Alternativ.nu

Djur => Höns => Höns: Sjukdomar och skador => Ämnet startat av: Bubblaren skrivet 10 okt-11 kl 09:03

Titel: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Bubblaren skrivet 10 okt-11 kl 09:03
Jag har skickat in en ungtupp av rasen holländsk vithätta dvärg för obduktion till SVA. Efter obduktionen visar det sig att den har hjärnbråck vilket innebär en missbildning av skelettet och delar av hjärnan låg helt oskyddad utanför kraniet  :-\ Det dök förstås genast upp frågor hos mig: som hur mår de att leva med detta? Har alla syskon likadant? För det är en genetisk defekt. Det verkar enligt veterinärens resonemang nedan att alla tofsraser har denna defekt mer eller mindre för att få upphöjnaden på huvudet? Den jag skickade in hade problem med ögonen - röda och lite vätska i. Funderar på att skicka in ett friskt syskon för att se om en som ser helt frisk ut har samma missbildning. Tilläggas ska att föräldradjuren inte alls är släkt, men misstänker att jag inte ska avla på dem igen...?

Statsveterinären vill även hon gärna veta mer om detta och jag undrar om ni här har lite fakta/kunskap att bidra med? Hon undrar tex om det finns variation i hur luvan ser ut inom rasen. Jo olika form kan de ju ha samtidigt som man strävar efter ett visst utseende.....eller vad säger ni?  Hon skriver också att jag ska kunna jämföra ett onormalt kranium med andra vanliga höns genom att känna på kraniet. Hur menar hon då? Vithättorna har ju en upphöjning och vanliga har inte det....eller menar hon kanske vanliga höns som normala vithättor...

Så här skriver veterinären:

Hjärnbråck: Så vitt jag vet är hjärnbråck en känd missbildning hos Holländska vithättor och även andra höns med tofs/luva, men det finns ytterst lite information i den vetenskapliga litteraturen. Det finns en artikel på nätet om ärftligheten just hos Holländsk vithätta men jag lyckas tyvärr inte hitta den idag. I den står det hur man ska avla för att undvika grava missbildningar. Missbildningen är helt knuten till utseendet och jag tror att man får räkna med att alla individer som har luva är drabbade, men att de har olika grad av missbildning. Man kan känna på huvudet om de har ett onormalt kranium och jämföra med vanliga höns.   Du som har rasen kanske kan tala om för mig om det finns variation inom rasen i hur luvan/tofsen ser ut??
 
Av de höns som jag har sett med denna typ av missbildning (de är inte särskilt många) så är det bara en fågel som har utvecklat sjukdomssymtom (vinglig, ostadig, kunde inte sitta på pinne mm). Jag tror att skulle det vara så att de blev ofta blev sjuka så skulle de här raserna inte finnas. Den kanske finns någon inom SRF eller andra uppfödare som känner till problemet bättre? Jag är intresserad av det och vill gärna veta mer om du kan få fram något.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: gernsö skrivet 10 okt-11 kl 09:56
hej
ok, jag ska försöka förklara och svara på frågor.  ja bulorna ser olika ut, känns olika i form och höjd. även toffsarna kan vara olika.  har läst någonstanns att även silkeshöns har problem med detta. som jag ser det så känns det lite som om bulan utvecklad av det som redan är kraniet, alltså som en  ballong, kraniet tänjs ut och därför är bulan tunnare än andra ställen på kraniet. om man börjar med heltäckande kranium men med svagheter i det så tror jag att det är mest hos de raser som har grova fjädrar på huvudet, typ vissa paduaner, tror att fjädrarna kan har bidragit till att ett helt kranium får "hål" i sig både av "stick av fjädrarna" och  "nötning emot kraniet med fjädrarna".  hos de andra raserna tror jag att det är som en mer medfödd defekt, eller en sådan som uppstått då de slagit huvudet och skada har uppkommit.  Hos de jag haft har jag sett ett anorlunda betende, lite mer stressigt, förvirrat och inte riktigt normalt agerande, vissa från början och andra under deras levande.....

som många av er vet så är jag glad för kranium och självklart finns här en del av olika djur. jag har inte haft många av de här raserna, slutade snabbt med dem då jag läste om problemen, märkte av dem själv samt såg vilka problem som upp stod med infektioner i ögonen pga toffsen. som läget är just nu så har jag två kvar , tre kvar, två silkeshönor och en paduantupp, dessa får stanna tills de inte blir gamla, men inget annat kommer in.  självklart blir de noga kollade då de somnat in för gott.

