Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: ingegärdsgårn skrivet 06 nov-10 kl 13:26

Titel: Vad gäller för regler om man vill starta sylttillverkning?
Skrivet av: ingegärdsgårn skrivet 06 nov-10 kl 13:26
Hur skall "köket" vara för att få godkänt om man vill starta sylttillverkning för försäljning?
Titel: SV: Vad gäller för regler om man vill starta sylttillverkning?
Skrivet av: Existens? skrivet 06 nov-10 kl 13:40
Det ska vara som alla andra livsmedelslokaler. Det har inte så stor betydelse vad man tillverkar, de grundläggande reglerna är desamma.
Lätt att rengöra golv, väggar och arbetsytor.
Hantvättfat.
Omklädningsutrymme.
Kylutrymme.
Städrum.
Tätt så inte skadedjur kommer in.
Egenkontrollprogram.

Lite sånt... :)
Titel: SV: Vad gäller för regler om man vill starta sylttillverkning?
Skrivet av: edithsdotter skrivet 06 nov-10 kl 14:29
Hur skall "köket" vara för att få godkänt om man vill starta sylttillverkning för försäljning?

Enklast är ju alltid att kontakta den egna kommunens "miljö och hälsa" då det finns både generella regler och specifika för olika livsmedel och olika omständigheter som till exempel hur ofta produktionen är tänkt att bedrivas.

I alla fall väljer jag att "gå till källan" istället för att fråga runt på ett forum då reglerna kan skiljas sig åt mellan olika delar av landet och så vidare.
Titel: SV: Vad gäller för regler om man vill starta sylttillverkning?
Skrivet av: tench skrivet 06 nov-10 kl 15:00
Jag vill minnas att jag hört att det är problematiskt med småskalig sylttillverkning. Man ska alltså ha någon form av fettavskiljare och den måste också tömmas av någon som är behörig.
Minns dock inte detaljerna. Bäst är väl att höra med någon rådgivare av något slag.
Titel: SV: Vad gäller för regler om man vill starta sylttillverkning?
Skrivet av: ingegärdsgårn skrivet 06 nov-10 kl 15:17
Tack för svaren, detta är ju bara början så man får ett hum. Jag har varit inne på livsmedelsverkets sida, men sedan vet jag att man kan få tips via alternativ.
Fettavskiljare till sylt??? Det finns inget fett i sylt!
Titel: SV: Vad gäller för regler om man vill starta sylttillverkning?
Skrivet av: tench skrivet 06 nov-10 kl 15:20
Det har du rätt. Förhoppningsvis gällde detta någon annan form av tillverkning. Men det var något i denna kategori vill jag minnas. Marmelad, chutney, sylt.. eller liknande.
Ledsen ifall jag skrämmer upp dig!
Men hör med någon som har koll på läget så ska jag sluta svamla! :)
Titel: SV: Vad gäller för regler om man vill starta sylttillverkning?
Skrivet av: take skrivet 06 nov-10 kl 15:55
Man skriver ett egenkontrollprogramm där man bland annat skriver att man gör rent sitt kök innan man tillverkar sylt. Man beskriver att man producerar såpass lite att det inte har någon inverkan på din godkända avloppsanläggning. Om du nu använder vatten för annat än diskning så behöver du ha vatten som är tjänligt eller kokas och därefter är tjänligt.

Titel: SV: Vad gäller för regler om man vill starta sylttillverkning?
Skrivet av: Bo skrivet 06 nov-10 kl 16:15
Leta inte efter reglerna. Du går vilse i paragraflabyrinterna. Använd ditt sunda förnuft.

Sylt är ju helt oproblematiskt om man häller kokhet sylt på heta rena burkar och skruvar till locken genast.

Om lokalen är välstädad är helt irrelevant och mössen är inget problem så länge de inte dränker sig i grytan.

Titel: SV: Vad gäller för regler om man vill starta sylttillverkning?
Skrivet av: Existens? skrivet 06 nov-10 kl 23:07
Leta inte efter reglerna. Du går vilse i paragraflabyrinterna. Använd ditt sunda förnuft.

Sylt är ju helt oproblematiskt om man häller kokhet sylt på heta rena burkar och skruvar till locken genast.

Om lokalen är välstädad är helt irrelevant och mössen är inget problem så länge de inte dränker sig i grytan.

