Alternativ.nu
Djur => Höns => Övrigt om höns => Ämnet startat av: Melton skrivet 26 okt-10 kl 11:55
-
Hej!
Har tänkt att förr eller senare börja sälja ägg som mina höns förhoppningsvis skall börja producera och har då lite frågor ang. det. (sälja till bekanta och grannar osv.)
Vilka egenkontroller bör jag göra, lysa dem?
Vad skall jag titta efter om jag skall lysa dem?
Vad är ett skäligt pris?, har ni olika priser beroende på hur väl ni känner köparen?
Hur länge håller ett ägg?, hur gamla ägg kan man sälja?
Hur är det med befruktning, rensar man bort de befruktade äggen vid lysningen eller spelar det ingen roll?. (det går kanske inte att se)
Skall man kontrollera sarmonella?. Om ja, hur gör jag då?
Skall man tvätta äggen?
Ändrar sig karaktären på äggen med tiden?, har för mig att jag läst att man inte kunnde använda dagsfärska ägg till något, typ bakning tror jag det var?
Finns det något mer jag skall tänka på?
Mycket tacksam för all hjälp jag kan få.
-
Jag:
säljer både till privatpersoner och till det lokala fiket.
- lyser inte
- tar 3 kr/ägg. Tittade lite i affärn och prissatte därefter.
- vet ärligt talat inte hur länge ägg håller, längre än man tror förmodligen. Sen beror det ju på förvaring såklart. Mina hinner aldrig bli gamla... folk är som galna efter ägg =D
- rensar inte bort befruktade, då skulle jag få rensa bort 95% av äggen ;) Det händer ju inget med ägget förrän en höna har ruvat i några dagar...
- kontrollerar inte salmonella...
- tvättar inte äggen, men putsar bort det värsta. Men mina är duktiga på att lägga i reden så de är fina när jag tar dem.
Färska ägg är väldigt svårskalade... det är väl det jag kommer att tänka på. Annars vet jag inte? Jag bakar på de ägg jag har hemma för tillfället, oavsett om de är färska eller äldre.
-
Det finns lite olika steg i detta med att sälja ägg.. Ska du sälja direkt till folk, alltså även andra än bekanta, så behöver du inte lysa eller sortera om du inte vill. Ska du sälja på torg så ska äggen stämplas med producentnummer, men du behöver fortfarande inte lysa dom. Ska du sälja till affärer däremot så måste du lysa, sortera, klassificera och packa dom i ett godkänt rum.
Behovet av att lysa får du fundera lite på själv, jag tycker det är en smula överdrivet, och inte heller helt enkelt att se nåt vettigt.. Men det kanske man gör när det kommer ett felaktigt ägg.. Jag knäckte 240 ägg till grisarna häromdan, och inte ett enda var felaktigt..så man kan ju undra lite..
Det man kollar är mest blodförekomst och sprickor i skalen.
http://www.slv.se/sv/grupp2/Livsmedelsforetag/Vagledningar-och-annan-information/Honsagg---bedomning-av-kvaliteten-/ (http://www.slv.se/sv/grupp2/Livsmedelsforetag/Vagledningar-och-annan-information/Honsagg---bedomning-av-kvaliteten-/)
Om du klickar på siffran jämte kvalitetsbedömningen i tabellen, så kommer exempelbilder fram på lysning.
Man får sätta en månad framåt som hållbarhet.
Priset blir ju vad ens kunder kan tänka sig att betala, jag kommer att ta runt 25-30 för vanliga ägg och 15-20kr/kg för småägg.
Det beror lite på förpackningsstorleken, hela flak är ju billigast.
Salmonella kollar du via avföringen, inte äggen.
Ägg ska helst inte tvättas, det försämrar hållbarheten.
Man kan väl använda färska ägg till allt, det är ju bara besvärligt att skala dom när dom är pinfärska.
-
[
Hur länge håller ett ägg?, hur gamla ägg kan man sälja?
Det sägs att ägg håller i 4 månader i kyl. Jag brukar säga 3 månader för att vara säker. De ägg som säljs på ÖB brukar vara minst 3 månader när de kommer till butiken och sen står de framme i värmen mitt i butiken :-X. Har jobbat där liksom. Skulle aldrig köpa ägg där.