Har tyvärr bara gjort vid ett kranium , detta är av en paduantupp med medelgrova fjädrar. han har under sin uppväxt och sitt liv varit konstig, och blev mer konstig med ålder och slutligen så fick jag avliva honom. när jag rensade hans kranium så så blev jag chockad men kände även att jag hittat en anledning till varför han varit så konstig.  han hade ett väldigt tunt kranium ( när jag säger kranium så menar jag övre toppen, alltså bulan) där man kunde se hål på flertalet ställen. så som jag såg det så fanns vissa av de här hålen där jag såg att väldigt kraftiga fjädrar funnits. märkte även att då jag rensade så gick det lätt hål,skulle inte mycket kraft till för att det skulle bli hål genom.

http://gbg-pop.pixbox.se/arkivet/synligt_38/32520000-32529999/640x480/32524078.jpg?0 (http://gbg-pop.pixbox.se/arkivet/synligt_38/32520000-32529999/640x480/32524078.jpg?0)

jag ställer gärna upp och svarar på de frågor jag kan om så behövs.

kan även ta emot "huvud" och rensa, för att se skillnad och form på bulan. Dock så behåller jag då de huvud jag rensar, då det ändå är ett krävande jobb att få dem fina och speciellt då man måste vara försiktig med den ömtåliga bulan.
men om någon är i närheten av mig eller kan ordna ett bra sätt att få huvud hit så kan jag rensa dem. men prata  med mig innan. behöver inte vara helt färskt, jag är van vid det mesta.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 10 okt-11 kl 10:27
Ju större hätta desto större bråck ::) Var på utställning i helgen och konstaterade att samtliga HVH och Paduaner både stora och dvärgar i princip konstant ruskade på huvudet. Funderade på om dom hade fjädrar i ögonen eller om det var något nevrologiskt. Konstiga huvudrörelser är ju ett av symptomen luvhöns kan få om dom har hjärnskador pga av sin skallform.  Har inget minne av att mina som jag hade förr gjorde så, men det kan dom naturligtvis ha gjort även om jag inte kommer ihåg det ....

Angående forskning så är det mesta gjort för 50 -100 år sedan  ;)

Davenport 1906, Dunn & Jull 1927, Dunn & Landauer 1930 kom alla fram till att bråck och hätta var olika gener hätta dominant bråcket ressesivt men att dom var starkt sammankopplade.

Fisher 1934 och Warren & Hutt 1936 visade att så inte var fallet utan att båda egenskaperna berodde på en dominant gen Cr men att graden varierade pga av inkomplett dominans och modifierande gener.

Requate 1960 studerade HVH dv och visade att det var två separata dominanta gener som orsakade bråck (Kfh ) och hätta (Cr) men att dessa var starkt sammanlänkade

Vem ska man tro på ::) Jag har inte läst någon av rapporterna i sin helhet så jag vet inte hur omfattande studierna är och vilken som kan anses ha mest vetenskaplig tyngd  ;)

Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: färnevik skrivet 10 okt-11 kl 11:43
Intressant läsning! Jag har haft både paduaner och vithättor, men slutade med raserna då jag fann dem ohälsosamma.

Däremot har jag fortfarande appenzellers, som ju också har tofs på huvudet. Jag har dock inte märkt av någon bulle på deras huvuden, någon som vet hur det är med dem?
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: gernsö skrivet 10 okt-11 kl 11:57
ärlig talat så vet jag inte om de har bula. samma gäller med pavlovskaja, den har även toffs. har du känt efter ordentligt, om inte så gör det, skulle vara intressant att veta. de har ju inte så stor toffs. men samtidigt så beror "hålen " kanske på hur mycket på hur hårda fjädrarna är.
men som jag skrev innan, om ni slaktar någon av dessa raser och kan spara huvudna och få dem till mig så ska jag rengöra dem mot att jag får  behålla dem. skulle faktiskt vara intressant att kolla upp.  samma gäller för om det finns skillnad mellan tupp och höna.  Om ni undrar så gör det ingen skillnad på avlivningmetod, bedövning med slag i huvudet ska självklart göras, har inte märkt någon direkt "biverkning på kraniet" pga det, och om så skulle vara så är det bedövning och avlivning som går före helt kranium, och man kan ändå se mycket trotts att det skulle bli skadat.

vi kanske skulle göra lista över raser med toffsar med eller utan bula?!

toffs och  bula=
Paduan dv och stor
silkes
vithätta
appenzellers (liten bula)
Engelsk Aracuana
Houdan

toffs utan bula=
??? pavlovskaja
appenzellers
??? Crevecorur
??? sultan
??? chilean crested
Engelsk Aracuana

fyller på då fler kommer
står ett namn på båda ställena så förekommer rasen både med och utan.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Linkoso skrivet 10 okt-11 kl 12:13
Appenzellerna kan ha en liten bula men inte så synlig för ögat. Engelsk araucana som får lite större hätta får en tydlig bula, majoriteten av eng araucanor som fötts med rejäla bulor har hittils varit konstiga, svaga o dött från bäbisålder till tonår för mig. :/ De av  "sämre" kvalité klarar sig alltid (mindre till obefintlig hätta, dessa saknar bulor).
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: gernsö skrivet 10 okt-11 kl 12:19
http://www.backyardchickens.com/forum/viewtopic.php?pid=5395343 (http://www.backyardchickens.com/forum/viewtopic.php?pid=5395343)
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Bubblaren skrivet 10 okt-11 kl 13:29
Härligt att ni är aktiva i tråden  :D Har gett veterinären URL:länken hit.
Hon gav mig nu denna länk hon nämnde innan men inte hittade:

http://www.faithvalleywaterfowl.com/crested_call_genetics.html (http://www.faithvalleywaterfowl.com/crested_call_genetics.html)

