Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: aino skrivet 16 jun-06 kl 22:01
-
Om man inte tål laktos kan man ju köpa laktosfri sådan. Är den, ur näringssynpunkt och hälsosynpunkt, likvärdig med "den vanliga"?
Känner av den oxå, så det är nog inte bara laktosen men ibland vill man ju ha varm choklad (som smakar pest med sojamjölk..)
-
Varm choklad med soja tycker Du smakar pesten? Hmm, det tycker inte jag. Men det kan bero på att jag "tjocknar till" min sojamjölk när jag vill ha den fylligare och liksom rundare. För det första gör jag sojamjölken själv i en beredare och där kan jag genom reduktion av vattenmängden styra hur "krämig" (ej tjock) mjölken kommer att bli. Genom att tillsätte lite ris och en aning havrekross så blir mjölken kompletterat smakmässigt och blir inte lika tunn - just tunnheten är den skillnaden jag känner av mest när jag jämför soja- och vanlig mjölk. Sedan tillsätter jag lite olja och kakaopulver, socker och en aning vanilj. Jag tycker då inte alls att det är någon smakskillnad sedan. Köpemjölk (soja) skulle jag göra fylligare genom att koka upp den med ett par tre matskedar sojamjöl innan jag har i de andra ingredienserna.
Till Din fråga: tar Du bort en del av det hela är det klart att det blir skillnad näringsmässigt. Är det laktosen som är borta, så saknar mjölken just dess egenskaper och det är klart att Du känner skillnaden direkt.
Hälsomässigt är det nog som alltid: ju mer en produkt är "bearbetad", desto skadligare blir det för kroppen Din.
/Martin
-
Det ska väl vara samma vitaminer o näringsämnen i laktosfri mjölk som i vanlig mjölk, bortsett från laktoset då.
men hur som helst, så är det nog inte ohälsosamt att dricka det i stället för vanlig mjölk, speciellt inte om de bara handlar om ett glas choklad då o då. för ja håller med dig om att sojamjölken inte är någon höjdare till det. Dricker själv den laktosfria mjölken när ja blir sugen på mjölk då o då, fast den är dyr i Sverige, så man får dricka med andakt :)
-
Aino!! Ja det kanske är så att det är mjölkproteinet din kropp inte pallar? Hursomhelst om du har svårt för sojamjölkssmaken i t ex varm choklad så kan jag varmt rekommendera rismjölken, som har en lite sötare smak (naturligt, den är osötad). Rismjölk finns nog av flera märken, kommer inte på vad de heter, men en sort kallas i a f "Rice dream". Jag undrar även om du testat mandelmjölk (finns att köpa, eller också gör man egen. :)
-
Skillnaden mellan låglaktosmjölk (obs inte helt laktosfri) och vanlig mjölk är att det mesta av laktosen är omvandlad till andra sockerarter som laktosintoleranta lättare kan bryta ned. Därför har låglaktosen en något sötare smak. Annars ingen skillnad.
För mig, men inte för alla, funkar det bra med låglaktosmjölk, men det finns också en helt laktosfri variant, men den smakar inte lika bra tycker jag.
Jag skulle inte rekommendera sojamjölk, eftersom en stor del av alla som inte tål vanlig mjölk också blir allergiska mot soja efter stor exponering. Dessutom tycker jag att den smakar läbbigt. Däremot finns det vissa som gillar solhavre.
-
:D Du skriver som om man bara byter till sojamjölk pga allergier med komjölk, roligt! Jag bytte "av princip" och tycker att sojamjölk är den enda vegana produkten som kan mäta sig med animaliska produkter. Solhavre är värdelös när det blir dags för annat än bara "shake" or "bake" liksom. Men annars är det väl som alltid: smaken är som baken!
/Martin
-
Jag vet att många byter "av princip" men i den här tråden handlade det om allergier. Och då vill jag varna för soja, eftersom många utvecklar allergi mot just sojaprodukter i stor mängd.
-
Fast Du har rätt angående riskerna med ett överdrivet intag så kan jag i det ursprungliga inlägget inte läsa någonting om allergi, bara en allmän undran om just den här förändrade mjölken ???
/Martin
-
Aino!! Ja det kanske är så att det är mjölkproteinet din kropp inte pallar? Hursomhelst om du har svårt för sojamjölkssmaken i t ex varm choklad så kan jag varmt rekommendera rismjölken, som har en lite sötare smak (naturligt, den är osötad). Rismjölk finns nog av flera märken, kommer inte på vad de heter, men en sort kallas i a f "Rice dream". Jag undrar även om du testat mandelmjölk (finns att köpa, eller också gör man egen. :)
Oj mandelmjölk låter spännande! Om man ska mala (ris eller mandel) behöver man nån avancerad apparatur då eller går det bra med den gamla hedliga mandelkvarnen?
Min mage är inte snäll - i dagsläget är det nolltolerans med laktosen och jag får för mig att pannan blir full av små plitor om jag dricker för mycket mjölkprodukter, även helt laktosfria. Får se om akupunktur kan hjälpa...
Det är orättvist att ris/soja/havremjölk är så dyrt - i Tyskland är det billigare. Köpte ris-soja-blandning av mjölk för en tia/liter. Den var ekologisk dessutom!
Fick den här länken ang. soja skickad från en vän:
http://aftonbladet.se/vss/kultur/story/0,2789,891766,00.html
Kommentarer?
Rismjölken är godast i dagsläget även om sojamjölken slinker ner med gröten på morgonen.