-
[
Hur länge håller ett ägg?, hur gamla ägg kan man sälja?
Det sägs att ägg håller i 4 månader i kyl. Jag brukar säga 3 månader för att vara säker. De ägg som säljs på ÖB brukar vara minst 3 månader när de kommer till butiken och sen står de framme i värmen mitt i butiken :-X. Har jobbat där liksom. Skulle aldrig köpa ägg där.
Då bryter dom mot alla regler som finns.
Man får stämpla ägg en gång i veckan om man vill, dom får alltså vara en vecka som max, och då stämplar men en månad framåt.
-
"Bäst före" för ägg utgår från förvaring i rumstemperatur (28 dagar och kunden ska ha 7 dagar på sig att konsumera så äggen ska inte vara äldre än tre veckor då de lämnar butiken). I Sverige så förvarar de flesta sina ägg i kylskåp och då håller de självklart myyycket längre.
-
Vilka tillstånd måste man ha för att sälja Höns ägg? Finns det någon sammanställning så man inte missar något innan man sätter igång med det?
Försäljning till butik och resturang kommer att ske, samt på gården så klart.
//Tobbe
-
En nyfiken fråga som säkert finns svar på nån annanstans, men jag provar här: får man sälja ägg rakt upp och ner eller måste man ha någon form av tillstånd? Finns det nåt reglemente som ställer extra krav på ägg som man säljer?
-
En nyfiken fråga som säkert finns svar på nån annanstans, men jag provar här: får man sälja ägg rakt upp och ner eller måste man ha någon form av tillstånd? Finns det nåt reglemente som ställer extra krav på ägg som man säljer?
Du måste registrera dina höns. Tidigare var man även tvungen att registrera sig som foderföretagare men där har jordbruksverket backat, har jag för mig.
-
Vad jag förstår ska du registrera din produktion som anläggning hos kommunen. Ring din kommun och be dem guida dig. Om du inte löst det än förstås, då får du gärna berätta hur det gick!
-
Nu glider jag kanske lite ifrån ämnet men jag funderar på det där att göra reklam på ex blocket. Hur får man sälja ägg? måste man inte ha något tillstånd?
-
Hur får man sälja ägg? måste man inte ha något tillstånd?
I min kommun om man har hobbyhöns: direkt från gården, men inte på marknader, torg etc. eftersom kunden ska veta exakt varifrån äggen kommer.
-
måste man inte ha något tillstånd?
klistrar in ett svar från 2010-02-20 (har inte kollat om reglerna ändrat sig sedan dess)... sammanfattningsvis, för de flesta med några hobbyhöns, brukar det räcka med att registrera sig i fjäderfäregistret
---
det här är det som gäller (från jordbruksverket och livsmedelsverket):
* har du en enda höna och säljer (eller ger bort) ett enda ägg så ska du registrera dig i fjäderfäregistret (http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/fjaderfan/registrerafjaderfan.4.7409fe2811f8e7990b88000408.html). Det är enbart om du använder alla ägg för eget konsumtion som du inte behöver registrera dig.
* du får sälja ägg hemifrån till privatpersoner oavsett antal hönor
* har du 50 eller färre höns så får du sälja ägg vid torgförsäljning
* har du fler än 350 höns så ska du registrera dig i värphönsregistret
* har du fler än 50 höns och säljer på torget eller om du levererar [oavsett antal höns] till storkök, butiker, restauranger så ska äggen packas i ett av livsmedelsverket godkänt packeri (och i ett packeri stämplas äggen med produktionsplats)
* har du fler än 200 höns och säljer ägg till detaljhandel och direkt till konsument så är salmonellaprovtagning obligatorisk i besättningen
* Om du har mer än 100 djurenheter (=10000 höns) ska du anmäla din djurhållning till kommunen.
* Om du har mer än 40 000 platser för fjäderfä behöver du dessutom tillstånd från länsstyrelsen.
---
-
Om man säljer ägg i mindre skala på gården, vad gäller då?