Kollade in din länk Gernsö - ser inte alla silkes ut som de har ett resårband runt huvudet? Det var så ngn beskrev de som hade vaulted skull, hmm gissar att det är när de har för missbildat kranium då väl? Får ta och lära mig lite nya engelska ord för att hänga med här.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Jennyt skrivet 10 okt-11 kl 13:31
Jag har Skånsk Blomme med hätta. Jag har inte känt på de vuxna hönsens huvud, men som regel syns ingen bulle på kycklingarnas huvuden. Kanske någon annan Blomme-ägare har kollat bättre.

Vid ett tillfälle har en kyckling kläckts meden ordentlig bula på huvudet. Den blev två dagar.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Bubblaren skrivet 10 okt-11 kl 13:36
Förresten: vad säger ni om mina frågor innan: jag bör väl inte avla vidare med föräldraparet? Tuppen verkar okej - han har blivit väldigt hackad i huvudet av en tupp just nu och är okej - och borde då vara ganska skyddad och ha hjärnan i kraniet.... ??? Hon har svarat så här om den missbildningen:

"I ditt fall var lite ovanligt just eftersom hjärnan låg helt oskyddad under huden. Det hade räckt med ett hack från ett annat djur för att det skulle ha gått illa. Normalt ligger hjärnan skyddad under skalltaket även hos luvhöns, men hjärnan har en helt annan form än normalt. Ser ut som ett timglas istället för som en liten rund boll…Typ… Hos ankor är det inte helt ovanligt att de drabbas av motiruska problem (blir vingliga)."

Har också frågat hur hon menar att jag kan känna om kraniet är onormalt för då hade jag ju kunnat avgöra om de är okej utan avlivning - om jag nu tolkat henne rätt. Hade ni avlivat resten av syskonen? Ingen beter sig onormalt.... två är hackade i huvudet (varför denna fascination att hacka i tofsen jämt  >:D) så de borde kanske då vara okej då de inte dött av det...
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Bubblaren skrivet 10 okt-11 kl 13:38
Jag har Skånsk Blomme med hätta. Jag har inte känt på de vuxna hönsens huvud, men som regel syns ingen bulle på kycklingarnas huvuden. Kanske någon annan Blomme-ägare har kollat bättre.

Vid ett tillfälle har en kyckling kläckts meden ordentlig bula på huvudet. Den blev två dagar.

Borde de inte alla ha en liten bula för att liksom få till en hätta?
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Jennyt skrivet 10 okt-11 kl 13:53
Jo det kan hända att de har en liten upphöjning, men ingen bula..... jag får gå ner och känna på dem :-\
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Suss i Sannum skrivet 10 okt-11 kl 14:16
vi kanske skulle göra lista över raser med toffsar med eller utan bula?!

toffs och  bula=
Paduan dv och stor
silkes
vithätta
appenzellers (liten bula)
Aracuana
Houdan


toffs utan bula=
??? pavlovskaja
appenzellers
??? Crevecorur
??? sultan
??? chilean crested
Aracuana

fyller på då fler kommer
står ett namn på båda ställena så förekommer rasen både med och utan.
Flyttar lite på Houdanerna  ;), de är inklusive både bula och hätta.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Fuglemakeren! skrivet 10 okt-11 kl 15:15
Jag har haft sultaner i många år och kläckt ett par hundra kycklingar. De flesta har tydlig bula, men jag har aldrig haft någon huvudskakare eller annan konstig kyckling. Två unghönor har blivit rejält hackade i huvudet men båda blev faktiskt helt friska och fjädrarna växte ut igen (men det blev vitt i toppen av fjädrarna på den svarta sultanen).
Kan ev gräva lite på begravningsplatserna och leta kranium  ::)
Har begränsad erfarenhet av paduan och holländare, men några har jag ju haft. De har överlag varit oroliga i tempramentet, de kanske har haft huvudvärk helt enkelt?
På bilden är det två sultaner med olik huvudform.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 10 okt-11 kl 17:28
Ändrar till Engelsk Araucana då Araucanan varken har hätta eller bula på huvudet och därför är ointressanta i denna debatten  ;)
Citera
vi kanske skulle göra lista över raser med toffsar med eller utan bula?!

toffs och  bula=
Paduan dv och stor
silkes
vithätta
appenzellers (liten bula)
Engelsk Aracuana
Houdan


toffs utan bula=
??? pavlovskaja
appenzellers
??? Crevecorur
??? sultan
??? chilean crested
Engelsk Aracuana

fyller på då fler kommer
står ett namn på båda ställena så förekommer rasen både med och utan.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: gernsö skrivet 10 okt-11 kl 17:28
ja känn gärna efter lite på blommehönsen, skulle vara intresant att veta om de har bula eller inte, även liten bula är av intresse.