-
Laktosfri mjölk blir inte laktosfri genom att något tas bort, utan genom att tillsätta laktas som är det enzym som vi laktosintoleranta har för lite av.
Smaken är olika mellan olika märken, varför vet jag inte. Smaken är olika mellan folk med, så jag rekommenderar inget. (Ska jag göra det så är det att skit i den där äckliga geggan o ät vuxenmat istället. Tur för mig att inte tåla sånt jag ändå inte gillar.)
En annan väg är att köpa vanlig mjölk, ekologisk vanlig mjölk är billigare än icke-eko laktosfri, och köpa laktastabletter. Men köp inte apotekets, de kan ta betalt de, gå till en gymbutik eller kolla på nätet.
-
Genmanipulerad soja nejtack.
Prövat Oatley havredryck m choklad? Ska visst va god säger vänner till mig som e laktosintoleranta.
-
Laktosfri mjölk blir inte laktosfri genom att något tas bort, utan genom att tillsätta laktas som är det enzym som vi laktosintoleranta har för lite av.
Smaken är olika mellan olika märken, varför vet jag inte. Smaken är olika mellan folk med, så jag rekommenderar inget. (Ska jag göra det så är det att skit i den där äckliga geggan o ät vuxenmat istället. Tur för mig att inte tåla sånt jag ändå inte gillar.)
En annan väg är att köpa vanlig mjölk, ekologisk vanlig mjölk är billigare än icke-eko laktosfri, och köpa laktastabletter. Men köp inte apotekets, de kan ta betalt de, gå till en gymbutik eller kolla på nätet.
Du borde nog lära dig de olika sätten att minska laktoshalten i mjölk! Valio har ju en helt egen process där de använder ultrafiltrering för att först minska laktoshalten innan de genomför latasbehandlingen. Att jämföra det med att äta latastabletter är absurt!
-
Prövat Oatley havredryck m choklad? Ska visst va god säger vänner till mig som e laktosintoleranta.
Oatlys chokladdryck är minst lika god som pucko tycker jag :)
(och jag är varken vegan eller laktosintolerant)
-
Å vad roligt... eller nja men det jag menar är att jag nyligen fått sluta med mjölk/produkter med laktos som är köpta, jag tål det helt enkelt inte, växte upp på mjölkgård och arbetar som avbytare så det känns ju lite tokigt :o men mjölken direkt från kon går bättre att dricka än den som är köpt/pastoriserad. När mina föräldrar slutade med mjölkkorna så slutade jag dricka mjölk så jag är övertygad om att det är ngt mer som händer än att de skadliga bakterierna dör vid pastorisering och homogenisering av mjölken. Jag håller på att prova mig fram med vad som fungerar och inte. Precis som en del väljer bort mjölken av "princip" väljer jag bort soja/ris av "princip" därför att jag vill äta rena sunda produkter som jag vet hur de producerats och inte har åkt jorden runt eller odlats under tveksamma förhållanden. Äter väldigt få importerade varor, vi har tom börjat odla egna citroner ;D kalasgott. Jag vill ju slå ett slag för havren i alla dess former, jag tycker den är fantastisk och jag använder havremjölk/dryck till det mesta men skulle nog välja laktosfri mjölk till just chokladen :) Det jag saknar mest nu är glass efterssom jag inte vill äta socker eller onaturliga sötningsmedel så är det typ omöjligt att hitta glass som är både laktosfri och sockerfri men det får man väl göra själv då antar jag ;D
-
Jag vill ju slå ett slag för havren i alla dess former, jag tycker den är fantastisk och jag använder havremjölk/dryck till det mesta
Recept på havremjölk: häll 15 dl kokt avsvalnat vatten över 3 dl ekologiska havregryn, tillsätt lite salt (efter smak)
och 3 msk olja (någon neutral sort)
Kör snabbt ihop med stavmixer
Sila sen i silduk, låt självrinna
Blir ca 1 liter som håller sig flera dar i kylen
(det avsilade kan man ha i brödbaket)
Gott och billigt!
-
Å tack kanon det måste jag prova :D
-
Recept på havremjölk: häll 15 dl kokt avsvalnat vatten över 3 dl ekologiska havregryn, tillsätt lite salt (efter smak)
och 3 msk olja (någon neutral sort)
Kör snabbt ihop med stavmixer
Sila sen i silduk, låt självrinna
Blir ca 1 liter som håller sig flera dar i kylen
(det avsilade kan man ha i brödbaket)
Gott och billigt!
Varför kallas det havremjölk? Det har väl inget med mjölk att göra, mer än kanske färgen?
-
Varför kallas det havremjölk? Det har väl inget med mjölk att göra, mer än kanske färgen?
;D användningsområdet är detsamma... du kan ha den till gröt, matlagning, bakning... och göra glass!
-
Havreglass! Att jag inte vetat att jag saknat det! :)
-
Laktosfri mjölk är vanlig komjölk som har "behandlats" för att få bort laktosen och så tillsätter man laktasencym som är det laktosintoleranta inte har i magen som tar hand om laktosen.
Så samma näring men mindre ont i magen :D
Vist är det för trist med soja mjölk och havremjölk men om inget annat funkar så... jag har glömt hur riktig glass smakar. Nu är det ju helt naturligt att det har en lätt smak av havre :P
-
opps hade inte läst hela tråden innan jag svara men men
-
Havreglass! Att jag inte vetat att jag saknat det! :)
Det är faktiskt helt ok, det är ändå äggen som är det viktigaste... ;)