Alternativ.nu

Djur => Höns => Övrigt om höns => Ämnet startat av: Snarrbon skrivet 02 nov-10 kl 19:57

Titel: Åsbotuppar
Skrivet av: Snarrbon skrivet 02 nov-10 kl 19:57
Har inte fått något svar i mattråderna så nu får jag prova här.

Nu har jag äntligen lyckats behålla några tuppar från räven så länge att vi har slaktat dom. 2 stycken i dag. Fileerna m/ben har jag frusit men klubborna fick vi i dag. Men??? Ja jag vet ju att det är helt annorlunda kött än dom man köper i affärerna så därför vill jag höra: Hur tillagar ni era Åsbotuppar? Man måste ju ha något riktigt bra recept at använda så det blir så där jättegott. Det tycker jag att man åtminstone ar skyldig djuren.
Titel: SV: Åsbotuppar
Skrivet av: Strajder skrivet 02 nov-10 kl 22:05
Ungtupp är ju helt annorlunda än kycklingen från affären. Min princip är att långsamt växande djur ska tillagas långsamt. Recept med hundra år på nacken är mycket bättre för det här köttet. Exempelvis Coq au vin eller liknande grytor blir mustiga och smakrika med ungtupp.

http://ohmansmatovin.wordpress.com/2010/01/10/julia-childs-coq-au-vin/ (http://ohmansmatovin.wordpress.com/2010/01/10/julia-childs-coq-au-vin/)

http://www.dn.se/mat-dryck/recept/klassisk-coq-au-vin-1.410658 (http://www.dn.se/mat-dryck/recept/klassisk-coq-au-vin-1.410658)
Titel: SV: Åsbotuppar
Skrivet av: Ronny skrivet 02 nov-10 kl 23:16
Jo, stycka i mindre delar och tillaga i gryta. Låt det puttra på, tills köttet nästan faller av benen! Minst lika gott dagen efter när det fått "dragit" lite. Är det en gammal tupp så marinera gärna ett par dygn först. Gott - jo det kan jag lova! Jag tycker också man ska skilja på bröstköttet och det mörka köttet. De har olika struktur och smak. Själv tycker jag "kycklingfiléerna" lätt blir torra och är mindre smakrika och föredrar det mörka köttet. Hönor som slaktas kan man koka en god soppa på.
Titel: SV: Åsbotuppar
Skrivet av: Snarrbon skrivet 03 nov-10 kl 11:03
Tack Strajder och Ronny.