Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Valentina skrivet 12 jun-06 kl 18:25
-
hej tänkte prova något nytt och köpte hem quinoa är det någon som har ett gott recept?
-
Jag har aldrig ätit quinoa, men jag har varit på väg att köpa det många gånger.
tror att det skulle vara gott att göra en quinoasallad med
svarta bönor
avocado
ruccola
tomat
gurka
kanske lite färsk bsilika eller timjan,
och någon slags dressing med citron, olja, salt och peppar och kanske vitlök.
Och fårost funkar ju till det mesta så varför inte lite fårost och oliver.
Det är i alla fall vad jag skulle göra om jag haft det hemma, men som sagt jag vet ju inte hur det smakar :).
-
Provade quinoa för första ggn för några veckor sedan, det var jätte gott. Liknar couscous å bulgur men finare och godare och mycket nyttigare, speciellt om man är vegetarian. Kan ersätta ovan nämnda två eller ris eller potatis.
Jag åt det tillsammans med en spenatsås med kokosmjölk, indiska kryddor och vitlök.
Så, låt er väl smakas//Emma
-
Jag får för mig att jag kokar den för kort tid, ska det vara lite hård kärna kvar?
Ur stenålderskost-synpunkt så är det väl "tillåtet" med quinoa eftersom det är ett frö, eller?
-
Hej! Ivåran familj äter vi ganska ofta Quinoa. Följ förpackningens anvisningar när du kokar quinoan(skölj ordentligt, och koka sen i dubbla mängden vatten.)
Antingen använder du quinoan varm som alternativ till t ex ris till t ex en linsgryta eller så. Vill du så kokar du den med några av dina favoritkryddor kan ske någon örtkrydda eller garam masala eller så annars kan du ju låta grytan som du serverar till stå för den mesta smaken.. Ett annat sätt att använda quinoan är att servera den kall i sallader på samma sätt som (den onyttiga) cous-cousen används kanske blanda olivolja, pressad citron/lime med en msk curry eller två+lite kanel och lite kardemumma och röra i det i dan kalla quinoan, blanda med lite hackade grönsaker av olika slag, brukar vara VÄLDIGT uppskattat...
-
Som den sanna tidsekonom jag är kopierar jag delar av ett av mina tidigare inlägg:
"Det jag fick smaka när jag åt Quinoa för första gången var riktigt gott. Tror hon hade kokat Quinoan i buljong och sedan fräst den med morötter, vattenkastanjer, broccoli, bambuskott och champinjoner och så hade hon kryddat det med kinesisk soja och lite Sambal Oelek."
/Valma
-
Hur går det med era quinoaodlingar?
Har någon provat att så av Saltå Kvarns quinoa?
Detta frö är för mig den ultimata produkten som odlas i världen.
Den innehåller:
- protein av den allra bästa sort
- samtliga aminosyror
- magnesium
- järn
- kalium
- fosfor
- B-vitamin
- E-vitamin
Eftersom det är ett frö så innehåller den inget gluten.
Fröet är guld värt för mig som strävar mot fruktariankost.
-
Precis, quinoa är så mycket mer värt än couscous och bulgur m.m eftersom det är så otroligt proteinrikt!
Men hur är det med gluten i det?
Jag tror nämligen att gluten är farligt för de flesta....
-
Eftersom quinoa är ett frö så finns det inget gluten i det.
-
Jag använder quinoan som ris. Har ni provat röd quinoa? Smakar som den vanliga men är matigare. Och vacker, blanda vit och röd quinoa!
Ett problem är att det är svårt att hitta, jag har sett av märket Druvan på Willys en gång, och sett att Hemköp har det. Finns det röd quinoa på fler ställen och av fler märken?
-
Eftersom quinoa är ett frö så finns det inget gluten i det.
Det fattade inte jag. Vete måste väll också räknas som frö, men innehåller gluten.
Men Quinoa er verkligen poppis här också!
