Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: esten skrivet 27 sep-10 kl 20:46

Titel: hemmagjort margarin
Skrivet av: esten skrivet 27 sep-10 kl 20:46
Färsk oxtalg tvättas i ljummet vatten samt skäres  och males saa fint som möjligt .
Därefter smältes den vid saa laag temp som möjligt ca 45 grader . Lämnas att vila saa hinnor och andra föroreningar samlas som bottensats .
Den klara oljan hälles i mindre kärl och ställes att kristalisera i ca 24 grader i omkring 24 tim.
Daa bör det mesta av stearinet (ca 50 % av talgens vikt) ha avskilts i fast form
Den olja som blir kvar (och som även till viss del kan pressas ur stearinet ) avskiljs och ställs i ett naagot svalare utrymme tills det ocksaa har stelnat . Dsk oleomargarinet är ett gott och haalbart köksfett men smakar inte smör .
Det kan avhjälpas genom att röra det med lite "riktigt" smör eller grädde .
Vill man saa kan man blanda det med veg olja som det margarin som finns i handeln .
Men maaanga av de margariner som finns idag är uteslutande gjorda av veg fetter .

I min gamla kokbok saa varnas det för veg oljor och fetter daa de ansaags vara mer svaarsmälta än de animaliska .
Titel: SV: hemmagjort margarin
Skrivet av: Skytten skrivet 27 sep-10 kl 21:03
Koker nog helre isterflott tilll mitt grovbröd, på vitt bröd behöver jag inget smör. och det jag steker i, behöver det likna smör?

Maragrin ett av de tidigaste processade storskaliga "livsmedel" lika falskt som om jag gjorde en ansiktslyftning.

Vegoljor är OK, men att göra någon animalisk kopia därav - varför?


Vissa gamla recept gör det du har i receptet, främst för att de behöver göra bra ljus, av det som så att säga enl receptet blir över.