Alternativ.nu

Djur => Höns => Övrigt om höns => Ämnet startat av: ChickenCurry skrivet 07 nov-10 kl 14:00

Titel: Slakt och plock?
Skrivet av: ChickenCurry skrivet 07 nov-10 kl 14:00
Hej!
Jag undrar hur man gör när man slaktat en tupp/höna? Har hört att man ska doppa dem i varmt vatten för att lättare kunna plocka. Är det så o vid vilken temperatur ska man i så fall doppa ner dem o hur länge ska de vara neddoppade? Hur länge ska de hänga för att blodet ska rinna ur dem? Tips mottages med stor tacksamhet :) // Elin
Titel: SV: Slakt och plock?
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 07 nov-10 kl 14:17
Här finns en del att läsa

http://butcherachicken.blogspot.com/ (http://butcherachicken.blogspot.com/)
Titel: SV: Slakt och plock?
Skrivet av: Cees skrivet 07 nov-10 kl 14:18
Jo ja brukar doppa dem i ca 75grader upp o ner lite i vattnet så det tränger in överallt, några sekunder i vattnet..
När huvet är av så håll den i bena, blodet brukar va slut när den slutat flaxa..
Kan va bra att hålla i bena o svinga kroppen innan huvet huggs av, mycket av blodet går ut i huvet när man svingar kroppen ett varv. Den ska ju självklart bedövas först. Ja brukar svinga kroppen så huvet slår i kubben innan ja hugger av, då får man ju två flugor i en smäll..

Mvh
Titel: SV: Slakt och plock?
Skrivet av: Strajder skrivet 07 nov-10 kl 15:57
Många skållar vid alldeles för hög temperatur, då går skinnet sönder eftersom det blir mer eller mindre kokt.

Det som är svårt med att plocka kycklingar/höns är att skålla dem på rätt sätt. Det är faktiskt inte så svårt. Med rätt tid och temperatur på vattnet när man skållar så är det enkelt att plocka:

*Stor hink eller bykkar, stor så att hönan kan doppas helt under vatten och gärna litet extra stor så att inte temperaturen sjunker när hönan stoppas ner.

* Temperatur cirka 62-67 grader, använd termometer! Rätt temperatur är viktig, tillräcklig för att fjädrarna ska släppa men inte så varmt att skinnet kokas och går sönder.

* Doppa hönan, håll i benen och kör ner hönan med huvudet före. Pumpa hönan upp och ner i vattnet upprepade gånger så att vattnet når in till skinnet.

* Skållningstiden brukar ligga mellan 60-90 sekunder. Man kan prova efter en minut genom att ta tag i ett par vingpennor och känna efter om de släpper. De ska släppa mycket lätt.

* Plocka så snart som möjligt.

----
Avblodningen går snabbt, det brukar räcka med cirka två minuter.
Titel: SV: Slakt och plock?
Skrivet av: sallyzevenwacht skrivet 07 nov-10 kl 20:06
kolla linkosos hemsida :)