Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Bengt i ALE skrivet 28 okt-10 kl 20:59
-
Har mer o mer gått över till att tillaga middagar med hjälp av bakungnens glöd o. lågor och upptäcker mängder av sensationer!!!! smakupplevelser som på Farmor tid (50 talet.) och måltiderna lyfter på ett kraftfullare o. nyttigare sätt.
"KAN TÄNKA MEJ DETTA ÄMNE HUR STORT SOM HELST" "VA KAN NI?" "HUR GÖR NI"
Själv är jag som sagt ganska ny, lax, köttgrytor, en snabb höjdare är: skivad fläskkarè, klyft-
potatis, grönsaker, med (kall) CrèmeFraiche o.hackd lök.
Har 3st.3lit, Järngrytor m, lock.+ 1st 4,5lit.
(bakar även surdegslimpor i grytor)
Med Förväntan: bengt.
-
Jag har en jätte till rysk murspis , som jag ofta använder och laga och baka i .
Tittar på recept till lergrytor tex för att få lite variation . Men använder järngrytor i stället .
Bakar också ett Finskt potatisbröd med surdeg .
-
Bengt, är det en sådan gammal bakugn som är inmurad i murstocken, ofta bakom spishällen? Sån som det brukar vara eldningsförbud på? Eller är det någon nybyggd variant? Kan du beskriva? Eller är det bakugnen i en järnspis??
-
Bengt, är det en sådan gammal bakugn som är inmurad i murstocken, ofta bakom spishällen? Sån som det brukar vara eldningsförbud på? Eller är det någon nybyggd variant? Kan du beskriva? Eller är det bakugnen i en järnspi
Husets BAKUGN är en rekonstruktion från ett äldre hem, och uppfördes vid nybyggnation, 1975.
i källaren intill murstocken.
Med måtten: djup, 107cm.
bredd, 84cm.
valvets........ högsta, 37cm.
lägsta, 27cm.
Ungslucka: HUSQVARNA 101
114 (nr märkt inv lucka) öppning,bredd 44cm.
Häll: GJUTJÄRN b 47cm L 77cm tg 12mm. plaserad på 8cm höga ben
Eldstaden: är från höger sida glödkol rakas in under häll vid behov.
Rökkanaler: 2st 1/2stens öppningar, till vänster om mittlinjen,(förskjutning från eldstad).
"VIKTIGT" att: rök-kanalerna är lika långa, för ett jämt drag, som muraren sa o. gjorde,
ett "knä" som förlängde den kortaste kanalen.
Bengt i ALE.
-
GRILLVANTAR stor UTGIFT
Vid matlagning i järngrytor med öppen eld i bakungnen kan dessa ibland bli mycket heta !
Och nu när jag sumerar räkenskapsåret 2010, så har det gått åt en del grillvantar.
Har någon bra tipps på hur man lyter ut heta järngrytor på ett för både händerna o. ekonomin
skonsamt sätt ?
-
Nu vet jag inte hur het en sådan ugn blir, men grillvantar i silicon är riktigt tåliga.
-
Altså..BILDER!? Det här är ju intressant. Spiskrok att dra ut grytorna med om du har dem innuti bakugnen? Väl du dratt ut dem kan du ha "extrahandtag" att sätta i handtagen, som två U med krokar i ändarna, eller liknande beroende på hur handtagen ser ut. Bilder... :D
-
SILIKON/grillvantar.....BRA !!!!
De va det jag fundera över. Tål -60 till + 300 grader
fins i clas ohlson katalog sid 39. 119:-
Fins det någon miljöaspekt ? Bengt.
-
ENERGI-SNÅLT SNABBT SMIDIGT
Om du vill ha "RÅRIS" som middags bas isället för potatis, kan man i samband med att man har bakungnen igång koka en reäl omgång råris i en järngryta, när det är klart och svalnat flyttas riset över i glas-skål o,förvaras i kylskåp. Och VIPS har man en tids/energibesparing flera
gånger fram i veckan. Sen är det bara att variera med lätt-kokt: fisk,fågl,lam,grönsaker,ägg, osv! blanda o, värm i riset typ: "PAELLA"
Är man som jag kilowatt jägare så märks det på siffrorna i elskåpet.
-
Har mer o mer gått över till att tillaga middagar med hjälp av bakungnens glöd o. lågor och upptäcker mängder av sensationer!!!! smakupplevelser som på Farmor tid (50 talet.) och måltiderna lyfter på ett kraftfullare o. nyttigare sätt.
"KAN TÄNKA MEJ DETTA ÄMNE HUR STORT SOM HELST" "VA KAN NI?" "HUR GÖR NI"
Själv är jag som sagt ganska ny, lax, köttgrytor, en snabb höjdare är: skivad fläskkarè, klyft-
potatis, grönsaker, med (kall) CrèmeFraiche o.hackd lök.
Har 3st.3lit, Järngrytor m, lock.+ 1st 4,5lit.
(bakar även surdegslimpor i grytor)
Med Förväntan: bengt.
LYFTER FRAM (puttar) utifall "OM" ?