Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: Kerstin Linnea skrivet 15 jun-06 kl 13:33
-
Hej jag har en fråga till dom som vet... :)
I alla artiklar om kaninavel man läser på nätet så är det visst livsviktigt att avelsdjuren är rasrena i 90de generationen och att ungarna blir utställningsbara...Men om man ska föda upp kaniner till kött eller ta en kull kelkaniner efter trevliga föräldrar så finns det inte mycket information i "kaninsidorna" att hämta för nästan alla som skriver dessa är uppfödare på dvärgkaniner och skriver med dom som bas... Likaså tycker jag att det är konstigt att ju närmare Stockholm man kommer desto fler uppfödare på dvärgraser blir det och mindre produktionsdjur typ new zeeland
och vit lantkanin... :-\
Jag önskar mig flera uppfödare av stora raser i mellansverige så folk som är intresserad av stora raser inte ska behöva åka land och rike runt för att köpa kanin... :)
Alla synpukter är intressanta.. ;D
-
Måste erkänna att jag är böjd att hålla med dig, det finns mycket lite information om avelsdjur,avel och bra avelsdjur just för köttproduktion på nätet, i böcker och överhuvudtaget i detta land.
Själv har jag fått leta efter mina avelsdjur, nu är aveln i full gång så förhoppningsvis skall jag inte behöva leta mer efter bra djur att producera köttdjur på.
Utomlands finns det däremot mycket information angående kaninen som köttdjur. Jag sammarbetar med utländska uppfödare och försöker så gott jag kan att få fram böcker och info i ämnet för en ev översättning.
Vill du köpa djur i Skåne är du välkommen att höra av dig. Jag har Belgisk jätte som huvuddjur.
Kimma
-
Tack för erbjudandet men jag har fått tag i två honor nu och har inte plats för fler....ang utländska sidor så är många ganska fabriksmässiga i alla fall den amerikanska och engelska sida jag surfat på...Annars såg den tyska fin ut (synd att jag inte kan tyska bara)När jag får mer plats så är målet minst 10 honor... :D
-
Hej!
Känner igen mig.. var nästan förtvivlat att det bara fanns dvärgkaniner överallt.. innan jag har hittat fransk vädur på Blocket och sedan äntligen gotlandskaniner på ett museum. man måste nog vara lite initiativrik om man vill göra något ovanlig ?! ;-)
Januschka
-
KerstinLinena, jag har mest tittat på Hollänska och Belgiska sidor där köttproduktion på kanin är betydligt vanligare än på våra breddgrader.
Tittade på nån sida från Californien men det var precis som du sa bara fabrik.
Januschka
Man måse vara ovanlig för att vara här :)
Jag har kört många mil för att hitta mina ninisar men det var/är det värt ibland :)
Sista resan var på 180 mil för 3 kaniner(holland tur/retur)
Inte för att jag bara ska ha dem till köttavel utan för att det behövs nytt blod bland våra Jättar :)
Samt hälsade på lite vänner och bekanta, nytta med nöje alltså :)
Kimma den ovanlige ;D
-
Kimma,
förmodligen har du rätt.. man måste vara ovanlig för att vara här.. vad synd, egentligen ?!
-
Januschka
Jo visst är det synd men å andra sidan är ju alla välkomna tycker jag.
-
Aldrig stött på "rasrent i 90 generationer"! Inte ens av KAF...
Många har stora raser, runtom i hela Sverige. Men alla uppfödare går inte ut med annonser i tiding o internet, utan har dem för husbehov.
Tips: www.kanin-net.nu (www.net.kaniner.se om adressen är nere)
Där kan ni komma i kontakt med kaninfolk över hela landet!
Sedan... vi äter knappt kanin i Sverige! Så då är det ju inte konstigt att det inte finns så mycket information om slakt eller produktionsuppfödning, heller. Marknaden söker dvärgar, eller stora nära slakteri (vilka är få i vårt land).
-
Hej!
Som i allt annat finns det olika skolor även inom kanineriet. Renrasigt eller blandras för köttproduktion, vilket är bäst? Jag själv kör med blandras, californian, vit lant, fransk vädur, new zeeland är väl de som ingår mest. Man får ju vara noggrann vid uttag av nya avelsdjur, men så är det ju överallt. Kaninkött är ju inte stort i Sverige, under 1 hg per person och år. Störst lär Malta vara, där konsumtionen är bortåt 9 kg, och i vissa delar av Italien ligger den på 15 kg. Vi har långt kvar!!