Houdan, tja om du känner för att gräva så gärna för mig. skulle vara intresant, och om du hittar något intressant så tar jag gärna ett eller flera huvud och gör rent.

Till trådstartaren: jag tycker inte att du ska avliva alla, håll bara koll på om det dyker upp ett konstigt agerande hos någon.  att avla, ja varför inte, jag tror inte att alla har detta.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: gernsö skrivet 10 okt-11 kl 17:39
Är intresant med länken från veterinären, för i somras fick jag en myskankunge som dog dagen innan kläckning, nyfiken som jag är så öppnade jag upp det och där låg en som såg ut som i hennes länk.

jag kan lägga upp bilder men vet inte helt hur jag ska göra. för jag vill inte lägga dem i mitt album här,för det finns säkert människor som inte klarar av att se dem......
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: FM skrivet 10 okt-11 kl 23:18
Härligt att ni är aktiva i tråden  :D Har gett veterinären URL:länken hit.
Hon gav mig nu denna länk hon nämnde innan men inte hittade:

[url]http://www.faithvalleywaterfowl.com/crested_call_genetics.html[/url] ([url]http://www.faithvalleywaterfowl.com/crested_call_genetics.html[/url])

Kollade in din länk Gernsö - ser inte alla silkes ut som de har ett resårband runt huvudet? Det var så ngn beskrev de som hade vaulted skull, hmm gissar att det är när de har för missbildat kranium då väl? Får ta och lära mig lite nya engelska ord för att hänga med här.Den första har vad jag förstår 'normal' slät skalle. Vaulted=Välvd och bula på skalle!

Sedan på sida två läste jag nedanstående inlägg på BYC-forum, det försöker jag få lite mer klarhet i.

"The first pic also shows cavernous nostrils, I know that the V duplex (Dv) gene is linked with cavernous nostrils, I am assuming it is not linked to vaulted skulls?"
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Svarthönan skrivet 11 okt-11 kl 11:07
Mycket intressant tråd!

Engelsk araucana som får lite större hätta får en tydlig bula, majoriteten av eng araucanor som fötts med rejäla bulor har hittils varit konstiga, svaga o dött från bäbisålder till tonår för mig. :/ De av  "sämre" kvalité klarar sig alltid (mindre till obefintlig hätta, dessa saknar bulor).
Plötsligt är jag inte lika intresserad av engelsk araucana längre...  :-\
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: betsla skrivet 11 okt-11 kl 11:23
Ikväll när hönsen har gått och lagt sig går jag ut och känner lite på mina Pavlovskajor...
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: gernsö skrivet 11 okt-11 kl 11:29
jättebra betsla, ska bli spännande att höra resultatet

svarthönan: jag förstår dig, det var så jag kännde för mina paduaner.... jag ville ha dem i avel men när jag upptäckte detta så bara dog intresset.....
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Linkoso skrivet 11 okt-11 kl 20:48
Ja, jag ska se nu hur det blir detta år. Första året gick allt super med mina "fula" ::) eng araucanor. Köpte in eng. araucanor från uställningslinje i år och man blev så ledsen när alla de där riktigt söta hönorna med ordentligt skägg o stor hätta bara blev svaga och dog.  :'( Kvar har man 2 fina tuppar och en "sämre" höna (har en för liten hätta o saknar skägg). Tänkte pröva och korsa de fina tupparna med min andra linje nu och se om det kan dyka upp lite fina OCH starkare individer (ifall att det skulle vara så att ena linjen varit sönderavlad *då en del föddes med defekta näbbar också* o behöver nytt friskare blod?).
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: FM skrivet 11 okt-11 kl 20:57
Vet inte om ni sett denna?

http://www.personal.psu.edu/staff/l/a/lah161/skull%20photos.html (http://www.personal.psu.edu/staff/l/a/lah161/skull%20photos.html)

Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: betsla skrivet 11 okt-11 kl 21:11
jättebra betsla, ska bli spännande att höra resultatet

Det var inte det lättaste! Men jag tyckte mig inte känna nån bula på deras huvuden, bara en himskans massa fjädrar.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: FM skrivet 11 okt-11 kl 21:14
 :)