Om vi för att ha ett exempel att gå efter säger att jag har 30 hönor som värper ett ägg om dagen och jag säljer de äggen från min gård till olika personer. Finns det något speciellt jag måste göra? Måste de märkas osv? Måste jag registrera det någonstans?
-
Då behöver du inte göra något särskilt. Tror man måste ha över 100 värphöns för att man ska börja söka tillstånd.
-
Säljer du på kökstrappan från 30 höns så är det bara att sälja på ;)
-
Man måste väl anmäla sig till fjäderfäregistret, va?
/Sara
-
Man måste väl anmäla sig till fjäderfäregistret, va?
/Sara
Japp, stämmer bra (:)
-
Var kan man hitta information om vilka regler som gäller för att få sälja ägg hemifrån och leverera till butik?
-
Funderar på att köpa fler höns och sälja överskottet av ägg till våren, men får jag ha "självplock" på min egen tomt ute vid vägen? Vet inte vad som gäller med lagar och regler... Hur som helst så har vi ganska mycket trafik här och jag tror att det hade varit uppskattat :)
-
Nu kanske jag inte är som andra men................... :-[
om jag haft mer ägg än vad den fasta kundkretsen slukar så skulle jag prova och se vad som händer. Inte phaen blir du bortförd i bojor och offentligen pryglad väl? ::)
Tanken slog mig i somras när det blev lite på hög här och turisterna svärmade. En STOOOOOOOOOOOOOOOOOOOR djevfla skylt >:D Dock blev det inte av och äggen försvann i alla fall.
-
Det är fullt tillåtet.
Ägg som de är, inte tvättade får du sälja direkt till konsument. Inte till butik restaurang eller bargeri.
Det enda är att om det ska vara petnoga så ska äggen säljas direkt från stallet, ju längre från stallet du säljer, ju större är sannolikheten att det räknas som gårdsbutik,(gränsen är luddig ) och en sån måste du anmäla till kommunen. Men det är fortfarande fullt lagligt.
-
Här är livsmedelsverkets sida om försäljning av ägg. (http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Fagel-och-agg/Vilka-regler-galler-om-man-vill-halla-vaktlar-for-aggproduktion-och-salja-agg-fran-dessa-vaktlar-till-butiker/)
Vid försäljning av vaktelägg direkt till konsumenter, t.ex. vid torgförsäljning, och vid direktförsäljning till detaljhandelsanläggningar, t.ex. butiker eller restauranger, ska denna del av verksamheten normalt sett vara registrerad hos den kommunala kontrollmyndigheten.
Företag som transporterar livsmedel betraktas också som livsmedelsföretag och ska vara registrerade hos den kommunala kontrollmyndigheten.
Vissa, specifika fall kan jämställas med direktförsäljning till slutkonsumenter, t.ex. då äggproducenten säljer äggen i egen gårdsbutik, eller använder äggen i sitt gårdscafé, gårdsrestaurang eller Bed and Breakfast. Om butiken, restaurangen etc. ligger i anslutning till produktionsplatsen behöver transportverksamheten inte registreras.
För äggproducenter som säljer små mängder vaktelägg från den egna produktionen direkt till konsumenter, t.ex. på gården eller vid torghandel, eller till lokala detaljhandelsanläggningar som levererar direkt till konsumenter, t.ex. lokala butiker eller lokala restauranger, och försäljningen sker utan några mellanhänder, finns särskilda bestämmelser i livsmedelslagstiftningen.
Bestämmelserna gäller livsmedelsföretag i primärproduktionen, dvs. anläggningar som är registrerade hos länsstyrelsen men den kommunala kontrollmyndigheten tar ställning till om direktförsäljningen omfattas av undantaget.
Aktuella bestämmelser vid direktleveranser av små mängder vaktelägg
finns i 38-39 §§ i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:20) om livsmedelshygien.
Det verkar som det bästa är att ringa till kommunen och fråga. Det blir en fråga om att betala skatt också och jag vet inte vad som gäller vid så små intäkter. Men det går att ställa frågor direkt till skatteverket (http://www.skatteverket.se/omskatteverket/kontaktaoss/skickaepost/servicejouren.4.5098f9104ec1b57328000216.html) på deras hemsida.
