Alternativ.nu
Hantverk => Övrigt hantverk => Ämnet startat av: Kimma skrivet 20 okt-10 kl 18:45
-
Hur gör man?
Kan man koka hela skallen utan att hornen lossnar? Vill ju gärna bevara hela skallen intakt med hornen på. Kokar man dem? Skall de flås i så fall?
Slaktaren hävdade att man kunde lägga dem i ån efteråt och på så vis få vitt fint ben på skallen. Nån som har provat?
-
Att lägga i ån fungerar jättebra, var bara noga med att den sitter fast med ett rep eller dyl, annars kan du få leta förgäves efter den till våren. Ett annat sätt är att placera den i en myrstack men risken är ju då att räven tar den.
-
Att lägga i ån fungerar jättebra, var bara noga med att den sitter fast med ett rep eller dyl, annars kan du få leta förgäves efter den till våren. Ett annat sätt är att placera den i en myrstack men risken är ju då att räven tar den.
Ja vi har ju inga myrstackar häromkring,och som sagt tror jag räven snor den i så fall. Samt vill jag ju få den klar till halloween helst :)
-
Har precis för mig att farfar blekte skallbenen i klorin när han kokat av köttet.
Finns /får man använda klorin fortfarande ???
-
Jag kokade en get skalle förra året. Hade den stånde i grytan så att hornen mestadels var över vattnet. Det gick bra.
Ha i lite tvättmedel så släpper hinnor och allting lite lättare.
Vill du sen ha den vitare så kan du bleka den med vätesuproxide.
Rekomnderar att flå skallen först innan du kokar den, det luktar mindre då.
-
Jag kokade en get skalle förra året. Hade den stånde i grytan så att hornen mestadels var över vattnet. Det gick bra.
Ha i lite tvättmedel så släpper hinnor och allting lite lättare.
Vill du sen ha den vitare så kan du bleka den med vätesuproxide.
Rekomnderar att flå skallen först innan du kokar den, det luktar mindre då.
Ja det har jag hört på många håll att det luktar mindre om man flår den först.
Läste nånstans att diskmaskinsdiskmedel gör benen vitare. Kan det stämma?
Blir svårt att inte koka hornen,de är ju runda och går ner längs kinderna på huvudet :-\
-
Eftersom fåret är ett slidhornsdjur, så finns det levande vävnad inne i hornen. Denna måste behandlas så att den inte surnar. Jag vet inte exakt hur man gör, men det kan du fråga en konsevator om.
För att få ett skallben rent, så kokar man det gärna med lite diskmedel i vattnet, sedan bleker man med väteperoxid.
-
Eftersom fåret är ett slidhornsdjur, så finns det levande vävnad inne i hornen. Denna måste behandlas så att den inte surnar. Jag vet inte exakt hur man gör, men det kan du fråga en konsevator om.
För att få ett skallben rent, så kokar man det gärna med lite diskmedel i vattnet, sedan bleker man med väteperoxid.
Jo men om man kokar skallen så borde väl innehållet i hornen också kokas med?
-
Jo men om man kokar skallen så borde väl innehållet i hornen också kokas med?
Jo, men du ska inte ha hornen ner i vattnet och man pillar bort allt skallkött efter kokningen.
-
Kolla med Naturhistoriska riksmuseets webbtjänst "Fråga forskaren", där har jag fått många snabba svar på udda frågor, både mina egna och ungarnas.
http://www.nrm.se/sv/meny/faktaomnaturen/fragaforskaren.248.html (http://www.nrm.se/sv/meny/faktaomnaturen/fragaforskaren.248.html)
-
Dela gärna med dig av svaret här isf, har haft en lliten fundering på om man kunde spara "fårskallen" så...
-
Jo, men du ska inte ha hornen ner i vattnet och man pillar bort allt skallkött efter kokningen.
Ok
-
Lycka till. :D
-
Hm, det är snart 6-7 år sedan jag gjorde mina baggskallar.
Jag kokte dem i byktunna tills köttet blev lagom mört och pillade bort det sedan likaså ögonen, man får inte koka för länge.
Väteperoxid låter bekant och tapetklister.
Tapetklistret kommer jag tydligast ihåg, låt torka sedan sandpappra med väldigt fint papper, gör om proceduren tills den är tillräckligt vit. Jag har skrivit upp hela receptet, men vet i tusan vart min bok ligger :-\
Du kan växtfärga skallen i lökfärg också, då bli den orangegul och rätt häftig.
//Ragnar
-
Åh tack för tipsen, rökfärga låter ju spännande.
Igår gjorde sambon första försöket, han fick koka i 3 timmar innan allt lossnade, hornen tog dock ingen skada alls av detta men hjärnan och horninnehållet sitter dessvärre kvar. Någon som har tips på hur man får ut det?
Annars ser skallen väldigt fin ut, den ska som sagt bara slipas och vitas lite.
-
Jag har kokat ngr. skallar och då pillat ut hjärnan med ngt. fint instrument genom hålet i ryggmärgskanalen. Det går faktiskt. Om hornen kokas så verkar det som om innehållet inte luktar, och de sitter fast pga. krökningen. Men jag kokade nog flera timmar och hade lite vittvättmedel i det sista kokvattnet. Lycka till!
-
Nu vet jag ju inte skillnad på en fårskalle o en tjurskalle :)
Jag har tagit scottish highland skallar och grävt ner dom i sandblandad jord och sen grävt upp tre månader senare och dom har varit helt rena,,det var ca 8 år sen och skallarna är fortfarande ok,,,
-
http://www.pixbox.se/alb_show_id859499_page2.html (http://www.pixbox.se/alb_show_id859499_page2.html)