Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Quercus skrivet 27 sep-10 kl 13:27
-
Någon som har erfarenhet av att göra sin egen Biltong? ??? Jag satte en laddning igår och det skulle vara kul att dela erfarenheter. Kommer kanske lägga upp bilder och recept om intresse finns.
-
Biltongen nu klar. Blev kanonbra! Ska med i matsäcken till älgjakten ;D
-
Men jag måste få fråga vad det är? Har aldrig hört talas om det.
Nyfiken
-
Biltong är en typ av torkat kött från södra Afrika. Det kan göras av alla tänkbara köttslag. Tycker det såg lite ohygieniskt ut och är inte särskilt gott. Men måste fråga hur du gör det. Det går väll inte att lita på den Svenska höst solen att torka köttet? Eller har du något torkskåp?
-
Biltong är som sagt torkat kött från Sydafrika. Principen för beredning är ganska enkel och man kan variera smaker hur man vill. Förutättningen är så klar att man tycker det är gott med torkat kött :). Kan bara tillägga att hygienen är mycket viktig!
Jag använde oxinnanlår som jag skar i 2 cm tjocka skivor längst med fibrerna (ska prova med viltkött nästa gång). Dessa penslades med vinäger och Woshestershire sås (stavning?). Därefter salt, peppar och koriander som nog får anses den typiska kryddan för biltong. I kylen 6 timmar sedan tork i mitt förråd som håller rumstemperatur och där jag även har en avffuktare. Tog 4 dygns hängning sedan klart. Man kan också bygga sig en "biltonglåda" utförligt beskriven här:
http://www.jaktsnack.se/index.php?showtopic=13780 (http://www.jaktsnack.se/index.php?showtopic=13780)
Jag ska posta ett mer exakt recept inom kort.