-
Det verkar som det bästa är att ringa till kommunen och fråga.
två svar från livsmedelsverket (klippt och klistrat från andra trådar)
Hej!
Ja, utan att räknas som livsmedelsföretagare får du sälja dina egenproducerade ägg till släkt, grannar, bekanta och ”obekanta” via stalldörrsförsäljning (de kommer hem och köper äggen hemma hos dig), torgförsäljning eller så kallad dörr till dörr-försäljning (när du åker hem till köparna och leverar äggen). Däremot får du inte sälja äggen till någon butik, restaurang, bageri eller motsvarande. För att få göra det ska äggen gå via ett godkänt äggpackeri.
I föreskrifterna om livsmedelshygien finns följande regler som du ska uppfylla:
Ägg
Producenter som levererar små mängder ägg
38 § Producenters direkta leveranser enligt artikel 1.2 c i förordning (EG) nr
852/2004 av små mängder ägg till konsumenter ska uppfylla kraven i bilaga I
till den förordningen.
39 § När en producent saluhåller hönsägg direkt till konsument ska bäst
före-dagen tydligt anges genom
− ett anslag som utvisar bäst före-dag eller
− en etikett som fästs på förpackningen eller överlämnas till konsumenten
tillsammans med äggen vid inköpstillfället.
Med vänliga hälsningar
Helena Nordenfors
Upplysningen
Box 622, 751 26 UPPSALA
Tel. 018-17 55 00
[url=http://www.livsmedelsverket.se]www.livsmedelsverket.se[/url] ([url]http://www.livsmedelsverket.se[/url])
Ämne: 7942 Försäljning av ägg.
samt detta svar på frågan: När jag säljer mina egenproducerade ägg till släkt, grannar, bekanta och ”obekanta” via stalldörrsförsäljning, får jag då tvätta äggen?
Hej!
Nej, vid stalldörrsförsäljning får man bara sälja ägg ”direkt från hönshuset”. Man får givetvis grovsortera dem och ta bort de allra smutsigaste äggen, men inte tvätta dem. Vad sedan konsumenten gör med äggen hemma i sitt eget kök regleras inte av någon lagstiftning.
Med vänliga hälsningar
Helena Nordenfors
Upplysningen
Det blir en fråga om att betala skatt också och jag vet inte vad som gäller vid så små intäkter
har man inte ett företag så räknas det som hobbyverksamhet och då kan man läsa mer i Skatteverkets folder: Hobbyverksamhet (http://www.skatteverket.se/download/18.76a43be412206334b89800024376/34409.pdf)
ur den foldern: I princip är alla inkomster från hobbyverksamheten skattepliktiga.
samt "Undantag: Inkomst av försäljning av vilt växande bär, svampar och kottar som du själv plockat under ett inkomstår är skattefri till den del den inte överstiger 12 500 kr"
frågor och svar från en chatt den 29 mars 2011 på kristianstadsbladet
Hilda: Hur mycket får man tjäna på hobbyverksamhet och måste man använda speciell blankett? Tack!
Skatteverket: Hej! Det finns inget fribelopp eller liknande utan om du gör en vinst så ska den redovisas. Detta gör du på blankett T2./Ulf
enligt foldern ska redovisningen ska vara per hobby, man får alltså, enligt reglerna, inte kvitta vinst från en hobby med underskott från en annan hobby
samt
Du är skyldig att spara anteckningar, räkningar, kvitton m.m. på ett sådant sätt att kontroll av deklarationen är möjlig. Handlingarna bör bevaras under minst sju år efter inkomståret.
följande står också om moms: "Mervärdesskatt (moms) ska i allmänhet inte redovisas för inkomster som hör till hobbyverksamhet. Det kan dock i undantagsfall förekomma att en skattepliktig vara eller tjänst omsätts i hobbyverksamheten i former som kan jämföras med näringsverksamhet. När omsättningen av sådan näringsliknande hobbyverksamhet överstiger 30 000 kr per år är man skyldig att betala moms."
