskinn
Skrivet av: skoglars skrivet 30 mar-12 kl 12:05
Hittade en bra sida om skinn beredning.lipoptena.blogspot.com/2011/05/skinnberedning.html
He de!
Titel: SV: Beredning av bäverskinn
Skrivet av: ljussie skrivet 06 apr-12 kl 17:20
Jag anser att det bästa sättet att garva bäver på är med fårhjärna (eller vilken hjärna som helst), och torkar man pälsen ordentligt inom ett dygn från det att man tvättar den, så ska man inte behöva vara orolig för håravfall! =)
Titel: SV: Beredning av bäverskinn
Skrivet av: Annalenahofling skrivet 22 apr-12 kl 09:28
Hej.
Har du tagit skrapat skinn sidan redan så att de är klart eller har du allt kvar inför beredningen? Om så är fallet så har jag ett tips som underlättar, eftersom att bäver är så fet så är de svårt att komma in under alla senor och hudlager innan garvningen kan börja. Då skall du lägga ner endast kött sidan i urin (kvinlig eller barn urin) mans urin är för stark. Låta köttsidan ha de på sig ca 1 dygn efter de är de mycket enklare att börja skrapa.
Sen är de inte alls bra att alunbereda ett sådant skinn för som du säger det är varmt och man vill ju kunna använda de. Med alun så kan du ju inte använda de i våta utrymmen eller fuktiga. Det är betydligt bättre att fettgarva de antingen med ägg eller med hjärna som en annan har skrivit redan.
Men själva skinnet i sig behöver mycket kraft när man sedan skall mjukgöra de innan användning. Det är ett djur som verkligen har ett skydnade "sköld" utanpå sin kropp.
Hoppas att jag kunde hjälpa dig lite.
Titel: SV: Beredning av bäverskinn
Skrivet av: svartorkidee skrivet 30 dec-15 kl 20:43
Du skriver att det kan vara svårt att komma under senor å hudlager... men HUR vet man att man fått bort tillräckligt men inte så mycket så att hårfästet förstörs?? :-/ tror att jag sabbat en räv för att jag skrapat för mycket.. vill inte att bävern går samma öde till mötes..