Nu lär det ju inte hjälpa att säga att man skiter i livsmedelslagen, utan följer sitt eget förnuft.
Vi har lagar eftersom människor har olika syn på vad som är sunt förnuft. Enklast är att följa dom, om man vill verka i en lite större utsträckning.
Så fort det gäller livsmedelslagar så målas det upp som att det är en total omöjlighet att följa lagarna. Så är det inte, följer man lite enkla rutiner, så har man inga problem med myndigheterna och kan tillverka sina grejer med persiennerna uppe även dagtid.

En sak som både myndighetspersoner och lekmän allra först brukar hojta om är just att man ska ha en fettavskiljare. Detta målas upp som en miljoninvestering.
För det första så behöver man ingen om man inte är ansluten till kommunalt avlopp. Har man eget avlopp så får man skylla sig själv om man vill korka igen det med fett.
För det andra så bygger man enkelt en fettavskiljare för några tusenlappar. Och man låter tömma den på samma vis som vilken annan avloppsbrunn som helst.
Titel: SV: Vad gäller för regler om man vill starta sylttillverkning?
Skrivet av: take skrivet 07 nov-10 kl 07:53

En sak som både myndighetspersoner och lekmän allra först brukar hojta om är just att man ska ha en fettavskiljare. Detta målas upp som en miljoninvestering.
För det första så behöver man ingen om man inte är ansluten till kommunalt avlopp. Har man eget avlopp så får man skylla sig själv om man vill korka igen det med fett.
För det andra så bygger man enkelt en fettavskiljare för några tusenlappar. Och man låter tömma den på samma vis som vilken annan avloppsbrunn som helst.

Precis, dessutom är en fettavskiljare i första hand en förhandlingsfråga mellan den som tar hand om avloppet och livsmedelsproducenten. Om avloppsorganisationen inte tycker det är viktigt med fettavskiljare så kräver inte livsmedelstjänstemännen en fettavskiljare. Jag känner diverse livsmedelstillverkare som inte har en fettavskiljare med allas goda minne, i ett av dem där tillverkas kanske 2000kg sylt varje år samt 5-10 catering, allt från en helt vanligt om än rätt så stor lägenhetskök.
Titel: SV: Vad gäller för regler om man vill starta sylttillverkning?
Skrivet av: ingegärdsgårn skrivet 07 nov-10 kl 11:14
Intressanta svar minsann. Alternativ nu ger hela tiden tips.
Man kan alltså ha sylttillverkning i ett vanligt lägenhetskök? Jag trodde att man var tvungen att man inte fick ha det i sitt egna kök. jag har inte tänkt tillverka såJag tvivlar på att jag gör 2000 kg slyt de första åren....Är det verkligen möjligt att göra sylt till försäljning i sitt eget kök?
Titel: SV: Vad gäller för regler om man vill starta sylttillverkning?
Skrivet av: isatis skrivet 07 nov-10 kl 11:32
Försök att hyra in dig i ett godkänt kök. Det kostar mig några hundralappar för ett veckoslut. Då får jag använda redskapen som finns på plats, tar bara med mig aktuella ingredienser samt burkar och flaskor. Jag hinner tillverka det mesta under två dygn.
Titel: SV: Vad gäller för regler om man vill starta sylttillverkning?
Skrivet av: take skrivet 08 nov-10 kl 11:53
Ja, i eget kök får man om man kan visa att man gör det på ett säkert sätt. Ska du hantera fisk för filering, panering om omfrysning krävs nog lite högre beviskrav än för sylttillverkning.
Titel: SV: Vad gäller för regler om man vill starta sylttillverkning?
Skrivet av: betsla skrivet 08 nov-10 kl 12:36
Jag föreslår att du tar kontakt med Eldrimner, http://www.eldrimner.com/, (http://www.eldrimner.com/,) de är experter på mathantverk och står gärna till tjänst om man går vilse i livsmedelslagarna och -reglerna.

De ordnar dessutom kurser i mathantverk.
Titel: SV: Vad gäller för regler om man vill starta sylttillverkning?
Skrivet av: take skrivet 08 nov-10 kl 12:43
Jag föreslår att du tar kontakt med Eldrimner, [url]http://www.eldrimner.com/,[/url] ([url]http://www.eldrimner.com/,[/url]) de är experter på mathantverk och står gärna till tjänst om man går vilse i livsmedelslagarna och -reglerna.

De ordnar dessutom kurser i mathantverk.


som är både bra och billiga.
Titel: SV: Vad gäller för regler om man vill starta sylttillverkning?
Skrivet av: ingegärdsgårn skrivet 08 nov-10 kl 12:59
Tack, tack alla snälla alternativare!