Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: grimbart skrivet 12 okt-10 kl 22:35
-
vad har ni på julbordet? traditionella saker eller udda rätter? nåt exotiskt kanske? snart e det jul tiden går fort... och vad dricker ni julmust eller cola? svagdricka..julöl...
-
Ominte annat..så är det ju verkligen hög tid att börja laga mat till julbordet...för självhushållaren... Grisen ska slaktas, grönsaker skördas..rödbetor ska läggas in för rödbetssalladen...
-
så sant... nån som stoppar korv själv kanske?
-
Jajamen, första gången i fjol, det var väldigt roligt :D
Såg att du frågade efter kålrotslderecept..tog faktist in kålrötter idag som ska bli låda :)
-
För att inte tala om att sätta GLÖGG verkligen dags !!!
-
KÅL! Grönkål (långkål), vitkål (brunkål) och traditionell hemkokt rödkål! Och så morsans inlagda sill, rödbetssallad, potatis, prinkorv, köttbullar och en Jansson, sen är jag, men inte resten av familjen nöjd. :)
-
jag gillar morsans hemgjorda sillsallad... och kokt och därefter stekt brysselkål som steks efter körven och köttbullarna i det flottet... och stekt kålrotslåda(finsk specialitet).. lutfisk med massvis av kryddpeppar och vitsås och ärter och potäter är mums på juldagen..
-
Vi är dåååååliga självhushållare när det gäller julbordet. Inga grisar att slakta, inga grönsaker att skörda och ingen glögg att tillverka. Nåväl, vi får äta älg- och lammkött istället! Hemgjorda ägg har vi såklart också...
På julbordet finnes julskinka med svisker (plommonkompott alltså), lax i några varianter, sill i några fler varianter, getost (både vit och röd såklart), svärmors makalöst goda Janssons frestelse (hemligheten är mycket ansjovis och massor med grädde och smör).
Till det drick julöl för den som vill och julmust till resten. Jag får hålla mig till musten i år... ;)
Sen har vi några av de äldre gardet som envisas med lutfisken :-X
-
Egeninlagd sill är ett måste! Det är en söt, svag lag så sillen behöver minst 7-8 dagar. Sedan Jansson, frugans köttbullar, vörtbröd, rödkål, prinskorv, potatis, bruna bönor och ibland revben. Som middag på afton eller dag brukar det vara "dröst torsk" eller helst saltlånga med äggsås och potatis. Ibland, om gäster har fiskskräck, byter vi det mot norsk "ribbe". Dricka är julöl och Rånäs ;)
/Michailov
-
Glömde det söta - äggost!! Med sylt såklart!
/Michailov
-
Julskinka och Janson , massor av sill , kalvsylta rödbetor , köttbullar .Sen får vi se .
Dricker gör jag Baikal och porter och glögg .
-
Inget julbord öht. Helt totalt ointressant. Är för mig en vanlig dag som vilken måndag som helst, om jag inte är med andra. Samma med idsommar, födelsedagar och sånt.
Men är jag med andra hemma hos andra då lassar jag gärna in massor av tex julmat genom lastluckan ;D
-
Till det drick julöl för den som vill och julmust till resten. Jag får hålla mig till musten i år... ;)
Sen har vi några av de äldre gardet som envisas med lutfisken :-X
Vad händer då då?? med tanke på att du får hålla dej till musten??? :P
-
Julmust, skinka, stark senap, Alladinask och stark glögg. Det är allt som behövs egentligen.
-
Vi har varje år pratat om att dra ner på julbordet för det känns egentligen inte rätt att lassa in på det viset, och barnen uppskattar det egentligen inte riktigt heller...
Men sillsallad kommer vi ha, det tycker alla om och rödbetorna har vi odlat själva. Rödkål måste jag också ha på mitt julbord efter gammalt recept från min pappas sida av släkten. Janssons frestelse med massa ansjovis och grädde. Köttbullar på älgfärs skjuten av svärfar eller svärmor (och köpt fläskfärs). Omelett av ägg från egna hönor och kantareller från skogen. Brysselkål brukar vi ha för att lätta upp den tunga feta maten, fast vi odlar tyvärr ingen egen, det lät väldigt gott att låta den steka efter lite som grimbart skrev, det måste jag testa. Jag tror det räcker så. Julskinka har vi insett att vi har bara för att det ska vara så, den skippar vi, man kan smaka hos andra...
