Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Utfodring => Ämnet startat av: Lundahund skrivet 15 okt-10 kl 12:40
-
Jag erkänner att jag inte direkt är urtypen för en "alternativare", och jag vet inte hur man gör när man "kokar gröpe". :-\ Låter för mig som något Lovis gjorde till Ronja ;)
Jag skulle vilja göda ett par tuppar lite såhär i sluttampen av deras liv och har läst tipset om gröpe men hittar ingenting om hur man gör... ::)
Jag har lite "blandade mjölsorter" hemma som jag aldrig får tid att baka bröd av - kan jag ta dem? ???
-
Varför ska Du koka gröpen? Varför inte bara blötlägga den, ex på kvällen och utfordra den morgonen därpå eller tvärtom? Vill Du ha den lite mer grötlik kan Du ju hälla på kokande vatten så löser det sig.
Jag brukar blötlägga havrekross eller mjölrester som jag vill bli av med men lika ofta slår jag ihop det köpta hönsfodret med vatten för att dryga ut det. När fodret är uppblött sölar inte hönsen så mycket med det. Men man får se upp att det inte blir stående och surnar... men det är en annan historia det. :-[
-
Du kan säkert ta det mjöl du har och koka gröt. Vitsen med att koka måste vara att det blir lite mer lättsmält då. Pappas gamla kvarn malde ned korn till ett grovt mjöl som kallades gröpe. Senare byttes den ut mot en vanlig kornkross.
-
OK - man måste alltså inte koka? Man kan ställa gammalt mjöl eller lite vad man har att tillgå i vatten över natten så att det sväller och sedan servera det i skålar - är detta rätt uppfattat? (Dum jag är ibland... :-\ )
Tack för hjälp! :)
-
Min förra svärmor lärde mig att köpa slaggprodukter på kvarnen, sedan lade jag det i blöt och gav till grisarna och hönorna......Blandade även ner matrester.....
Nu letar jag kvarn i närheten som kanske kan tillhandahålla detta nu......men det verkar svårt.
Någon som bor i Ale som har mer info om detta? När jag bodde i Dalsland visste jag ett par kvarnar.....
Men som inflyttad Alebo är det svårare....