Var oxå ute och kände på min unga appenzeller flicka. Vad jag kunde känna var det ett platt och rustikt huvud men måste jämföra med någon annan. Är nybörjare på höns så inte så lätt.
Jag har haft sultaner i många år och kläckt ett par hundra kycklingar. De flesta har tydlig bula, men jag har aldrig haft någon huvudskakare eller annan konstig kyckling. Två unghönor har blivit rejält hackade i huvudet men båda blev faktiskt helt friska och fjädrarna växte ut igen (men det blev vitt i toppen av fjädrarna på den svarta sultanen).
Kan ev gräva lite på begravningsplatserna och leta kranium  ::)
Har begränsad erfarenhet av paduan och holländare, men några har jag ju haft. De har överlag varit oroliga i tempramentet, de kanske har haft huvudvärk helt enkelt?
På bilden är det två sultaner med olik huvudform.


Skulle va intr och veta mer om hur bra sultanernas skalle är. Försökte komma ihåg hur stor bulan var på min kompis, kycklingar när dom var små. Känns som mindre än paduanernas ivarje fall...

mvh
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: galdur skrivet 11 okt-11 kl 22:30
Meeeen nu måste jag ju ut och känna på 46 silkeshuvud ;D
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: tringeling skrivet 12 okt-11 kl 08:30
Silkeshöns halkade jag in på lite via ett bananskal men nu har jag 7 sådana kycklingar som är 6 veckor. Så fort denna intressanta tråd kom upp gick jag ut och kände på deras hjässor. Det var stor skillnad på dem. Två hade i princip ingen bula alls, två hade ganska stor bula och tre hade mittemellan.

Jag vet inte alls ifall personen jag köpte äggen från har selekterat i ena eller andra riktningen, men eftersom det tydligen finns variation inom rasen så bör ju möjligheten finnas att genom urval minska förekomsten av bula, vilket förstås är vad jag skulle vilja.

Det blir spännande att höra vad andra silkeshönsägare hittar på sina fåglar.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: FM skrivet 12 okt-11 kl 10:23
Borde gå att avla för att få bort bula. Sedan är det lite vad dom premieras i utställnings ringen som styr vad folk avlar på.

Läste på eng forum igår, där skrev de att man avlat in paduan i silke för få större frilla. Sen kan mutationen uppstå så behöver inte va bara paduanernas fel när det kommer till silke. Sedan skrev någon att 'bulskallarnas' hårdhet skillde sig mellan raserna  ??? Även att det var mest höns som fick bulor men nu kommer det mer och mer på tupparna...

Intressant ämne detta :)
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: FM skrivet 12 okt-11 kl 10:25
Meeeen nu måste jag ju ut och känna på 46 silkeshuvud ;D

Ujujuj, hunnit kolla igenom alla ?  ;D
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Lönnhult skrivet 12 okt-11 kl 10:25
Jag kläckte blommeägg åt en kompis och några kycklingar hade stor  hätta och en mjuk bulle på huvudet, några hade bara liten hätta och några ingen alls. Det var hög dödlighet på dom som hade stor hätta och någon fick vi avliva pga neurologiska problem.

Nu förstår jag att kompisens beslut att inte avla på hättade blommor är rätt.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: galdur skrivet 12 okt-11 kl 10:29
Jag kände på min silke igår kväll och av 46 st hade 3 bula och det var ungdjur från inköpta avelsägg!
Hur gör man nu då? Slaktar bort dom 3 eller?
Jag älskar mina silke och vill inte byta ras men det här var ju inget kul! :-\
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: FM skrivet 12 okt-11 kl 10:36
Jag kände på min silke igår kväll och av 46 st hade 3 bula och det var ungdjur från inköpta avelsägg!
Hur gör man nu då? Slaktar bort dom 3 eller?
Jag älskar mina silke och vill inte byta ras men det här var ju inget kul! :-\

Nä inte slakta dem med bula om de inte verkar konstiga lr ha ont på något vis. Vill du inte ha bula så minimerar du risken säkerligen genom att inte avla på dem med bula.
Min kompis har sultaner som han fick som påskägg av mig i år. De har bula. Brukar sitta och studera hönsen. De enda jag sett hos dem är att de har så mycket fjädrar på benen att hålla reda på som de snubblar lite på när de springer. Jag tycker så mycker om sultanerna.

mvh
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: galdur skrivet 12 okt-11 kl 10:44
Lägger undan yxan då ;D
Dom 3 som har bula uppvisar inget konstigt beteende och är i bra hull. 2 av dom är tuppar och moppsar sig mot varandra som tuppar i den åldern gör!
Tupparna kommer ändå att slaktas om några veckor och då åker nog hönan med också, jag vill inte avla på dom fåglarna och inte heller sälja dom!
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: FM skrivet 12 okt-11 kl 10:55
Ta nu inte mina svar som ett proffs svar, jag är nybörjare och bara super intresserad av frågan. Mer kunskap behövs. Inte måla fan på väggen  ;)

Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: galdur skrivet 12 okt-11 kl 11:19
Ta nu inte mina svar som ett proffs svar, jag är nybörjare och bara super intresserad av frågan. Mer kunskap behövs. Inte måla fan på väggen  ;)

Nä jag tänker inte måla fan på väggen, men med tanke på vilken "tur" jag hade att bara 3 hade bula så finns det ju ingen anledning för mig att avla vidare på dessa fåglar när jag har så många andra "normala"! Det var bara "stora" silke som hade bulor inga alls på dvärgarna!
Frågan blir ju väldigt intressant även för mig som har en ras som kan ha detta!
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: FM skrivet 12 okt-11 kl 12:33
Nä jag tänker inte måla fan på väggen, men med tanke på vilken "tur" jag hade att bara 3 hade bula så finns det ju ingen anledning för mig att avla vidare på dessa fåglar när jag har så många andra "normala"! Det var bara "stora" silke som hade bulor inga alls på dvärgarna!
Frågan blir ju väldigt intressant även för mig som har en ras som kan ha detta!


Absolut! Jag håller med dig :) Blev bara rädd att man jag skulle påverka folk att göra förhastade beslut. Jag oxå intr pga sultanerna och rent allmänt. Skönt det bara var 3 :D
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: gernsö skrivet 12 okt-11 kl 15:37
Jag kände på min silke igår kväll och av 46 st hade 3 bula och det var ungdjur från inköpta avelsägg!
Hur gör man nu då? Slaktar bort dom 3 eller?
Jag älskar mina silke och vill inte byta ras men det här var ju inget kul! :-\

självklart ska du inte  slakta dem,  men håll koll på dem och om de börjar vara lite konstiga, för då kan de har fått ett slag i skallen och mår inte så bra. annars ska du bara glädjas över att ha underbara djur.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: gernsö skrivet 12 okt-11 kl 15:38
Silkeshöns halkade jag in på lite via ett bananskal men nu har jag 7 sådana kycklingar som är 6 veckor. Så fort denna intressanta tråd kom upp gick jag ut och kände på deras hjässor. Det var stor skillnad på dem. Två hade i princip ingen bula alls, två hade ganska stor bula och tre hade mittemellan.

Jag vet inte alls ifall personen jag köpte äggen från har selekterat i ena eller andra riktningen, men eftersom det tydligen finns variation inom rasen så bör ju möjligheten finnas att genom urval minska förekomsten av bula, vilket förstås är vad jag skulle vilja.

Det blir spännande att höra vad andra silkeshönsägare hittar på sina fåglar.

det är faktiskt ganska intressant, har även läst att toffsens storlek inte behöver bero på bulans storlek, så därför skulle man ju kunna ta vara på individer med små bulor och stora toffsar och avla på dem, så man slipper problemet i framtiden.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: tringeling skrivet 12 okt-11 kl 16:18
gernsö, ja visst är det intressant. Jag läste samma sak. Normalt skapat kranium med fin tofs vore ju det bästa. Men för min del sätter jag gränsen vid om fågeln mår bra eller ej. När fjädrarna på huvudet gör att synfältet blir mycket beskuret, tycker jag att det har gått för långt. Förra sommaren besökte jag en hönsägare som hade holländsk vithätta. Jag fick höra att dessa fåglar var dumma i huvudet eftersom ägaren fick bära in dem varje kväll. Men jag tror det berodde på att de inte såg var dörröppningen var. Kanske någon som är mer expert på den rasen än vad jag är, har annan information att komma med.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Fuglemakeren! skrivet 12 okt-11 kl 18:40
Det är viktigt att avla bort för slappa hättor, för några år sedan var jag tvungen att klippa nästan alla sultaner för att de skulle kunna se obehindrat. De sista åren har jag bara kläckt några enstaka yrhättor. Om det har samband med skallformen har jag inte undersøkt (ännu). Har kläckning om en veck och ska märka kycklingarna som har kula.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: gernsö skrivet 12 okt-11 kl 20:34
gernsö, ja visst är det intressant. Jag läste samma sak. Normalt skapat kranium med fin tofs vore ju det bästa. Men för min del sätter jag gränsen vid om fågeln mår bra eller ej. När fjädrarna på huvudet gör att synfältet blir mycket beskuret, tycker jag att det har gått för långt. Förra sommaren besökte jag en hönsägare som hade holländsk vithätta. Jag fick höra att dessa fåglar var dumma i huvudet eftersom ägaren fick bära in dem varje kväll. Men jag tror det berodde på att de inte såg var dörröppningen var. Kanske någon som är mer expert på den rasen än vad jag är, har annan information att komma med.