Trots det har vi inom Sveriges Kaninproducenter kunnat konstatera att vi haft en produktionsuppgång på 20 - 25 % per år de senaste åren, inte kan fylla marknadens krav på kaninkött. Det finns plats för fler uppfödare!!
Se www.kanin.se
Edgar
-
Hej!
Som i allt annat finns det olika skolor även inom kanineriet. Renrasigt eller blandras för köttproduktion, vilket är bäst? Jag själv kör med blandras, californian, vit lant, fransk vädur, new zeeland är väl de som ingår mest. Man får ju vara noggrann vid uttag av nya avelsdjur, men så är det ju överallt. Kaninkött är ju inte stort i Sverige, under 1 hg per person och år. Störst lär Malta vara, där konsumtionen är bortåt 9 kg, och i vissa delar av Italien ligger den på 15 kg. Vi har långt kvar!!
Trots det har vi inom Sveriges Kaninproducenter kunnat konstatera att vi haft en produktionsuppgång på 20 - 25 % per år de senaste åren, inte kan fylla marknadens krav på kaninkött. Det finns plats för fler uppfödare!!
Se www.kanin.se
Edgar
jag jobbar på det Edgar ;)
-
Aldrig stött på "rasrent i 90 generationer"! Inte ens av KAF...
Många har stora raser, runtom i hela Sverige. Men alla uppfödare går inte ut med annonser i tiding o internet, utan har dem för husbehov.
Tips: www.kanin-net.nu (www.net.kaniner.se om adressen är nere)
Där kan ni komma i kontakt med kaninfolk över hela landet!
Sedan... vi äter knappt kanin i Sverige! Så då är det ju inte konstigt att det inte finns så mycket information om slakt eller produktionsuppfödning, heller. Marknaden söker dvärgar, eller stora nära slakteri (vilka är få i vårt land).
sant, det finns väldigt lite information,därav försöker jag leta så mycket jag kan utomlands, är ju behändigt när man kan många språk, vet att många är intresserade av mer information så man får väl hjälpas åt :-[
-
Ja tack dom som är duktiga på språk skulle kunna skriva någon artikel och lägga in den på alternativsidan så skulle jag och säkert många fler bli glada och tacksamma ;D
Då kan man få läsa knepen som dom använder utomlands kanske.. ;)
-
Ja tack dom som är duktiga på språk skulle kunna skriva någon artikel och lägga in den på alternativsidan så skulle jag och säkert många fler bli glada och tacksamma ;D
Då kan man få läsa knepen som dom använder utomlands kanske.. ;)
Det har jag personligen inget emot. Skall se om jag kan hitta lite smått o gott i mina böcker. :)
-
Hej jag har en fråga till dom som vet... :)
I alla artiklar om kaninavel man läser på nätet så är det visst livsviktigt att avelsdjuren är rasrena i 90de generationen och att ungarna blir utställningsbara...Men om man ska föda upp kaniner till kött eller ta en kull kelkaniner efter trevliga föräldrar så finns det inte mycket information i "kaninsidorna" att hämta för nästan alla som skriver dessa är uppfödare på dvärgkaniner och skriver med dom som bas... Likaså tycker jag att det är konstigt att ju närmare Stockholm man kommer desto fler uppfödare på dvärgraser blir det och mindre produktionsdjur typ new zeeland
och vit lantkanin... :-\
Jag önskar mig flera uppfödare av stora raser i mellansverige så folk som är intresserad av stora raser inte ska behöva åka land och rike runt för att köpa kanin... :)
Alla synpukter är intressanta.. ;D
Jag kan hålla med dig. Jag föder själv upp raskaniner, men också blandraskaniner för slakt. Äter gärna kött själv. Föder upp vit lantkaniner, men ingen som vill köpa dem varför vet jag inte de är de bästa produktionskaninerna som finns. De växer bra på hö, äter mycket hö. Mina får både pellets, havre och hö och växer fint. Den vita lantkaniner är toppen till produktion, men som sagt inte många vill köpa dem. Troligen för de röda ögonen. Stockholm vet jag bara någon som föder upp, han bor i Skärblacka, men säljer inte sina fina utställningsdjur. Själv var jag i Danmark hämtade hem nytt blod.
