Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Raser => Ämnet startat av: SnuttAlice skrivet 17 okt-10 kl 23:51
-
Hej
Förlåt för denna konstiga och kanske lite näsvisa fråga o:); när man är alternativare och vill vara självhushållande, varför skaffar man då små dvärghöns som är både ineffektiva värpare och har mkt lite kött vid eventuell slakt? ??? Är det inte klokare att då hålla större raser som till exempel Plymouth Rock, Brahma, Orpington, Sussex eller Dorking? :-\ Jag har alltid sett dvärghöns (de är ju skitsöta och väldigt trevliga :D) som lite "leksakshöns" eller "utställningshöns", inte något som självhushållaren har för att få ägg eller kött. :-X
Vill absolut inte hacka på er som har dvärghöns, jag tycker också om vissa dvärgraser, men i min kommande (olanerade) hönsgård kommer det finnas Plymouth Rock, Stor Silkes,Orpington och Brahma. :)
-
Vi har både stora och små, de små framförallt för att de är så bra ruvare och goda mödrar!
-
För att dom generellt är bättre ruvhönor och bra mammor .
Många stora raser har förlorat ruvningsinstinkten eller ligger inte tiden ut .
Finns alltid undantag tex kindahöns .
-
För att dom generellt är bättre ruvhönor och bra mammor .
Många stora raser har förlorat ruvningsinstinkten eller ligger inte tiden ut .
Finns alltid undantag tex kindahöns .
Har haft gul Orpington som var superduktig ruvare och mamma, mycket bättre än våra dvärg Kochin som vi då hade. Har aldrig hört något annat av "hönsfolk" tidigare, men det innebär ju inte att småttingarna skulle vara sämre ruvare.
Kul att äntligen få en förklaring. :)
-
Vi är två i hushållet. En stor tupp som Sussex, vilket jag haft tidigare, är alldeles för mycket och måste i så fall styckas före infrysning. En DvärgWyandotte tuppkyckling är lagom med råge.Dessutom jättegott saftigt kött. Mycket kött i förhållande till ben.
Ska man ha gäster är det bara att ta fler.
Dessutom värper denna ras mycket bra och äggen väger runt 45 g.
Man får ju plats med fler småhönor, och eftersom de dessutom är otroligt produktiva har man snart hur många som helst.
DvärgKochin, som jag också har, tycker jag mer är hobby-eller gosse-höns.
-
när man är alternativare och vill vara självhushållande
givetvis är det många på detta forum som är alternativare/självhushållare...
men i just höns-avdelningen på alternativ.nu så är det, till skillnad från de flesta andra forum-avdelningarna, många som inte är det också, och den enkla anledningen är att detta är ett av de få (enda?) aktiva hönsforumen där man skriver på svenska... och därför hittar många hönsintresserade hit (antagligen via google) oavsett som de sysslar med självhushållning eller ej
-
Jag är alternativare och självhushållare i mindre skala :-[ och har mycket hellre dvärg höns än stora till stor del för att de är såååå söta ;D
Det finns ju inget som säger att man ALLTID måste vara så förb..... resurstillvaratagande :P
Man kan ju ha ett intresse även om man är alternativ som kanske inte passar helt in i mallen för den 'perfekta alternativaren' ;D och - åtminstone för mig - är det en bra idé att kombinera självhushållande och hobbyn jag har :P Och sen är ju äggen så gulliga att det är mycket roligare att äta dem bara därför ;)
Men det är ju upp till var och en...
:-* /Anette
-
....
Vill absolut inte hacka på er som har dvärghöns, jag tycker också om vissa dvärgraser, men i min kommande (olanerade) hönsgård kommer det finnas Plymouth Rock, Stor Silkes,Orpington och Brahma. :)
On du vill ha ekonomiska självhushållsraser så är flera av de raser du tänkt skaffa dig rent natta ;)
Jag har eller har haft samtliga av de raserna och jag skulle välja bort alla utom möjligtvis PR om jag skulle ha en ekonomisk självhushållsras.
Orpington och Brahma tar så lång tid innan dom blir köttiga att då har dom sedan länge ätit allt för mycket för att vara ekonomiska. Silkeväxer lika långsamt blir inte stor och musklar också sent. Dessutom är köttet svart och inte så supergott.... PR är väl den ras av de du föreslår som platsar som ekonomisk självhushållsras. Den ruvar dock sällan och kompletteras därför lämpligen med en ruvvillig dvärgras.
Det fiffiga med dvärghöns är att dom betydligt snabbare blir färdiga att slakta och dom äter nästan ingenting ;) Dessutom är det mer gula och mindre vita i små ägg vilket är gott :D
-
On du vill ha ekonomiska självhushållsraser så är flera av de raser du tänkt skaffa dig rent natta
...