-
Det fattade inte jag. Vete måste väll också räknas som frö, men innehåller gluten.
Men Quinoa er verkligen poppis här också!
Hej MystL
Jag har ingen aning, men räknas vete som ett frö?
Läste någonstans att om guinoa odlades i större skala så skulle man få bukt med världssvälten. Den lär innehålla nästan allt en människa behöver. :)
-
Hur går det med era quinoaodlingar?
Har någon provat att så av Saltå Kvarns quinoa?
kan man odla quinoa på våra breddgrader?
blev peppad av info. i denna tråd så imorgon går jag & köper mig ett paket
-
kan man odla quinoa på våra breddgrader?
blev peppad av info. i denna tråd så imorgon går jag & köper mig ett paket
Jag håller på att testa. Se tråden
http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=7;action=display;threadid=18827;start=0#lastPost
-
Jag använder quinoan som ris. Har ni provat röd quinoa? Smakar som den vanliga men är matigare. Och vacker, blanda vit och röd quinoa!
Ett problem är att det är svårt att hitta, jag har sett av märket Druvan på Willys en gång, och sett att Hemköp har det. Finns det röd quinoa på fler ställen och av fler märken?
Risenta och Kung Markatta har också. Borde finnas på typ Coop, ICA..
-
Vi brukar äta quinoa som frukostgröt. Det tycker jag är jättegott. Koka bara som vanligt (vi kokar all gröt utan salt, så det är i det skicket jag uttalar mig om), sleva upp och ha i valfri mjölk. Jag brukar ta kanel och socker på, smakar nästan som tomtegröt då ;D Sambon föredrar frukt eller sylt.
Tillägg: Det är den "ljusa" quinoan vi har som gröt, den röda är lite mastigare och den har vi bara haft till sallad och inblandad i veg. biffsmet, aldrig testat som gröt.
-
Jag önskar att jag kunde äta detta frö, men jag tycker det är nästan hur äckligt som helst. Vad gör jag för fel?
-
Hoppas jag får svara utan att vara vegetarian?
Jag är helsåld på röd quinoa..
Men vad man kan göra för fel? Tja, SKÖLJ quinovan ordentligt i HETT vatten för att få bort bitterämnen, koka ca 15 minuter med lite salt eller buljong.
Oftast brukar jag ha tex mjukost eller någon god sås i om jag äter det ensamt, annars har jag nog bara i en smörklick eller lite olivolja. Hur gott som helst ju! (Tycker jag..)
-
Quinoa-flakes kan man med fördel ha i youghurten till frukost, som extra proteintillskott.
-
Man kan steka i olivolja tex lök, paprika och lite vitlök smaksätta med lite curry och sedan blanda i kokt quinoa, bra sätt att ta hand om quinoarester också.
-
Här hemma har vi Quinoa som bas till det mesta:)
Perfekt att börja med som småbarns mat också,
lättsmält å nyttigt!
När jag ska laga mat lite snabbt till mej själv bara
så brukar jag strö lite purjo å smulad feta över en skål Quinoa!
Jag kokar upp vatten, häller i Quinoan en halv min typ,
slår av vattnet och fyller på med nytt...blir jätte bra...
(med tanke på bitterämnen alltså)
-
Lyfter denna gamla goa Quinoa tråd några år . . .
Är det nån mer som har bra enkla ideer med vad man kan göra med denna sällsynt vettiga matpryl ???
Har själv väldigt slö fantasi när det gäller krubb, och är attans förändringströg å konservativ när det gäller att byta matvanor :P Blir lätt tonfiskburkar cashewnötter och frukt som jag äter när mat ska gå fort och lätt..
-
Quinoa är ju jättegott ihop med allt möjligt. Jag har inget eget bra recept att ge men eftersom det finns quinoa i olika färger, svart, rött, gult, så kan man ju variera det i det oändliga. Undrar om det går att göra någon form av vegobulle av quinoa? Någon som provat?