-
Varför krångla till allting?
Den här frågan har vi haft uppe 100 gånger i olika trådar, så det är tämligen väl utrett.
Obehandlade vanliga ägg får man sälja direkt till vanlig konsument, hemifrån eller genom att köra hem till konsumenten.
Man får däremot inte sälja ostämplade ägg på torg om man har mer än 50 höns. Under 50 höns får man sälja på torg ostämplat, men måste ha en namnskylt vid försäljningen. Mer än 50 höns= fortfarande fritt att sälja hemma, men inte på torg, då måste du ha en stämpel.
Skattereglerna gäller som för vilken hobby som helst.
All vinst från hobby ska redovisas. ( men det gäller ju alltså bara om det blir vinst)
Moms behöver man inte bry sig om ifall man säljer för mindre än 30 000.
Säljer man för över 170 000 börjar det krångla till sig med kassaapparat och liknande. Men då får man åka till torget och sälja, då slipper man ju den...
-
Det är inga problem bara du inte blandar in politruckerna.
Jag har sålt ägg efter vägen...Det var en självscaningsbutik man betalade kontant,la penngarna i en glasburk.Eller så skrev man en lapp "Du får betalt när jag får löningen"
Räven har tagit hönorna och snöplogen tog butiken i vintras.Butiken var en plywood låda av icke godkänd EU modell,men den var uppskattad av EU medborgarna.
-
Det blir en fråga om att betala skatt också och jag vet inte vad som gäller vid så små intäkter.
Man måste sälja många ägg innan det ger en vinst efter köp av foder, bygge av hönshus, inköp av utrustning, el till tex äggkläckare och
värmelampor och inköp av de första hönsen.
Spara därför alla kvitton i en särskild pärm- och ha den redo att kasta i gapet på skatteverket om det blir en kontroll...
-
Jag har oxå haft "butik" av Kung Tulle- modell. Den var mycket uppskattad. Tom. av bygden ligister, som fick en ordentlig helkväll. BÅDE kasta ägg OCH få pengar för det >:D Det får man nästan räkna med, så ha inte får mycket pengar i växelkassan och inte för mycket ägg i butiken.... då blir inte förlusten så stor ;)
-
Nämen förlåååååt... jag menar Körven-modell :-[
Här har det aldrig varit några problem,det bor bara snälla och skötsamma människor här.Ryktet lever nog kvar att vi anmälde aldrig något till polisen.
-
Att få så stor vins på att på hobbybasis sälja hönsägg att man behöver skatta för det då får man ha väldigt duktiga hönor ock komma över väldigt billigt foder.
Vi räknar ;)
50 hönor som värper 150 ägg var/ år det ger totalt 7500ägg. Ni är två i familjen och äter ett ägg var om dagen dvs 730 ägg. Någon huva ruvar eller så kläcker du fram lite kycklingar för framtiden. Låt oss anta att det gåt åt 100 ägg till det. Dessutom går 70 ägg sönder ::) Kvar har du 7500-730-100-70= 6600 ägg att sälja.
Du kan sälja äggen för 2,50kr/ st så din totala inkomst på äggen blir 6600*2,5= 16500kr
En höna äter ca 100-150g per dag men vi räknar 100g Total årsförbrukning blir dp 50*0,1*365=1825kg foder. Ska du sedan förda upp lite kycklingar som rekrytering så kan vi avrunda opp till 2000kg Pris på lantmännen ca 7kr/kg ger 2000*7=14000kr för foder.
1½ bal kutterspån/ månad till hönshuset 18 balar/år kostar 75/st ger 1350kr för spån.
I detta har jag inte räknat in lågpris på grund av bulkköp eller kontakter inte heller arbete och en massa andra mindre kostnader som kalk, vitaminer, veterinärvård mm. Jaghar inte heller räknat med kostnaden för hönsens boende och underhåll av boendet eller el för ljus, ventilation eller värme. Inte heller har jag räknat med svinn på grund av att skitiga ägg inte går att sälja.
