Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: skogsråetiskogen skrivet 26 okt-10 kl 10:18
-
Vad gör ni av hjärtan, förutom att röka dem? Tänkte nu närmast på lammhjärtan, de är ganska små ju, ungefär som rådjur. Hjärtgryta har jag ätit, det var jättegott, men har inget recept.
-
Jag brukar staeka hjärta som lever , bör vara lätt-kokt före .
Som "lever" i leverstuvning .
Sjömansbiff med hjärta är super gott .
Plommonspäckat hjärta .
-
Har tyvärr inget exakt recept. Jag har bara tillagat älghjärta, men då började jag med att dela det på mitten, putsa bort fett och hinnor, skölja ur det noga och sen låta det ligga i lättsaltat vatten i 1-2 dygn (byt gärna vattnet några gånger tills det är ganska klart). Man behöver dra ur blodet med vattnet, annars kan det smaka otäckt. Hjärta kan vara väldigt segt så jag gjorde en god och ganska salt buljong som jag kokade hjärtat i. Kokade rätt länge, säkert en timme eller mer, tills köttet började kännas mört istället för gummiaktigt. Sen skar jag köttet i tärningar och kokade ihop buljongen. Utifrån det här kan man göra gryta, soppa eller kött med sås beroende på vad man tillsätter. Själv tycker jag det var gott med en gryta på hjärtat, buljongen, lök, blandade rotfrukter och vitkål. *mums*
-
Hjärta och tunga kokas i saltat vatten. Tungorna skalas som om de vore potatis. När de kallnat, skär i tunna skivor för smörgåsen.
-
Hej!
Själv brukar jag äta mycket hjärta på sommaren, då grillen står framme. Såhär brukar jag göra:
Spola och putsa hjärtat ordentligt. Lägg hjärtat i en lag av salt, socker och vatten (brukar bli ca 3 msk salt, 6 msk socker och en halvliter vatten) över natten. Enklast att blanda lagen direkt i en fryspåse, lägga ner hjärtat och knyta ihop.
Ta upp hjärtat, spola och torka. Sen på grillen, inte allt för stark värme, i en kvart eller tills hjärtat är klart. Det får gärna vara lite rosa i min smak. Ta av grillen, låt vila några minuter.
Skiva tunt och servera med färsk sparris och hemslagen bearnaise. Mumma!!
-
Tack för tipsen! :)
-
Jag gör korv. :)
-
Lammsmäckar, förstås!
-
Vad är det?
-
Ett slags lammfärsbiff, som äts på Gotland. Eftersom du har hjärta i färsen blir den ganska lös och det ska säga liksom kloffs i pannan när du smäckar i färsen.
-
Kalops på lammhjärta är mycket gott.
Sen vill jag tacka alla som tidigare har skrivit om hjärtrecept. Verkligen inspirerande!