Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: mumsmums skrivet 13 jun-06 kl 07:13
-
:-X
-
Tradition på vårt midsommar bord
Matje sill
Gul lök
Ägg
Smör
Gräddfil
Gräslök
Smält smör i en kastrull tillsammans med den hackade löken Häll röran över matje bitar som du lagt på ett fat
Strö över hackat ägg Servera med gräddfil blandat med gräslök o färskpotatis
Lovar att det smakar o är busenkelt (Nästan ingen disk heller)
-
Nu vet jag inte vad inläggningsill är för något, utom att det är köpt på burk.
Jag köper varje höst ungefär 10 kg sill för en hundring, som jag rensar med en sax, och lämnar benen kvar, då det gärna följer en halv sill med när de ska bort.
Dessa salta jag i spannar, och sedan kan man göra sillinläggningar när som helst, hela vintern, och benen lossnar lätt.
Man kan snabbt göra flera sorter, med lite av varje, bara att blöta upp.
Tror risker för botulism är betydligt mindre när vissa inläggningar inte får bli för gamla.
-
Skytten, häller du bara på en massa salt över sillen eller kan du vara lite mer specifik över hur du gör?
-
Jag varvar salt och sill i spannen och lägger en skiva över. Står i kallförådet sen. Jag köper "medelhavssalt" det kostar lite, och har tillräcklig kvalite för ändamålet, en säck kostar inte mycket, finns nog på Lantmannaföreningar, i allafall här.
-
Jag har nu gjort en omgång rommarinerad sill enligt recept här ovan och provsmakade bums jag hade rört ihop den. Den kan bli precis hur god som helst när smakerna har fått gifta ihop sig lite!