Med denna mellan tummen och pekfingret kalkyl skulle du göra en vinst på 16500-14000-1350= 1150kr/år..... Tror faktiskt inte skattmasen bryr sig om du glömmer att deklarera det 8)
Naturligtvis kan man ha mer högproducerande hönor så man får fler ägg, köpa foder billigare, sälja äggen dyrare osv men faktum är att de flesta som har hobbyhöns inte har möjlighet till bulkköp, inte har värphybrider utan mer höns för nöje och trevnad. Det är dessutom många som inte har 50 hönor utan kanske bara 10-20...kostnaderna blir ju mindre men det blir färre ägg att sälja också ;)
Siffrona är därför inte ren fantasi utan rätt lik verkligheten för många.
-
Så vitt jag vet kan du till och med fråga nere på den lokala ICA butiken om du får sätta upp ett stånd utanför och sälja ägg där :) Men in i affären får dom inte komma.
Jag har själv gjort om ett gammalt mjölkrum, satt in ett kylskåp och satt en låda där det står 1.50 ägget, välkommen åter :) Jag sätter in dom i 10 pack i kylen, Ska jag ha ägg själv får ja norpa dom direkt efter hämtning, Bygdens folk och deras vänner köper allt dom kommer över, fått enbart lovord över mina ägg hehe Och ja dom har obegränsad med tillgång till värpfoder/snäckskal och dom får massa gott , sen är dom ju "frigående" dom får komma ut när dom vill
-
Så vitt jag vet kan du till och med fråga nere på den lokala ICA butiken om du får sätta upp ett stånd utanför och sälja ägg där :) Men in i affären får dom inte komma.
Jag har själv gjort om ett gammalt mjölkrum, satt in ett kylskåp och satt en låda där det står 1.50 ägget, välkommen åter :) Jag sätter in dom i 10 pack i kylen, Ska jag ha ägg själv får ja norpa dom direkt efter hämtning, Bygdens folk och deras vänner köper allt dom kommer över, fått enbart lovord över mina ägg hehe Och ja dom har obegränsad med tillgång till värpfoder/snäckskal och dom får massa gott , sen är dom ju "frigående" dom får komma ut när dom vill
Hur kom du fram till priset? Vilka kommentarer har du fått angående priset, dyrt som billigt?
Huruvida du är billig eller dyr behöver vi ju inte diskutera om sådant är förnärmat.
-
Allt ska man inte fråga om tillstånd för.
Det är väl bara att sälja.
Moralpredikningar och lagar för några ägg? Nej.
Det säljs så mycket skit i vår värld som vi sväljer med hull och hår.
Typ giftkaffe så bönderna dör i förtid.
-
TACK för svar och tankar! Jag tror jag kommer sälja mina ägg till grannar och förbipasserande utan att skämmas :D
Är helt uppspelt och vill ju börja snarast möjligt.. kanske mest för att jag själv uppskattar att handla närproducerat!
-
Tillåtet att sälja ägg hemikring, ja.
Men är det inte så att man (Om man nu vill vara helt laglig) måste vara registrerad. I värphönsregistret e.d. Kostar inget. MEN att man då kan förvänta sig inspektioner, OCH DE ÄR INTE GRATIS!!! Lär äta upp eventuell vinst med råge.
Värphönsregistret är för besättningar med över 350 höns, fjäderfäregistret däremot ska man vara registrerad i så fort man säljer ett enda ägg.
Källa: http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Jordbruksstod/JSI35.pdf (http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Jordbruksstod/JSI35.pdf)
-
Jag säljer mina ägg helt lagligt. Eftersom det är enkelt och helt fritt från avgifter (6 kronor för porto fick jag betala förstås). Fyllde i blanketten till Jordbruksverket till fjäderfäregistret. Syftet med det registret är att kunna spåra smitta effektivt vid olika sjukdomsutbrott - fågelinfluensa, salmonella och annat. Det är ansvarsfullt mot sina kunder att ställa upp på dessa system som ska hjälpa samhället om smittorna slår till.
Jag har numera cirka trettio höns, ett produktionsplatsnummer och ett rent samvete.
-
För mej får du det. Jag gör det och ingen har klagat :)