Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: flackagard skrivet 14 okt-10 kl 13:57
-
Jag har precis fått igång separatorn och lyckats få grädde som går att vispa tjock. Nu tänkte jag försöka göra smör men efter att ha vispat i en evighet utan att grädden blir annat än vispgrädde undrar jag vad som är fel. För tunn grädde? Vispat för kort tid trots allt? Hur länge ska grädden kärnas? Någon som har några tips?
-
Jag kan tillägga att det blev ca 1 liter grädde från 6 liter mjölk
-
Antingen måste man låta grädden stå , så det bildas lite mjölksyra eller så får man tillsätta lite mjölksyra kultur . O-syrad grädde vill ogärna bli smör .
Sedan bör grädden hålla nästan rumstemperatur , dvs inte kylskåpskall
-
Precis, låt grädden stå ett par dagar i kylen, och ta sen fram den och vispa den när den är rumstempererad. Då ska det bli smör! :)
/Sara
-
Tack för tipsen! Jag ska testa det.
-
Grädden är alldeles för tunn.Du borde ha fått ca 3dl grädde från 6l. mjölk(5%).Har kärnat smör i en smörkärna med lyckat resultat.Använde då ca 30l. mjölk.
-
Ytterst få kor i Sverige har så hög fetthalt i mjölken .
Normalt ( oftast) ligger den mellan 3-3,5 % , dvs samma som standard mjölken i affären håller .
Men det finns kor som inte har mer än 2,5 % och det finns kor som har 7 % fett i mjölken också .
-
Hej!
Idag har jag gjort ett nytt försök. Jag drog åt kopparna bättre och drog till den lilla skruven. Sedan vevade jag på lite snabbare. Nu blev det knappt en liter grädde på fem liter mjölk. Är ju en förbättring i alla fall. I morgon ska jag kärna och hålla tummarna för att det blir smör.
-
Separatorn skall gå med en viss hastighet och det brukar stå någonstans tex på veven .
På min separator finns en ringklocka på veven och när den slutar att plinga håller man rätt hastighet .
Vilket på min separator är 54-55 varv / min .
Sedan brukar jag samla ihop grädde under en hel vecka innan jag kärnar .
De flesta kärnor (alla) kärnar bättre om man fyller upp dem åtmindstone till hälften .
Har man lite grädde är det bättre att vispa för hand eller med elvisp
-
Ja det är en klocka på min också, men den slutar inte att plinga. Kanska ska jag veva ändå snabbare, jag ska räkna varven nästa gång. Det är en Alfa Laval Colibri III, gammal och ringrostig.
-
Ja du ska veva så snabbt att klockan blir tyst , och när du släpper på mjölken så gäller det att hålla i .
Det är jobbigt .
-
Jag får rapportera i morgon om resultatet! :-\
-
Hej!
Nu tror jag att det lyckades med separeringen, men rackarns vad man får veva! Nu blev det 3 dl grädde på 5l mjölk, så nu ställer jag in den i kyskåpet, fyller på med mera grädde och testar att göra smör om några dagar.
-
Idag blev det smör!! Halleluja!
Har någon några tips på vad man kan göra av den stora mängd skummjölk man får?
-
Idag blev det smör!! Halleluja!
Har någon några tips på vad man kan göra av den stora mängd skummjölk man får?
Baka bröd och använd kärnmjölken... eller menar Du den mjölk som är kvar när Du skummat? ...som degspad. Frys in i lagom portioner så länge. Mycket bakande blir det!
-
Ja, jag menar den mjölk som är kvar när jag skummat av grädden. Det blir ju en del och jag undrar om det går att göra nåt gott av den.
-
Det blir ju vanlig lätt-standard mjölk beroende på hur effektivt du har separerat .
Du kan göra allt , nästan . mager ost , ostkaka mm förutom allt du normalt använder den typen av mjölk till .
Kärnmjölken blir det extra gott tunnbröd av eller en god coldskål en typ av soppa