Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Osttokig skrivet 28 okt-10 kl 10:34

Titel: Egen kontrollprogram
Skrivet av: Osttokig skrivet 28 okt-10 kl 10:34
Är det någon som tycker att göra ett egen kontrollprogram är lätt??
Jag kommer ingen vart....visst jag kke inte "platsar" här egentligen då jag inte ska göra ost hemma i köket utan i mejeri..
men jag behöver hjälp...jag läser men vet inte vad som jag skrivas...
Titel: SV: Egen kontrollprogram
Skrivet av: Existens? skrivet 28 okt-10 kl 10:50
Du får tänka igenom vilka kritiska punkter du har i din hantering av mjölken. Vilka redskap som används, grytor, disk mm.
När du funderat fram lite såna punkter, så skriver du ner dom.
När det är gjort så funderar du över hur ofta det är rimligt att göra prover där, för att vara säker på att inget händer.
T.ex.
  1. Temperatur på inkommande mjölk. Kontroll: Vid varje leverans.
  2.  Kontroll av diskresultat, kokgryta.  Kontroll:  Var tredje dag.
  3.  Kontroll av bänkytor.                       Kontroll: En gång i veckan.

Efter varje punkt har du en ruta där du skriver i datum och vem som utfört kontrollen.
och så där håller du på tills du tycker att hela anläggningen är genomgången.
En viktig sak kan ju t.ex vara nedkylningstiden på färdiga varor, dvs hur lång tid tar det innan de når lagringstemp ( 4 gr).

Det finns en hel del mallar som du kan titta i också, det kan vara saker som man själv inte alls tänker på.

http://www.helsingborg.se/templates/StandardPage.aspx?id=11530&epslanguage=SV (http://www.helsingborg.se/templates/StandardPage.aspx?id=11530&epslanguage=SV)
Titel: SV: Egen kontrollprogram
Skrivet av: ninna b skrivet 28 okt-10 kl 18:40
Det finns branchriktlinjer på Slv... jag ska försöka att bifoga en http://www.slv.se/upload/dokument/livsmedelsforetag/branschriktlinjer/Guidestart_l%C3%A5g.pdf (http://www.slv.se/upload/dokument/livsmedelsforetag/branschriktlinjer/Guidestart_l%C3%A5g.pdf[url=http://www.slv.se/upload/dokument/livsmedelsforetag/branschriktlinjer/Guidestart_l%C3%A5g.pdf)
Titel: SV: Egen kontrollprogram
Skrivet av: Seglaren skrivet 28 okt-10 kl 19:05
På tal om branschriktlinjer så är en fördel med att följa dessa att man som producent har ett bättre skydd om olyckan skulle vara framme och livsmedlen orsaka sjukdom och skada. Följer man ett eget kontrollprogram har man hela bevisbördan själv, inte om man följer riktlinjerna.
Titel: SV: Egen kontrollprogram
Skrivet av: Osttokig skrivet 28 okt-10 kl 20:26
Tack för svaren..  ;D
Titel: SV: Egen kontrollprogram
Skrivet av: ninna b skrivet 29 okt-10 kl 06:43
Ett tips är att inte lova mer än du kan hålla... alltså skriver du i ditt egenkontrollprogram att du ska dokumentera 1000 olika moment så måste du göra det också. Saker som du gör dagligen skriver du in i kontrollen men behöver inte dokumentera det. T.ex att jag diskar grytorna varje gång före ystningen... då behöver jag inte dokumentera det.

Själv har jag skrivit en grundlig redogörelse om både mjölkningen och ystningsprocessen. Jag har inte skilt på dom olika ostsorterna. Sen använder jag  ystningsprotokollet som dokumentation och för städningen har jag ett separat blad.

Titel: SV: Egen kontrollprogram
Skrivet av: fredde70 skrivet 08 nov-10 kl 15:38
På tal om branschriktlinjer så är en fördel med att följa dessa att man som producent har ett bättre skydd om olyckan skulle vara framme och livsmedlen orsaka sjukdom och skada. Följer man ett eget kontrollprogram har man hela bevisbördan själv, inte om man följer riktlinjerna.

Tror nog att man fortfarande har de fulla ansvaret för produkten, men följer man branchriktlinjerna så är de mer troligt att de blir rätt
Titel: SV: Egen kontrollprogram
Skrivet av: Seglaren skrivet 08 nov-10 kl 17:54
Tror nog att man fortfarande har de fulla ansvaret för produkten, men följer man branchriktlinjerna så är de mer troligt att de blir rätt

Ansvar har man alltid, men som jag förstått det fungerar vilket egenkontroll program som helst om det blivit godkänt, men om olyckan är framme och någon ex blir matförgiftad så står du med full bevisbörda, det är helt upp till dig att övertyga om att ex livsmedelt kan ha blivit dåligt efter du lämnat varan i från dig och inte under din behandling. Följer man branschriktlinjerna så har du mer torrt på fötterna som jag förstått det.  Kontrollprogrammet kan inte ifrågasättas och du kan inte ställas till svars pga det i alla fall. Kontentan är att det inte bara är praktiskt att följa ett färdigt program, det har juridiska fördelar också. Det kan ex hushållningssällskapet eller Livsmedelsverket säkert förklara bättre än jag ;)
Titel: SV: Egen kontrollprogram
Skrivet av: Existens? skrivet 08 nov-10 kl 18:02
Man kan ju tycka det känns lite barnsligt med såna program, och enkelt att fuska. Men egentligen är det inte så lätt att fuska. Fyller man i det man ska , när man ska , och det kommer nån oanmäld och säger, -Du, mjölken jag köpte för en månad sen surnade direkt. Då går man och hämtar sin pärm och kollar vad som står den aktuella leveransen. Står det då 4 grader, ja, då blir det svårt för den klagande att säga att man gjort fel. Man hinner ju liksom inte leta rätt på den noteringen och sudda eller greja under tiden en står och tittar på en.
Titel: SV: Egen kontrollprogram
Skrivet av: Lars Pers Maria skrivet 12 nov-10 kl 09:04
Här kan du få hjälp:
http://eldrimner.com/1573.mejeri.html (http://eldrimner.com/1573.mejeri.html)