Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Juppepinne skrivet 20 okt-10 kl 11:39

Titel: Pannkaksrecept
Skrivet av: Juppepinne skrivet 20 okt-10 kl 11:39
Pannkakor är ju ett av de enklaste recepten som finns, speciellt om man gör ugnspannkaka istället för att behöva steka dem.

Mitt recept:
5 dl. vetemjöl
1 l. mjölk (helst standard)
3-5 ägg (beroende på storlek)
salt efter behag.
smör/margarin

Nu kommer jag till frågan:
Kan man ha i rågmjöl istället för vetemjöl? Kanske både och? Har lite dåligt med vetemjöl och tycker det känns dumt att ta bilden för att åka och köpa endast det..  ::)
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: betsla skrivet 20 okt-10 kl 11:45
Jag skulle nog inte ta bara rågmjöl, det låter som att det kan bli lite stabbigt? Å andra sidan kan du ju få vara testpilot?!  :P
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: Juppepinne skrivet 20 okt-10 kl 11:46
Hahaha.. Ja, kanske det. Skulle kanske vara kul att testa bara för testandets skull.
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: edithsdotter skrivet 20 okt-10 kl 11:46
Enklast är väl att Du prövar! Jag gjorde förr både pannkakor och sockerkakor med rågsikt men det är ju en färdig mjölblandning.
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: Leontina skrivet 20 okt-10 kl 11:47
Hej!

Klart du kan ha i rågmjöl. Fast kanske inte bara utan blanda som du sa  :) Blir väl lite annan smak men det behöver ju inte vara något negativt  o:)
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: Juppepinne skrivet 20 okt-10 kl 11:50
Då får det bli blandpannkakor till middag. :)
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: Nina W skrivet 20 okt-10 kl 11:53
Jag tycker pannkakor blir hårda om man byter ut en del av vetemjölet. (Vetebullar har jag däremot bakat på rågsikt och dom blir mjuka och goda). I ugnspannkaka brukar jag ha lite mindre mjöl. Kan vara lite småkladdig då man tar den ur ugnen men blir snart lagom mjuk-seg och godare än med hälften mjöl. Om du gillar det kan du dryga ut den med finrivna morötter. Såhär på hösten brukar jag ha äppelklyftor och kanel på, då blir det nästan dessert.
Om du vill kan du explimentera med att ha i lite grovt mjöl i tunnpannkakor och så låta smeten dra ett halvt dygn. Innan du steker dom slänger du i lite bakpulver, då blir dom lite mindre stabbiga.
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: esten skrivet 20 okt-10 kl 11:58
Förr kunde man ta en del kornmjöl i pannkakorna även ärtmjöl
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: edithsdotter skrivet 20 okt-10 kl 12:01
Förr kunde man ta en del kornmjöl i pannkakorna även ärtmjöl

...eller lite skrädmjöl om man har tillgång till det...
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: Misse skrivet 20 okt-10 kl 12:02
Tycker det funkar ok med rågmjöl i stekpannkakor :D
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: Nina W skrivet 20 okt-10 kl 13:38
Misse - allt duger till en arbetkarl som har svultit sedan frukost!
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: Edgar skrivet 20 okt-10 kl 21:16
I mina tunnpannkakor häller jag alltid i en skvätt yoghurt eller filmjölk eller liknande.

Har ni provat med saltgurka i stället för sylt till pannkaka?  Det lät så märkligt att jag provat, och det passar bra tycker vi!
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: skiesabove skrivet 03 nov-10 kl 15:36
Jag gör alltid enligt mammas regel:
4-4-8 (4mjöl 4 ägg 8 mjölk). Och jag kallar det för PLÄTTAR. Dom små, det är småplättar.

Har också en ny favorit, LCHF-pannkaka (i ugnen alltså):
5-8 ägg, minst 1 dl keso, mjölk, riven ost, bacon. Blir oväntat pannkakig och god men helt utan mjöl!
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: Rakadero skrivet 03 nov-10 kl 16:01
Jag har haft rågsikt i pannkakor någon gång när jag haft för lite mjöl (det händer mig titt som tätt eftersom jag aldrig kollar innan), det går även väldigt bra med grahamsmjöl. Jag tror till och med att jag testat med havregryn som jag mortlat lite innan så de blir lite mjöliga.
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: Egge skrivet 03 nov-10 kl 16:36
Saltgurka är säkert gott till pannkaka om man gillar saltgurka :)))... jag har provat kall falukorv till och det är smaskens :))).... ja och så grädde och sylt om man nu använder det :)))...

Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: Rakadero skrivet 03 nov-10 kl 19:19
Kantarellstuvning är väldigt gott till pannkakor. Och lönnsirap. Fast inte samtidigt!
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: Cees skrivet 03 nov-10 kl 19:46
Vaniljsocker i smeten är ett måste hos mig! ;D
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: Edgar skrivet 03 nov-10 kl 22:52
Kantarellstuvning är väldigt gott till pannkakor. Och lönnsirap. Fast inte samtidigt!

Provat?
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: Whippet skrivet 03 nov-10 kl 23:04
Kantarellstuvning är väldigt gott till pannkakor...

Då kan man väl kalla det créps fast man inte rullar ihop dem... och då har man plötsligt obegränsade möjligheter på vad man kan ha till... alla typer av stuvningar, pastasås men skinka(funkade när jag inte hade ngt annat hemma) och köttfärssås, carbonara(på Paolo Robertos vis), till och med korvstroganoff har jag provat till ::) men det var lite lustigt :P Bara med smör funkar också...

Jag äter inte socker/sylt/vispgrädde(socker i) så man får minsann lära sig att fixa andra matvariationer då  ;D

 :-* /Anette
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: anette i bugared skrivet 03 nov-10 kl 23:21
Jag byter ut hälften av vetemjölet mot lika delar majsmjöl och grovt rågmjöl. Majsmjölet gör att smeten håller ihop bra trots det grova rågmjölet och man kan steka RIKTIGT tunna pannkakor om man har majsmjöl i smeten.
Vaniljsocker, självklart, och gärna nån dl blåbärssylt i smeten också (eller färska/frysta bär). Har även provat att ha rårivna morötter i smeten, helt suveränt!!!!
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: grimbart skrivet 03 nov-10 kl 23:26
när jag var yngre lärde jag mina grannar från Swaziland att steka pannkakor.. de hade varken mjölk eller vetemjöl hemma så det fick bli vatten och rågmjöl.. fast med sylt på så gick de ner också ;D
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: Rakadero skrivet 04 nov-10 kl 00:17

Jag äter inte socker/sylt/vispgrädde(socker i) så man får minsann lära sig att fixa andra matvariationer då  ;D

 :-* /Anette

På våfflor brukar vi ha gräddfil, rödlök och svart kaviar. Det tycker barnen bättre om än sylt och grädde. Det kanske funkar på pannkakor också.

Och nej... jag har inte testat kantarellstuvning och lönnsirap samtidigt, kanske skulle göra det. Man vill ju inte dö nyfiken.
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: Whippet skrivet 04 nov-10 kl 00:24
På våfflor brukar vi ha gräddfil, rödlök och svart kaviar. Det tycker barnen bättre om än sylt och grädde. Det kanske funkar på pannkakor också.
...

Säkert :D
Får prova nån dag ;D fast lönnsirapen lämnar åtminstone jag till någon annan, för jag gillar inte det :-X ::)

 :-* /Anette
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: esten skrivet 04 nov-10 kl 09:07
Pappa åt alltid sina pannkakor med en stor klick smör och socker som han rullade in i sina pannkakor .
Faktiskt är det gott .

En av mina favoriter är vaniljglass .
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: tuulis skrivet 05 nov-10 kl 09:20
Jag brukar byta ut en fjärdedel av vetemjölet mot fullkornsdinkel och sen ytterligare byter jag 1/2 dl av vetemjölet (eller siktad dinkel) mot 1 dl havrekli. Min tonårstjej tycker även att det smakar bättre än vanliga pannkakor.
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: skiesabove skrivet 12 nov-10 kl 13:28
Australiensiskt pålägg är också gudagott:

Bred smör på, strössla socker över, droppa citron (färsk eller markattas). MMMMMMMMM!!!
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: Attes matte skrivet 12 nov-10 kl 13:57
Jag mäter aldrig upp mjölken när jag gör pannkakor. Däremot tar jag lika många dl mjöl som jag tar antal ägg. Eller lite mindre mjöl om jag vill göra riktigt äggiga pannkakor. 
En nypa salt, en gnutta socker, en knivsudd vaniljpulver.
Vispa ihop alla ägg, häll i en skvätt mjölk och vispa. Häll i hälften av mjölet och vispa sedan rejält i en cirkulär rörelse utan att stanna en enda gång tills allt mjöl är nervispat i äggsmeten. Detta är mitt trick för att slippa få mjölklumpar i smeten!  ;) Det är fruktansvärt tungt på slutet, så det gäller att ha en rejäl visp. Har knäckt/böjt ett antal...  ::)
Späd med lite mjölk i taget tills smeten blir slät och vispbar igen. Häll sen i resten av mjölet och upprepa mjöl-vispningsproceduren. ;)
Späd med mer mjölk till sockerkakssmet-konsistens. Låt stå och vila i minst en timme.
Vispa igenom och späd med mer mjölk tills den är lagom tjock. Stek en testpannkaka om man är osäker. Den ska flyta ut lätt i pannan. Och man ska använda SMÖR när man steker!  ;D