Elisa
-
Jag kan hålla med dig. Jag föder själv upp raskaniner, men också blandraskaniner för slakt. Äter gärna kött själv. Föder upp vit lantkaniner, men ingen som vill köpa dem varför vet jag inte de är de bästa produktionskaninerna som finns. De växer bra på hö, äter mycket hö. Mina får både pellets, havre och hö och växer fint. Den vita lantkaniner är toppen till produktion, men som sagt inte många vill köpa dem. Troligen för de röda ögonen. Stockholm vet jag bara någon som föder upp, han bor i Skärblacka, men säljer inte sina fina utställningsdjur. Själv var jag i Danmark hämtade hem nytt blod.
Elisa
Det är ju anmärkningsvärt att den är så svårsåld med tanke på att det både i Belgien och Holland och även Danmark används mest vit lant i köttproduktions syfte. Dels pga den vita pälsen men också för att de växer relativt fort på relativt lite bränsle. ???
Kanske som sällskapsdjur kan jag tänka mig men för köttproduktion är den ypperlig enligt de utlänska uppfödarna.
Själv föder jag upp vita jättar och de är inte särskilt efterfrågade, men å andra sida vill jag själv ha lite fina pälsar så småningom så det är ingen förlust i alla fall.
Själv är jag mycket intresserad av vit lant men har inte hört talas om någon som föder upp dem härnere i närheten där jag bor(skåne/Helsingborg). Men skulle någon se dethär får de gärna höra av sig.
Kimma...
-
Tycker inte alls det är konstigt att raser som Vit lant är svårsålt, just pga att efterfrågan på stora raser är liten.
-
Citat:
Trots det har vi inom Sveriges Kaninproducenter kunnat konstatera att vi haft en produktionsuppgång på 20 - 25 % per år de senaste åren, inte kan fylla marknadens krav på kaninkött. Det finns plats för fler uppfödare!!
Jag är bara förvånad.
Här i Sverige säger nästan alla man pratar med att kaninkött åts efter kriget.. och köttet jag säljer gå mest till invandrare eller lite .. mhmm.. annorlunda svenskar ;-) Verkar som om Svensson förknipa kaninkött med dåliga tider.. jag ser inte alls bekanter och kollegor i kö framför mina burar i väntan på kött.
Januschka
-
Citat:
Trots det har vi inom Sveriges Kaninproducenter kunnat konstatera att vi haft en produktionsuppgång på 20 - 25 % per år de senaste åren, inte kan fylla marknadens krav på kaninkött. Det finns plats för fler uppfödare!!
Jag är bara förvånad.
Här i Sverige säger nästan alla man pratar med att kaninkött åts efter kriget.. och köttet jag säljer gå mest till invandrare eller lite .. mhmm.. annorlunda svenskar ;-) Verkar som om Svensson förknipa kaninkött med dåliga tider.. jag ser inte alls bekanter och kollegor i kö framför mina burar i väntan på kött.
Januschka
jag har faktiskt haft en å annan person som försynt frågat om jag nånsin smakat kanin eller ätit kanin. Rädda för att bli bemötta med förakt. Då brukar jag le och svara "Inte än,de är inte slaktmogna ännu" Då skiner de upp som en sol och för det mesta haglar det recept på kanin och alla möjliga berättelser om hur de lärt sig äta kaninkött, och att det är så svårt att få tag på osv.
Så visst finns det folk som är intresserade men vi har en bra bit kvar ännu.
och de har alla varit svenskar dessutom.
-
Hej alla.... :)
jag ville bara berätta att jag har ett par honor på tillväxt för att
ta ungar på både för att sälja en och annan kelkanin och till kött..jag har talat med min familj och omgivning om det här och en del är en smula shockade över mina mordiska planer... ;)
Särskilt min mamma som växte upp under kriget och ser det här med kaninkött som något att ta till i sämre tider...