Silkeväxer lika långsamt blir inte stor och musklar också sent. Dessutom är köttet svart och inte så supergott.
...
Om jag förstod det rätt i någon annan tråd så får de väl inte mycket till bröstmuskler(=kycklingfilé) alls eftersom de inte flyger = tränar muskeln ???
:-* /Anette
-
Om jag förstod det rätt i någon annan tråd så får de väl inte mycket till bröstmuskler(=kycklingfilé) alls eftersom de inte flyger = tränar muskeln ???
:-* /Anette
Stämmer, men lite kött blir det på en vuxen tupp. Det kan bli en ganska kul Halloween middag med typ en halv till en vuxen tupp per person ;)
-
" Tysk dvärg Wyandot " ( taget från annan tråd ) , ser ju riktigt matiga och fina ut .
Kanske är nåt för självhushållaren som inte är så stora i munnen ( maten ) :D
-
Jag är nog ingen alternativare om man ser till hur jag tycker. Frågar du andra så är det en hel del som helt klart tycker att jag är det. Så man ser olika på vad som är alternativt. :)
Vi har dvärg cochin för att det var allt som fanns kvar när jag skulle köpa höns. Vi var lite sena till marknaden. Hade letat ett tag efter stora höns men ingen hade att sälja. Fanns bara kycklingar som behövde värmelamap och det ville jag inte ha. Önskerasen var Plymouth Rock men vi åkte till marknaden med förhoppningne att hitta någon stor ras som la ägg redan nu. Vad vi hittade var tuppar och så två dvärg cochinhönor (med tupp) som skulle börja lägga ägg inom två månader. Vi köpte de för jag ville ha höns nu! Beöver jag säga att äggen kom först i mars/april året efter (de köptes i maj) och att jag hunnit skaffa fler höns efter det. Idag har vi Orpington för att det rä en ras som ena lilltösen här hemma bara älskar. Vi har dvärg cochin för att alla i familjen vill ha de kvar då de är så trevliga och sociala (iallafall Luvan), Vi har skånsk blomme för att Mannen här hemma tycker de är så fina. Lohman (avkomor) kom hit av en slump och nu så får de bo här tills någon vill köpa de eller de är så stora att det är lönt att göra currygryta på de - möjligt att hönorna får stanna så de hinnr lägga lite ägg åt oss. Faveroller vill jag ha för att jag tycker de är så fina.
I takt med mitt kunnande om höns och olika raser hoppas jag någon gång i framtiden kunna hitta den absolut bästa hönsrasen nrä man vill ha ägg och kött samtidigt som trevligt sällskap. Just nu är vi sju stycken i familjen men förhoppningen är ju att vi någon gång ska ha alla barnen utflyttade och då är vi bara två så behovet/kraven av höns varierar lite med vart i livet man befinner sig.
sen är det här forumet ett forum somofta rekommenderas i olika böcker om höns. Här finns en massa kunskap och forumet lever. :)
-
men i min kommande (olanerade) hönsgård kommer det finnas Plymouth Rock, Stor Silkes,Orpington och Brahma. :)
Lite lustigt hur du undrar varför folk har dvärgar då du var osäker på om det var något bra val för självhushåll när dina egna val inte eller är av de bästa skulle jag säga (förutom plymisarna). ;) ;D;D Brahmorna är väll det jag skulle avråda dig ifrån mest. Har en tupp, han äter som en häst och han växte långsamt (då mest "hullmässigt"), började inte muskla på sig förrän mot 8 månaders ålder och då vet jag inte hur mycket hann hunnit smocka i sig redan. ;D Men de är rara. :-*
Jag själv skulle nog inte vilja kalla mig för självhushållare. Det råkar, "tyvärr" nog finnas rätt många sådana här på forumet med. Är medlem på backyardchickens med men urk... Alla bor ju i USA eller allt möjligt och rabblar engelska vilket jag inte tycker är så kul att skriva på. D: Har ett forum på min hemsida men tycks vara svårt att locka iväg folk till ett nytt ställe. Så står det ju så himla mycket annat intressant här inne också på forumet som kan vara kul att läsa och diskutera, även om man själv kanske inte är så insatt och håller på.
