Alternativ.nu
Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: Piggra skrivet 05 okt-10 kl 19:39
-
Strax efter midsommar avverkade vi 5 stora tallar , ca 60 år gamla. Vi styckade upp stammarna i 40-centimeterskubbar. De fick ligga i ca 1 månad innan vi klöv dem med vedklyv. Därefter har veden legat i en hög ute för att lufta. Nu har vi fått en svart beläggning på de flesta av vedträna. Även de kubbar som fortfarande inte är kluvna är svarta i ändarna - dock inte mitt i.
Vad kan det vara? Är det svartmögel?
Vad gjorde vi för fel?
Kan vi använda veden eller är det bara att slänga?
Tacksam för svar eller tips om var jag ska fråga om svar!
-
Bara att elda, fast om de bara legat sedan i somras kan de gott vänta en säsong till.
-
Du har väl veden under tak nu? Svartmögel/blåmögel är inte farligt men visar att man hanterat träet/veden lite illa. Svartmögel minskar, vad jag vet, inte på vedens energiinnehåll...
-
Trädens sav innehåller olika sockerarter bland annat Lignin. När veden torkar tar fukten i stammen med sig sockerarterna som blir kvar på ytan. Om det torra virket/veden sedan utsätts för yttre väta -dukar det upp för ett veritabelt "smörgåsbord" för olika bakterier och svampar som finns naturligt överallt.
-Helt naturligt. Elda på du!
(PARANTES)
När man ska köpa tex råspont till tak mm. kan man nu-mera köpa torkad, grönfri behandlad råspånt. Detta borgar för mindre risk för påväxt i kalla och ibland fuktiga utrymmen som kallvindar! (Detta är inte att jämföras med tryckimpregnerat virke)
http://www.jape.se/pdf/produktinfo/jape_pdf_sagverk.pdf (http://www.jape.se/pdf/produktinfo/jape_pdf_sagverk.pdf)
-
Just tall har lätt att få blånad och mögel, särskilt om det avverkas sommartid. Detta mögel dammar normalt inte och är inget direkt farligt. Mögel som dammar (trämögel) är däremot inte hälsosamt att andas in
-
Om ni hade fällt träden tidigt på våren och klyvt så hade veden hunnit förtorka .Svamparna sover när det är kallt
-
Kör hem veden till mig så kan jag destruera den på ett säkert sätt mot en mindre avgift.