Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: sallyzevenwacht skrivet 03 nov-10 kl 23:57

Titel: Tips i matlagningen! (bytt rubrik)
Skrivet av: sallyzevenwacht skrivet 03 nov-10 kl 23:57
Har ni något recept som ni kommit på själva eller som er exempelsvis farmor klurat ut?
Extra mycket creme fraiche i grytan kanske?
så himla kul att veta!
Jag har inget sådär jättespeciellt, men jag har några. Fast, ingen aning om de är så "hemliga" men de har jag lärt mig :P
* När du kokar morötter, lägg i en klick smör och pressad vitlök. Gärna lite torkade eller frysta örter också.
* När du gräddar bröd, använd en sprayflaskaoch spraya brödet med vatten en 3-4 gånger under gräddningen. Eller så sätter du in en kopp med lite vatten i så det kommer ånga. Det blir en jättefin brödyta!Och, du ska alltid grädda på värmefläkt.

Det är de jag kommer på just nu ;D
Titel: SV: Hemliga reccept!
Skrivet av: grimbart skrivet 04 nov-10 kl 00:05
har inga direkt hemliga recept men gillar att testa nya saker vid matlagningen..
kylskåpsrens är alltid kul.. tex när man kokar gryta så kan man slänga i halvfulla tacosåsburkar,keso,ostar mm i maten .. banan i grytan ger mustigare sås och sardeller/anjovis ger bra sälta i köttgrytan.. öl i maten funkar alltid.. sen så lägger jag alltid gurkmeja i vattnet när jag kokar ris för det ser så mycket godare ut knallgult...  saffran i fisksoppan är en annan given succe... kul att laga mat ;D
Titel: SV: Hemliga reccept!
Skrivet av: sallyzevenwacht skrivet 04 nov-10 kl 00:13
Verkligen superkul!
Pröva att lägga i grönsaksbuljong när du kokar ris, det blir oftast gult och smakar godare..
Nä, rubriken kanske var lite missvisande, menade mer lite olika tips man kan dela med sig av.
Titel: SV: Tips i matlagningen! (bytt rubrik)
Skrivet av: Whippet skrivet 04 nov-10 kl 00:19
Bästa tipset jag har är nog att byta ut all grädde som är utbytt mot mjölk i grytor mm till grädde igen... det är en så otroligt stor smak skillnad att det är värt att äta en mindre portion/ta en promenad efteråt om man är rädd att lägga på sig lite kring midjan :P eller röven i mitt fall  ::)

Annars är det väl att man inte ska vara så blyg att prova på lite div smak kombinationer...

 :-* /Anette
Titel: SV: Tips i matlagningen! (bytt rubrik)
Skrivet av: grimbart skrivet 04 nov-10 kl 00:31
jag lagar ofta mat i jobbet till 3-10personer ungefär så man har provat en hel del under åren och än har ingen dött :P har väl fått en och annan konstig blick när lite av varje hamnat i grytan :D.. och ibland har det blivit lite väl stark mat >:D..
tacos fast med kyclingtärningar och bacon istället för köttfärs är gott..
baconlindad köttfärslimpa blir saftig och god..
bostongurka i grytor är jättegott..
ska du skära avokado så skär den i skalet så blir det inte så kletigt..
Titel: SV: Tips i matlagningen! (bytt rubrik)
Skrivet av: SannaF skrivet 04 nov-10 kl 01:27
tunnskivade morötter stekta/friterade i olja m massor av vitlök o örter! Mmmmm.... :P
Titel: SV: Tips i matlagningen! (bytt rubrik)
Skrivet av: Existens? skrivet 04 nov-10 kl 07:30
Jag uppfann en rätt häromdan, fast det är säkert många som gjort innan..

Koka färsk pasta i en gryta. ( klipp den gärna lite )
Samtidigt steker man på bacon ( klippt i bitar ) och champinjoner i en djup stekpanna.
Sen drar man i pastan i stekpannan, öser på creme-fraiche samt vad man hittar i kylen, soltorkade tomater, oliver, vitlök inlagd i olika jox, osv.. gärna sånt med lite sting i.
Rör ihop allt och låt det bara bli varmt.   Man kan säkert ta grädde istället för C-F, men jag gillar syran.

Mumsa på sen..

Och ja... Jag tycker saxen är grovt underskattad i matlagning :)
Titel: SV: Tips i matlagningen! (bytt rubrik)
Skrivet av: skogsråetiskogen skrivet 04 nov-10 kl 08:31
Min mormor född 1905 använde alltid kanelstång i bruna bönor och hel ingefära i ärtsoppa. Prova! Ett måste för mig också.
Titel: SV: Tips i matlagningen! (bytt rubrik)
Skrivet av: Cederqvist skrivet 07 nov-10 kl 16:13
ha i en nypa socker när du steker lök, reducera alltid vinsåsen grundligt, ett stänk citron hindrar advocadon från att bli brun, ha stora vita bönor i köttfärsåsen, rista steken genom fettkappan in till köttet och ös ofta, ha lite kycklingbuljong i potatisgratängen, o.s.v.
Titel: SV: Tips i matlagningen! (bytt rubrik)
Skrivet av: grimbart skrivet 08 nov-10 kl 09:21
när du gör guacamole så låter du kärnan från avokadon ligga kvar i såsen så håller den sig grön längre ;)...
Titel: SV: Tips i matlagningen! (bytt rubrik)
Skrivet av: rapchic skrivet 09 nov-10 kl 15:18
röda linser (gärna delade) som får koka med i grytor eller tex "kött"färssås (eller sojafärssås för mig), ger färg och reder grytan utan risk för klumpar.
marinerade bönor är också jättegott i grytor eller "kött"färssåsen.

grönsaksbuljong till när man kokar pastan eller att använda lite pastavatten för redning eller att koka pastan för lite för att låta pastan koka i pastasåsen är bra tips för pastan.
m.m.