Alternativ.nu
Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: Henrik Uddemar skrivet 27 sep-10 kl 23:59
-
Sitter och sliter mitt hår över en helknäpp gänga.
På radiatorkopplet sitter två anslutningar för ingående vatten gängorna på dessa är utvändigt 17,6 mm.
Trodde i min enfald att det var 3/8" men ne hepp, för stor för att få på en 3/8...
Någon som vet vad i fridens dar det är för konstig gänga.
Jag ska koppla värmesystemet med 1/2" och 3/4 " rör.
Anslutningen till radiatorn ska vara 1/2" så min egen bästa ide är att fila ner gängorna och löda på en bussning på varje anslutning.
Kan behöva påpekas innan någon föreslår byte av kopplet att det är etthålsventiler och att elementet saknar andra anslutningar.
-
Passar på att svara mig själv eftersom jag lurat ut problemet.
Gängan på kopplet är en M18 med 1,5 mm stigning.
Detta är så klart inte standard när det kommer till rörgängor men ganska vanligt på just etthålskoppel.
Nu är 1,5 mm stigning på M18 tydligen inte helt standard det heller men slutsatsen blev att jag fick tag på skarvstycken till stålrör (hydraul kopplingar). Dessa gängor passade så på varje mutter får jag svetsa på en liten bit gängat 1/2" rör för att koppla ihop elementen med resten av rörsystemet.
Så tokigt det kan bli när man köper begagnade grejor...
Till en annan sak, finns det någon som vet hur man ser skillnad på koppel och radiator för 1 respektive 2 rörssystem.
Ska dra ett tvårörs system och tror mig ha lurat ut en lösning om kopplen är för 1 rör men det vore bra att veta.
Glömde skriva, kopplen heter Fellingsbro M68.
-
Rörkopplingar är ju mig veterligen enda stället man kan träffa på tumgängat, metrisk gänga och Whitworthgänga på samma koppling :'(
Nån borde rensa upp i gängträsket när det gäller rörgrejjer helt enkelt >:D
Titta i kopplet så ser du om det är två separata gångar eller om det är nån form av "blandningsgrejj", lys med ficklampa eller dyl och se vart ljuset tar vägen. En del koppel är ju dessutom omställningsbara mellan 1 och 2 rör.
Är det invändig eller utvändig gänga du saknar ?
Är det en utvändig som saknas så är det en smal sak för en mekanisk verkstad att svarva till en M18x1,5, görs på en fikarast ungefär om dom har en ordentlig supportsvarv och toppskärande plattor 1,5 - går ju att göra i cnc också men då blir det en massa programering och innan man har programmerat färdigt så är den klar i supportsvarven...
Har du kollat vad det är för stigning på fingängad M18 ? Metriska gängor finns ju i två standarder, en grovgängad och en fingängad och i såna fall är det ju inte så hopplöst att hitta grejjer.
-
M18 förekommer knappast som vanlig grovgänga på skruvar och sådant, men om den ändå skulle göra det så har den i så fall 2,5 mm stigning.
Fingängad M18 förekommer med bland annat 1,0 och 1,5 mm stigning, och bland dem skulle jag tro att 1,5 mm är vanligast. Den används t ex på gammaldags tändstift med M18-gänga (Saab tvåtakt m fl).
Men vi får nog leva med att rörgängor har Whitworths gängprofil med 55° toppvinkel och att de måttsätts i tum. Det har ju trots allt blivit fastställt som både internationell (ISO) och europa (EN)-standard.
Sen ska man se upp med att det finns amerikanska rörgängsystem som inte riktigt stämmer överens med de vanliga. NPT, NPTF och vad de nu heter. I rörmokerivärlden är det ingen risk att man stöter på dem men däremot kan de förekomma t ex i amerikanska bilar och maskiner.
-
Titta i kopplet så ser du om det är två separata gångar eller om det är nån form av "blandningsgrejj", lys med ficklampa eller dyl och se vart ljuset tar vägen. En del koppel är ju dessutom omställningsbara mellan 1 och 2 rör.
Lysa gick inte så bra men genom att blåsa i ena ingångsröret så är det rätt klart konstaterat att det är enrörskoppel det handlar om.
Är det invändig eller utvändig gänga du saknar ?
Jag saknade invändig men det har löst sig...
Jag hade hoppats på att det skulle vara koppel för tvårörs-system men nu har jag två lösningar att överväga. Hoppas på svar med åsikter och fakta.
Första alternativet är att koppla ett enrörssystem, sådana har sina uppenbara brister men de fungerar ju bevisligen.
Andra (och lite mer komplicerade) alternativet är att ställa ventilen i kopplet i stängt läge (vilket på ett enrörskoppel innebär att flödet endast sker genom elementet) och dra rör som i ett tvårörssystem med en termostat (och termostatventil naturligtvis) i framledningen.
Noteras bör kanske att jag ska dra huvudstammen strax under taket på väggen, respektive framledning kommer därför att gå uppifrån och ner och medge lämplig placering av termostaten.
Frågan är om det fungerar som det är tänkt, jag kan inte riktigt hitta något uppenbart fel i den lösningen.
Däremot finns ett klart problem om jag kör ettrörs-system och ska ha accumulatortank. Eftersom det är ett konstant/ständigt flöde så lär ju skiftningen i tanken bli helt utslagen.
Det kan noteras att kopplen är spärrade med ett par plastbitar som gör att man inte kunnat justera flödet genom kopplen/elementen. Elementen kommer från ett hyreshus och man kan ju enkelt misstänka att få var nöjda med just den inställningen som de blivit tilldelade.