Själv tycker jag att det är fint att bli lite mer själförsörjande och nästa projekt blir väl att skaffa kolonilott... ;D
-
Det är ju anmärkningsvärt att den är så svårsåld med tanke på att det både i Belgien och Holland och även Danmark används mest vit lant i köttproduktions syfte. Dels pga den vita pälsen men också för att de växer relativt fort på relativt lite bränsle. ???
Kanske som sällskapsdjur kan jag tänka mig men för köttproduktion är den ypperlig enligt de utlänska uppfödarna.
Själv föder jag upp vita jättar och de är inte särskilt efterfrågade, men å andra sida vill jag själv ha lite fina pälsar så småningom så det är ingen förlust i alla fall.
Själv är jag mycket intresserad av vit lant men har inte hört talas om någon som föder upp dem härnere i närheten där jag bor(skåne/Helsingborg). Men skulle någon se dethär får de gärna höra av sig.
Kimma...
Vit lant var förr kända för sin vackra päls och det är också den enda pälsen som är bra att färga, har jag hört. Jag tycker också att de är mycket trevliga och klarar sig som sagt mycket bra på hö. Du har en vit lantuppfödare som heter Svend Möller och bor utanför Helsingör cirka 1,5 mil. Så du kan ju höra med honom. Jag har adress och sådant om du är intresserad.
Elisa
-
Vit lant var förr kända för sin vackra päls och det är också den enda pälsen som är bra att färga, har jag hört. Jag tycker också att de är mycket trevliga och klarar sig som sagt mycket bra på hö. Du har en vit lantuppfödare som heter Svend Möller och bor utanför Helsingör cirka 1,5 mil. Så du kan ju höra med honom. Jag har adress och sådant om du är intresserad.
Elisa
Tack Elisa, jag tar tacksamt emot namn och övriga uppgifter om denne Svend Möller, eftersom jag är registrerad importör är det inget problem att hämta upp ett antal djur i Danmark.
Kimma
-
Hej alla.... :)
jag ville bara berätta att jag har ett par honor på tillväxt för att
ta ungar på både för att sälja en och annan kelkanin och till kött..jag har talat med min familj och omgivning om det här och en del är en smula shockade över mina mordiska planer... ;)
Särskilt min mamma som växte upp under kriget och ser det här med kaninkött som något att ta till i sämre tider...
Själv tycker jag att det är fint att bli lite mer själförsörjande och nästa projekt blir väl att skaffa kolonilott... ;D
Hur som helst ska du inte skämmas för dina planer tycker jag.
Min mamma växte också upp under kriget och morfar hade en flock kaniner som han tog ungar på då och då men min mammas erfarenhet var nog snarare att kanin åt man till söndagsmiddagen,det var lite finare middag liksom. Nu hade de det inte för fett med 8 syskon så kaninkött var välkommet. Morsan minns att det smakade väligt gott men att det var lite torrt ( berodde nog på tillagningen kan jag tänka mig) hon berättade även att morfar tog hand om skinnen och att de alla hade kaninmössor och vantar/muffar av viltgrå färg. De lite rikare ungarna i byn hade givetvis vita pälsmössor och muffar, de skulle ju vara lite finare i kanten. Misstänker att de använde sig av vit lant eller nån annan halvstor ras, morsan sa att det behövdes mer än 1 kanin för en muff men att man som barn kunde få en hel mössa av 1 kanin.
Gammal kaninhistoria är intressant :)
Kimma
-
Tack Elisa, jag tar tacksamt emot namn och övriga uppgifter om denne Svend Möller, eftersom jag är registrerad importör är det inget problem att hämta upp ett antal djur i Danmark.
Kimma
Han Bor på Vejenbrödsvej 70 2980 Kokkedal.
Du kan söka på Eniro så får du vägbeskrivning i Danmark.
Elisa
-
Appropå gamla kaninminnen så hade min mamma en vit pälsmössa av kaninskinn när hon var i tre-fyra års åldern, och den var hon väldigt stolt över....Det var en grej som alla ungar
skulle ha då...Modet varierar, nu blir man nästan nedslagen om
man spatserar omkring i pälsplagg oavsett från vilket djur det kommer ;)
-
Han Bor på Vejenbrödsvej 70 2980 Kokkedal.
Du kan söka på Eniro så får du vägbeskrivning i Danmark.
Elisa
Tack Elisa, ska ta kontakt med honom i veckan.