Till detta tänkte vi dricka enbärsdricka i år, det är godare än julmust!
-
Julmust, skinka, stark senap, Alladinask och stark glögg. Det är allt som behövs egentligen.
Precis. Tillägger ett himla gott vörtbröd. Och kanske risgrynsgröt på morron..
-
Precis. Tillägger ett himla gott vörtbröd. Och kanske risgrynsgröt på morron..
Bra! Det glömde jag ju :-[
-
Herregud så hungrig jag blev! ;D
Blir detta kanske mitt nya graviditetsbegär? Julskinka med stark senap och rödbetssallad, janssons och sill!
-
mums..snart dax..
-
Jag har mangosallad, vilket passar suveränt till både veganer och skinkätare.
Mogen mango hackas, ett par salladslökar/eller en röd lök. En chili finhackas. Blanda med olja, salt och peppar.
-
Vill aldrig vara utan mammas rödkålssallad:
Strimla rödkål, hacka persilja, grovhacka valnötter. Gör en dressing med olja, vitlök och citron.
Så sjukt sjukt gott! Och känns härligt att kombinera med de "tyngre" grejerna på bordet.
Saker jag vill se på mitt julbord: egeninlagda sillar, pappas egenfångade gravlax, morfars älgköttbullar, pappas skinka, mammas rödkåls-sallad, min egen sillsallad (jag har efter många år av släkttjafs blivit utnämd som den förnämligaste sillsalladsmakaren. Min hemlighet är en äggskärare), egenbakat vörtbröd, kaninkorv, västerbottensost, hemgjort äppelmos...
Och sötsakerna man gör själv! Knäck, ischoklad, marsipanfigurer, mina valnötsfudge, varma åkerbär med vispad grädde....
Egenkokad glögg! Min kompis Annas mans julöl!
LÄNGTAR!
-
Grönkålssallad, ett måste: hackad grönkål, hackade russin, gräddfil - enkelt å gott!
Hembakat tunt knäcke också
-
Julskinka och dopp i grytan (med tunnbröd förstås, inget äckligt vörtbröd), lax och potatis och någon kryddstark korv eller torkat renkött till kvällen. Gärna ett paket fikon bara till mig och några clementiner. Lite alkoholfri glögg och en god öl (måste det vara julöl så Samuel Adams annars gärna en London Porter) så är jag nöjd.
-
Rökt vilkött som älghjärta, rådjurslår osv. Grisfötter är trevligt. Sedan en massa olika sillsorter! Rökt ål men inte nu när den är en hotad art.
Glögg tycker jag är överskattat, men svår att undvika.
-
Har lagt ner det där med julfirandet och låter istället helgen bli en tid av kontemplation. Äter vad jag vill, dricker vad jag vill och gör vad jag vill!
I mitt tidigare liv som lantbrukare med stor familj var det slakt till jul, både gris och lamm. Innan dess fälldes förhoppningsvis någon älg och allt fick bidra till julbordet. Grisen som hemsaltad skinka, egen köttkorv till annandagens grönkålssoppa, hemlagad leverpastej och till köttbullarna älgfärs och grisfärs. Potatis från eget land till lutfisken med vitsås, skirat smör, gröna ärter och nymalen peppar.
Bakade tunnbröd i vedugnen och kokade Upplandskubb i den vanliga.
Hade bakhelg med grannarna, och de var många, vid första advent då de fick (köpa) varsin tunnbrödsdeg och sedan kavla på av hjärtans fröjd under tiden Husbonden gräddade i ugnen. I pausen serverades hembakta lussekatter, egen design, och dito pepparkakor och sedan fortsatte alla barn sin lek utomhus.
Nu med facit i hand är det skönt att ha gett mina barn dessa minnen. Lika skönt som att själv slippa delta i allt firande längre. Som egenföretagare är det här den mest hektiska tiden på hela året och det känns bra att stänga in sig efteråt.