Och sen tycker jag att det är HELGERÅN att steka hela laddningen pannkakor till familjen för att sen ställa fram hela stapeln på bordet. Samma sak med våfflor. Dom ska ätas DIREKT när dom är klara så kanterna är härligt frasiga fortfarande, vilket innebär att nån får stå och steka medans dom andra äter. Men då krävs oxå att den som steker får sällskap när det är dags för henne (ja, det är oftast en hon i alla fall) att äta. Jag höll på att bli skogstokig en gång när jag gjort pannkakor till exxet och hans familj, och när det var dags för mig att äta så var alla på väg från bordet!  >:( Exxet sjönk dock tillbaka i kökssoffan när han såg min mördande blick...  ;D

Och sen tycker jag att det är lite humor när folk vill göra "nyttiga" pannkakor... Typ steka utan smör eller liknande... Herregud, om man vill vara nyttig så äter man helt enkelt inte pannkakor! Samma sak med smörgåstårta!  ;D

/Sara
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: mysfaktor skrivet 12 nov-10 kl 14:05
när jag var yngre lärde jag mina grannar från Swaziland att steka pannkakor.. de hade varken mjölk eller vetemjöl hemma så det fick bli vatten och rågmjöl.. fast med sylt på så gick de ner också ;D
här gör vi på grädde och ägg!!
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: ChristinaR skrivet 12 nov-10 kl 14:23
Jag mäter aldrig upp mjölken när jag gör pannkakor. Däremot tar jag lika många dl mjöl som jag tar antal ägg. Eller lite mindre mjöl om jag vill göra riktigt äggiga pannkakor. 
En nypa salt, en gnutta socker, en knivsudd vaniljpulver.
Vispa ihop alla ägg, häll i en skvätt mjölk och vispa. Häll i hälften av mjölet och vispa sedan rejält i en cirkulär rörelse utan att stanna en enda gång tills allt mjöl är nervispat i äggsmeten. Detta är mitt trick för att slippa få mjölklumpar i smeten!  ;) Det är fruktansvärt tungt på slutet, så det gäller att ha en rejäl visp. Har knäckt/böjt ett antal...  ::)
Späd med lite mjölk i taget tills smeten blir slät och vispbar igen. Häll sen i resten av mjölet och upprepa mjöl-vispningsproceduren. ;)
Späd med mer mjölk till sockerkakssmet-konsistens. Låt stå och vila i minst en timme.
Vispa igenom och späd med mer mjölk tills den är lagom tjock. Stek en testpannkaka om man är osäker. Den ska flyta ut lätt i pannan. Och man ska använda SMÖR när man steker!  ;D

Och sen tycker jag att det är HELGERÅN att steka hela laddningen pannkakor till familjen för att sen ställa fram hela stapeln på bordet. Samma sak med våfflor. Dom ska ätas DIREKT när dom är klara så kanterna är härligt frasiga fortfarande, vilket innebär att nån får stå och steka medans dom andra äter. Men då krävs oxå att den som steker får sällskap när det är dags för henne (ja, det är oftast en hon i alla fall) att äta. Jag höll på att bli skogstokig en gång när jag gjort pannkakor till exxet och hans familj, och när det var dags för mig att äta så var alla på väg från bordet!  >:( Exxet sjönk dock tillbaka i kökssoffan när han såg min mördande blick...  ;D

Och sen tycker jag att det är lite humor när folk vill göra "nyttiga" pannkakor... Typ steka utan smör eller liknande... Herregud, om man vill vara nyttig så äter man helt enkelt inte pannkakor! Samma sak med smörgåstårta!  ;D

/Sara

What she said!!