ja helt rätt, jag tycker oxå att det är viktigast med friska välmående höns, allt annat är hemskt. känner igen det där med att behöva bära in djuren, och ja jag tror oxå att de inte ser. så de är inte dumma, bara halvblinda pga att "vi människor" låter söthet och snygghet gå före det hälsosamma.
de jag hadde blev klippta, halva toffsen snaggades bort, såg kul ut men de såg i alla fall.
den paduan jag har kvar har som tur är en virvel i ena sidan så han har liksom sidbena och ser därför bra. dock har jag märkt att hans toffs är så tung att ögonlocken liksom hänger lite....
den som jag visat kraniet på var mycket vimsig och lättskrämd, och blev mer och mer skrämd. en dag var det något som skrämde honom och han bara stack, vi kunde inte hitta honom men hörde att han skulle ha gått i en trädgård en bra bit bort. tog två dagar innan han kom hem ( vi letade flera gånger) och då blev han klippt och satt i hönsgård.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: FM skrivet 12 okt-11 kl 22:11
Det är viktigt att avla bort för slappa hättor, för några år sedan var jag tvungen att klippa nästan alla sultaner för att de skulle kunna se obehindrat. De sista åren har jag bara kläckt några enstaka yrhättor. Om det har samband med skallformen har jag inte undersøkt (ännu). Har kläckning om en veck och ska märka kycklingarna som har kula.

Sicken vacker höna! Jag bara älskar sultaners utseende  :D
Vad spännande med kycklingarna. Är det mestadels tupparna som inte har bula? Som jag läste angående silke, flera uppfödare menade att ibörjan såg man mest bula på hönorna men nu började allt fler tuppar ha det-amerikanskt forum.

mvh
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: gernsö skrivet 14 okt-11 kl 18:12
ja det undrar jag oxå,därför hade det varit intressant om någon som slaktar ut kan spara huvudna och skicka mig, så kan man jämföra storleken på tupp och höna, och detta gäller alla raserna.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: rackarns skrivet 14 okt-11 kl 22:55
Har en vithättetupp kvar att slakta, ska kolla skallen på han
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: tringeling skrivet 18 dec-11 kl 09:49
Här är en länk till en tråd på det internationella hönsforumet The Coop. Tråden handlar om höns med bulor på huvudet.

Scrolla ned två-tre poster till bilden av en gul kyckling. Det är första kortet i en bildserie från signaturen Marina. Det är bilder på en silkeshöna som nykläckt, 2 månader och 4 månader gammal. Strax efter att 4-månaderskorten togs hittade ägaren hönan död. De sista korten är av huvudet efter att fjädrar och skinn flåtts av.

http://www.the-coop.org/forums/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=100178&page=4 (http://www.the-coop.org/forums/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=100178&page=4)

Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Fuglemakeren! skrivet 18 dec-11 kl 13:58
Någon ide om hur man kan slakta utan att förstöra skallen? Har några sultantuppar som ska bort snart. Måste ju undersökas...
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 18 dec-11 kl 14:13
Någon ide om hur man kan slakta utan att förstöra skallen? Har några sultantuppar som ska bort snart. Måste ju undersökas...
I Sverige kräver ju lagen att man ska bedöva först. Vanligast är ju att vi hobbyfolk gör det med ett slag mot huvudet.

När jag lärde mig slakta fanns inte lagen om att man var tvungen att bedöva först och jag fick lära mig att ta hönen i benen och snurra dem runt i luften.  Hönsen svimmade av detta och blev helt lealösa. Om det är tillåtet att avliva utan att bedöva i Norge kan det ju vara ett sätt.

Stora slakterier använder el att bedöva med och det är även möjligt att söva dem med gas. Ska man inte äta köttet kan man nog koppla bilavgasröret in i en tät låda och låta dem somna in. Jag vet inte om det är lagligt i Sverige och du får ju själv ta reda på vad som gäller i Norge. Men att sövas med kolmonoxid är inte smärtsamt enligt de människor som har försökt begå självmord och räddats. Det kräver dock att man har en gammal bil utan katalysator.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: tringeling skrivet 18 dec-11 kl 15:47
Någon ide om hur man kan slakta utan att förstöra skallen?

Häromdagen nackade jag två av mina silkestuppar och just för att jag ville undersöka skallen och inte skada den, bedövade jag med ett hårt slag alldeles bakom huvudet. De låg precis stilla på huggkubben så det var lätt att sikta precis och de blev bedövade direkt.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Fuglemakeren! skrivet 19 dec-11 kl 22:36
Svårt att sikta rätt utan att skada den del av huvudet man vill undersöka... Koldioxid används väl också när större mängder höns ska avlivas samtidigt, tex gamla ägghöns? Bara svårt praktiskt att hitta en gammal bil mm.
Jag har eter hemma, det använde man ju förr för att söva ner både folk och fä. Någon med etererfarenhet?
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 20 dec-11 kl 07:24
Svårt att sikta rätt utan att skada den del av huvudet man vill undersöka... Koldioxid används väl också när större mängder höns ska avlivas samtidigt, tex gamla ägghöns? Bara svårt praktiskt att hitta en gammal bil mm.
Jag har eter hemma, det använde man ju förr för att söva ner både folk och fä. Någon med etererfarenhet?
Jag har bara avlivat labbråttor och insekter med eter. När man gör det så stoppar man dem i en tät behållare med en bomullstuss indränkt med eter. Du behöver ju i praktiken bara söva djuret då du ska avliva genom avblodning.