-
Här blir det bara ett litet julbord i år och det gäller att plocka russinen ur kakan och fundera på vad som verkligen är gott och vad som mest är slentrian. Önskemål från övriga julbordsätare såhär långt är:
sill, lite olika sorter och helst heminlagd
janssons frestelse
prinskorv
hemgjorda köttbullar
ett kryddigt rågsiktsbröd som jag brukar göra
god ost
öl och julmust och en liten nubbe för att sätta ned allt det feta
Själv vill jag ha sillsallad efter farmorsmors recept som inte är nedskrivet nånstans men har traderats i släkten. Antagligen har det inte längre så mycket med farmorsmor att göra, men det är gott. :)
Funderar på att skippa skinkan och ha nåt intressantare kött. Kanske nåt med lamm?
Rullsylta gillar jag, men det är jag ganska ensam om. Med stark senap till.
Långkål, om jag hittar grönkål, här blev det ingen odlad i år. :(
En fräsch, julig sallad eller flera. Det blir alltid för lite grönt på julbordet, tycker iaf jag.
Barnen har bestämda åsikter om kak- och godisbordet: pepparkakor förstås, fruktkaka, mandelmusslor med sylt och grädde, hemgjort marsipangodis, knäck, kola o.s.v. i all oändlighet. Hemskt gärna färska dadlar. Aladdinasken struntar vi i. Hur blev den en jultradition, egentligen?
Blir visst rätt mycket ändå... Själv skulle jag gärna förnya mig lite - lätta upp och "gröna" till julbordet en del. Behålla de traditionella smakerna och dofterna, men inte så tungt och svårsmält (tror jag ska starta en ny tråd).
-
Jag älskar julbord!! Har inget emot att äta rester i flera veckor så hos oss blir det ett ganska rejält bord.
- Griljerad julskinka
- Janssons frestelse
- Omelett, både kantarell och räk
- Potatisgratäng
- Inkokt lax
- Gubbröra
- Olika sillsorter, bl.a. svärmors currysill
- Köttbullar
- Rödbetssallad
- Prinskorv
- Kokta revben med fikon
- Ägghalvor med räkor
- Vörtbröd
- Juledamer
- Svärmors hembakade limpa
- Kycklingfilé
Och till det blir det nog julmust att dricka. Kommer nog inte göra alltför mycket sötsaker till jul. Är inte särskilt förtjust i det och när man har ätit julbordet så är det bara dumt att ha mer saker att stoppa i sig eftersom jag oftast blir lite smått illamående. Men för att göra alla glada så blir det nog en fruktkorg med diverse frukter att förse sig med.
Längtar redan. ;D
-
De senaste åren så har jag inte haft så mycket att säga till om vad som står på julbordet eftersom vi brukar fira julen hos svärmor.
Men förra året tog jag med mig älgfärspaté - som blev en succé. Så det blir det i år också plus lite rådjurfärsbullar. Och om jag hinner morotslåda - en variant på kålrotslåda.
-
gravad havsöring brukar vara gött på julbordet.... revben... lutfisk... risgröt... rulle..skinka sötstark senap..leverkörv...onsalakörv... rökt kanin... rödkål...sillsallad...brysselkål...köttbullar och ängla pittar... mums mums mums..dreglar.... ska jö som i emil och ta tabberas på allt.. sen ska jag öva rodel ;D...
-
Här hemma blir det ett helt kallt Julbord så att man slipper stå i köket så mycket...
Hoppas över, Janson, korv, kötbullar mm
Så det blir "bara": Lax (gravad, varmrökt, kallrökt, inkökt), Sill (5-6 sorter), "smörgåsmat" (ost, leverpastejer, korvar mm), ägghalvor, lammfiol, Julskinka + grovmald stark senap, örtgriljerad kalkonbröst, vörtbröd + några sorter bröd till.
Ålen hoppar vi över i år även fast det är en favorit då den är Rödlistad !!
Till det serverar vi röttvin, vittvin, snapps, julmust och MJÖD !
-
Ålen hoppar vi över i år även fast det är en favorit då den är Rödlistad !!
Nu är jag inte mycket för ål sedan jag blev traumatiserad av filmen Blecktrumman, men tydligen kan man odla ål (???):
http://www.silvereel.se/SHome.html (http://www.silvereel.se/SHome.html)
Kan man det verkligen? I så fall finns det ju ett alternativ.
-
Saltad fläskfilé, julskinka, gubbaröra, äggstanning med kräftskärtsröra, rödkål, jansons, sill i mängder, ål, gravad lax, köttbullar, prinskorvar, lutfisk, gröt, äggcocotte, korvar, fårfiol mm.