Också kan man avjuta dem med en rejäl dos flytande honung.  :)

Fick chokladpannkakor med hallonsylt hos kompisar en gång. Det var också väldigt gott!
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: Rakadero skrivet 12 nov-10 kl 14:32
Min kusin brukar blanda pepparkakskryddor i våffelsmet till jul och äta med grädde och citronsylt. Det kanske man kunde testa i pannkakor också?
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: Attes matte skrivet 12 nov-10 kl 15:44
Min kusin brukar blanda pepparkakskryddor i våffelsmet till jul och äta med grädde och citronsylt. Det kanske man kunde testa i pannkakor också?

Åh...  :D Eller i alla fall göra nån crepe-liknande efterrätt... Mmm... Pepparkakscrepe med typ vanilj-grädde eller nåt sånt... Det MÅSTE jag testa!  ;D

/Sara
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: betsla skrivet 12 nov-10 kl 18:08
Min kusin brukar blanda pepparkakskryddor i våffelsmet till jul och äta med grädde och citronsylt. Det kanske man kunde testa i pannkakor också?

Citronsylt?? Det låter gott, på nåt märkligt sätt... Recept?
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: Rakadero skrivet 12 nov-10 kl 19:03
Citronsylt?? Det låter gott, på nåt märkligt sätt... Recept?

Det var jättegott, tyvärr har jag inte receptet, men jag kan fråga honom om det.
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: grimbart skrivet 12 nov-10 kl 22:58
Min kusin brukar blanda pepparkakskryddor i våffelsmet till jul och äta med grädde och citronsylt. Det kanske man kunde testa i pannkakor också?
när jag var liten pöjk så hällde jag o´boy eller koncentrerad saft i smeten..görgott..
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: Nettus skrivet 14 nov-10 kl 13:41
Citronsylt?? Det låter gott, på nåt märkligt sätt... Recept?

Lemon Curd, kanske?
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: Rakadero skrivet 14 nov-10 kl 19:31
Nej lemon curd var det inte, det har jag också smakat, dock inte på pannkakor, den är opak eller vad heter det, inte genomskinlig, den här var genomskinlig och syrlig och god. Jag frågade kusinen i dag och tyvärr hade han inte gjort den själv, den var köpt i Skottland så den är väl inte så lätt att få tag i...

Det finns citronmarmelad på ÖB (Mor Märtas) som han också testat, den är alldeles för söt, men går i nödfall sa han. (Fast han åker till Skottland minst en gång om året så han lägger väl på sig ett lager.) Men om någon vill testa så går det ju alltid ta den marmeladen, den är visst rätt lös.
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: Neiklot skrivet 21 nov-10 kl 16:18
För ett par veckor sedan när jag var nere och handlade i en matvaruaffär så var det en familj med 2 barn som hade köpt färdiga pannkakor i plastförpackning. . .


Ang. våfflor så gör vi ibland "frukostvåfflor", typ som "fullkornsvåfflor".
Äts med ost och marmelad, gott, snabbt och väldigt lätt att göra. :)

Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: edithsdotter skrivet 21 nov-10 kl 16:26
För ett par veckor sedan när jag var nere och handlade i en matvaruaffär så var det en familj med 2 barn som hade köpt färdiga pannkakor i plastförpackning. . .


Ang. våfflor så gör vi ibland "frukostvåfflor", typ som "fullkornsvåfflor".
Äts med ost och marmelad, gott, snabbt och väldigt lätt att göra. :)

Mmmm... "affären" annonserar om två förpackningar för 20:-...  Pannkisar ska vara hemlagade!

Våfflor är ett himla bra mellan-/kvällsmål också som alternativ till smörgås. Väldigt gott det med!
Titel: SV: Pannkaksrecept
Skrivet av: Sagigirl skrivet 23 nov-10 kl 11:33
Jag tycker pannkakor blir hårda om man byter ut en del av vetemjölet. (Vetebullar har jag däremot bakat på rågsikt och dom blir mjuka och goda). I ugnspannkaka brukar jag ha lite mindre mjöl. Kan vara lite småkladdig då man tar den ur ugnen men blir snart lagom mjuk-seg och godare än med hälften mjöl. Om du gillar det kan du dryga ut den med finrivna morötter. Såhär på hösten brukar jag ha äppelklyftor och kanel på, då blir det nästan dessert.
Om du vill kan du explimentera med att ha i lite grovt mjöl i tunnpannkakor och så låta smeten dra ett halvt dygn. Innan du steker dom slänger du i lite bakpulver, då blir dom lite mindre stabbiga.


Jag brukar byta ut hälften av mjölken med vispgrädde. Då blir pannkakorna himmelskt goda och fluffiga.