En kraftig påse (så näbben inte gör hål)  med en stor bomullstuss med eter borde funka om man håller den över tuppens huvud och håller tätt om halsen. KOlla bara så etern inte löser upp plasten (det borde den inte göra) Och var utomhus så att du inte blir groggy om det läcker ut lite ångor :P
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Fuglemakeren! skrivet 05 jan-12 kl 21:33
ja det undrar jag oxå,därför hade det varit intressant om någon som slaktar ut kan spara huvudna och skicka mig, så kan man jämföra storleken på tupp och höna, och detta gäller alla raserna.
Vart vill du ha huvuden skickade? Sänd adress på pm.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Jullan skrivet 22 jan-12 kl 20:45
Jag tyckte det här var så intressant att nu har jag varit ute och känt på mina höns. (Blommehöns + en isbar-korsning). Vi har några med hätta, men har aldrig upplevt dessa som mindre livsdugliga eller klenare eller att de skulle haft några andra avvikelser. Kunde inte känna några ojämnheter på deras huvuden heller. Men det kanske är vanligare bland hårt avlade raser?
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: tinaw skrivet 01 aug-12 kl 13:04
Förlåt en okunnig fråga, men är hätta precis samma sak som fjädertofs på huvudet?
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Jennyt skrivet 01 aug-12 kl 13:55
svar: Ja :)
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Fuglemakeren! skrivet 04 okt-12 kl 23:37
Min frys är full av huvuden nu som jag vill bli av med- vart ska jag skicka dem? Snart åker dom ut på ett eller annat vis...
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: torbjorn skrivet 04 okt-12 kl 23:51
Stora slakterier använder el att bedöva med och det är även möjligt att söva dem med gas. Ska man inte äta köttet kan man nog koppla bilavgasröret in i en tät låda och låta dem somna in. Jag vet inte om det är lagligt i Sverige och du får ju själv ta reda på vad som gäller i Norge. Men att sövas med kolmonoxid är inte smärtsamt enligt de människor som har försökt begå självmord och räddats. Det kräver dock att man har en gammal bil utan katalysator.

Vill man få en modernare bensindriven bil att tillfälligt producera stora mängder koloxid så får man påverka motorstyrsystemet på något sätt så att bränsleblandningen blir för fet. När det är underskott på syre i processen så kan katalysatorn inte bryta ner den bildade koloxiden. En enkel metod som fungerar på vissa bilar, dock inte alla, är att kortsluta signalen från lambdasonden till jord.

En annan mycket effektiv koloxidkälla är glödande träkol, t ex en vanlig utegrill.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Bubblaren skrivet 05 okt-12 kl 09:05
Min frys är full av huvuden nu som jag vill bli av med- vart ska jag skicka dem? Snart åker dom ut på ett eller annat vis...

Om inte Gernsö hör av sig så hör med Desireé Jansson (statsveterinär) på SVA i Uppsala om de är intresserade? (Ring växeln eller mejla henne - jag kan PM:a dig hennes mejladress om du vill? Det var Desirée som tog upp den här frågan med mig varpå jag bildade denna tråd.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Henrik Penrik Filivilivenrik skrivet 23 jul-15 kl 16:26
Här kan jag inte låta bli att agera grinig gubbe och säga: Ja, såhär går det när människor ska vara klåfingriga och gå in och pilla och förändra vad naturen har tagit fram. Höns ska se ut ungefär som röda djungelhöns; när människor avlar fram extrema former eller storlekar så äventyras djurens hälsa.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: kurt skrivet 23 jul-15 kl 16:46
Här kan jag inte låta bli att agera grinig gubbe och säga: Ja, såhär går det när människor ska vara klåfingriga och gå in och pilla och förändra vad naturen har tagit fram. Höns ska se ut ungefär som röda djungelhöns; när människor avlar fram extrema former eller storlekar så äventyras djurens hälsa.

Ja, det är ju optimal funktion i skogarna i  Indien och på Java.
Titel: SV: Veterinär på SVA vill veta mer om hjärnmissbildning hos höns med tofs/luva
Skrivet av: Henrik Penrik Filivilivenrik skrivet 23 jul-15 kl 18:37
Ja, det är ju optimal funktion i skogarna i  Indien och på Java.

Okejdå, jag förstår din poäng. Jag reviderar mitt uttalande till: Så går det när människor avlar för utseende snarare än funktion!