Men jag ser för övrigt många fördelar med dvärgar också, förutom att de är så söta så, jovisst kan de vara produktiva. Mina dvärg kochin är de som värpt bäst i sommar, bättre än mina 1 åriga lohmann brun till och med om jag försöker tänka ut hur många ägg jag plockat! Sedan så är jag personligen inte så förtjust i stora ägg, jag vill ha små goda ägg med mycket gula i. :D Så där ligger dvärgarna på plus också. Så äter de mindre, tar mindre plats = Man kan ha flera dvärgar på ett utrymme än vad man kunnat med stora höns. Och vad gör det om slaktkropparna blir mindre? Jag äter ju vaktel. Och de är ju betydligt mindre än en dvärghöna. Så som någon sa så är det ju bara att ta fram 2st ur frysen om det skulle behövas, men om man inte är många så räcker en mindre gott och väl (min kusin och jag skulle göra gryta i helgen och stod och letade för fullt efter den MINSTA i frysen, blev trotts det en hel del över ändå).
-
Nu är jag inte självhushållande utan bara hönstokig. En fundering bara. Största hönan som jag haft vägde över 4 kg och värpte ägg på ca. 68g. Sebrightäggen väger 35g, dvs de värper mycket större ägg i förhållande till sin kroppsstorlek samtidigt som de behöver mindre foder. Sebright är naturligtvis ett dåligt exempel för att de värper så få ägg, men det finns produktiva dvärgraser också. När man räknar lönsamhet borde man väl räkna i gramm ägg per år och kg höna?
-
När man räknar lönsamhet borde man väl räkna i gramm ägg per år och kg höna?
Nja, ska du räkna lönsamhet ska man väl ändå summera plus och minussidan totalt, vilket många missar.
På plussidan kommer t ex
försäljning av matägg, avelsägg och djur
värdet av de ägg och det kött du använder själv
värdet av att hönsen är duktiga på att äta snigelägg och fluglarver, och därmed håller efter sådant man inte vill ha i trädgården
....
På minussidan kommer tex
kostnaden för avskrivning av inventarier, dvs foder- och vattenautomater byggnader (missar många att räkna in), stängsel, äggkläckare osv
driftskostnader för hus, kläckare, värmelampor osv
foderkostnader
inköp av djur och avelsägg
ev veterinär- och medicinkostnad
arbetstiden
...
Frågan är hur många som går med vinst om man räknar företagsekonomiskt korrekt på sin verksamhet. Troligen nästan ingen.
Och en ras som man kan sälja mycket avelsägg och livdjur av kan vara lönsammare än en ras som formellt sett är mer produktiv, men som inte är lika populär.
Men vill man bara jämföra olika rasers produktionsegenskaper är det rimliga att räkna kg ägg och kött per krona foder. Att en höna producerar många kg kött, tex en brahma med kycklingar, gör inte henne särskilt lönsam, eftersom foderkostnaden för de kilona kött blir väldigt hög.
-
En ras som växer sakta men klarar sig bra på havre, matrester och sådant den hittar själv kan ge lika mycket kött i förhållande till foderkostnad som en stor, köttig ras som kräver proteinrikt käk. Däremot så tar det ju större plats och det blir lite mer jobb att ha fler lågproduktiva än färre högproduktiva.
-
En ras som växer sakta men klarar sig bra på havre, matrester och sådant den hittar själv kan ge lika mycket kött i förhållande till foderkostnad som en stor, köttig ras som kräver proteinrikt käk. Däremot så tar det ju större plats och det blir lite mer jobb att ha fler lågproduktiva än färre högproduktiva.
Jag skulle väl också vilja säga något i den stilen. En liten höna behöver inte vara mindre effektiv än en stor, eftersom hon kräver mycket mindre underhållsfoder. Våra gamla lantraser är anpassade till ett självhushållande samhälle och är i dag mer eller mindre utkonkurrerade av specialraser/hybrider för kött- och äggproduktion och lyxraser för hobby. I det självhushållande samhället var det de som stod sig. M.a.o de effektivaste. PLR är nog en av de mer lyckade importerade kombinationsraserna. En del etablerade blandrasflockar kan säkert också ge ett rimligt utbyte. Stor cochin och brahma är nog de mest oekonomiska ur självhushållningssynpunkt. Orpington måste nog också placeras på den sidan av gungbrädan.
-
För att de värper minst lika bra som många stora (har holländs dvärg) och de värper mycket bättre än de blommehöns jag hade förr. De ruvar mer än gärna så mycket kycklingar blir det att äta (om man nu vill det) eller sälja och få en slant att kunna köpa annat för.
Det är lättare att odla upp foder till dem vilket torde vara mycket viktigt om man är självhushållande.
De flyger bra och kan ta skydd uppe på hustak eller träd när räven kommer (vore ju trist att vara självhushållande och bli av med alla sina djur)
De är snabba och kvicka och kommer lättare undan duvhöken + att de inte är lika attraktiva som byten som stora tjocka tröga isa-brun.
De kräver lite plats vilket är bra om man är självhushållande och inte vill ta lån på flera miljoner på en stor gård.
De är krya och friska och tar väl hand om sina kycklingar.
Varför ha stora höns? =)