-
Julen är familjehögtiden nummer ett. Julen firar vi gärna och mycket. Mat och dryck, vila och umgänge. Det mesta på julbordet är hemgjort.
Olika sorters heminlagda sillar, Branteviksill, senasill, currysill och glasmästarsill
Kallrökt lax med citron och kapris
Janssons frestelse
Ägghalvor med räkor och majonnäs
Hemgjorda köttbullar med julkryddor
Eget vörtbröd (med vört från bryggning av barley wine)
Eget julknäcke
Hemgjord glögg
Hemkryddade snapsar
Griljerad skinka
Dopp igrytan
En god julost
Julmust
Ris ala malta med saftsås som avslutning
-
Normala år firar vi jul med mycket av den traditionella svenska julmaten. Hemmalagad ska den naturligtvis vara. (Skinka, syltor,leverpastej, grön- röd- och brun-kål, revben, sill, janson, senap, köttbullar, doppe, skållat rågbröd, vörtbröd, sillsallad, osv osv) Vi är en rätt stor familj som brukar träffas och vi lagar lite var. Sedan är det ju risalamalta eller gröt, kakor i mängder och lutfisk på juldagen :D
I år blir det en konstig jul :-\ Mamma och pappa är och jobbar på ett SIDA projekt i Nepal. Mina syskon som är läkare har jour över julhelgen och bor i Umeå och Örebro och får fira jul med sina familjer där och vi får snällt stanna i Skåne då vi inte kan resa ifrån våra djur ::) Mina svärföräldrar gillar inte julmat och därför blir det något så ojuligt som gås på självaste julafton. Gåsen är dock "hemmagjord" så det är inte helt fel det heller ;)
Som tur är är vi bjudna på Dansk Julfrukost (frukost på danska betyder lunch) på juldagen. Jag hoppas att få lite god hemmalagad julmat ändå ;D
-
Skinkstek med svål, äpplen & sviskon, potatis, sås, rödkål.
Ris á la Malta med körsbärskompott.
Kaffe & krans.
En kagge hemmabryggd öl står på vänt. Glöggen är inte riktigt färdig, men varm hyllesaft med glöggkryddor & fylle är ännu godare.
Grönkål till långkål går att ånga i saftmaja. Praktiskt!
Brunkål och rödkål sköter sig själv på spisen en kväll.
-
Lottisk sockerfri skinka.
Köttbullar utan ströbröd (kanske fetaost-fyllda)?
Ägghalvor med 'äkta' kaviar på.
Potäter.
Ost.
Nötter.
Uppvärmt rödtjut.
..längre än så har jag inte kommit i mina funderingar.
Kanske köper jag några prinskorvar om jag råkar hitta några som är Lotta-halal.
-
Jansson, prinskorv, revben, köttbullar, brunkål, rödkål, långkål, brysselkål, rödbetssallad, sillsallad, inlagd sill, rökt lax, gravad lax, kokt senapsgriljerad skinka, ugnsomelett med räkstuvning, ägghalvor, krustader med svampstuvning, mammabröd, dopp i grytan, bruna bönor, lutfisk med vitsås kryddpeppar och gröna ärtor, risgrynsgröt med kanel och socker, fruktskål med äpplen och clementiner, nötter att knäcka, hemmagjort godis, pepparkakor, julmust, svagdricka, öl, snaps, rökt ål, lagrad ost, flera sorters senap, vitkålssallad med apelsin och russin, grynkorv, fläskkorv, julkorv, rullsylta, kalvsylta, pressylta, sockerringar, struvor. Hrm... Tror inte jag glömt nå´t.
-
Nu är jag inte mycket för ål sedan jag blev traumatiserad av filmen Blecktrumman, men tydligen kan man odla ål (???):
[url]http://www.silvereel.se/SHome.html[/url] ([url]http://www.silvereel.se/SHome.html[/url])
Kan man det verkligen? I så fall finns det ju ett alternativ.
Odlad ål odlas från viltfångat yngel, alltså inget alternativ snarare en av orsakerna.
So far the artificial reproduction of eels has eluded scientists. Mature European eels must swim against the Gulf Stream for 9 months to reach the spawning grounds in the Sargasso Sea north of the West Indies.
http://www.silvereel.se/EelBiology.html (http://www.silvereel.se/EelBiology.html)