Alternativ.nu

Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: moaoliver skrivet 25 sep-10 kl 14:33

Titel: Första hemslakten nånsin!
Skrivet av: moaoliver skrivet 25 sep-10 kl 14:33
  Och jag måste bara få skryta lite  :-[. Det gick faktiskt jätte bra. Tog ett lamm igår och ett idag  :)
  Måste bara säga att själva avlivningen är jag van vid, det var själva flå biten som jag aldrig tidigare gett mig in på. Har vart med och sett, men det är en annan sak att göra det själv (med lite assistans från gubben)
   Såg en som brukar stoppa in papper mellan vecken innanför skinnet, tyckte det var en bra ide först, men upplevde att papperet bara kladdades fast.
    Första lammet tog 1 och en halv timme från början till slut, idag ca 50 minuter :D
  Men jag funderar ändå lite kring fötterna. Såg att det fanns nåt hårstrå här och var på fötterna... är det nåt som kan påverka smak? Vet ju hur viktigt det är med "noll" ull på köttet.
Titel: SV: Första hemslakten nånsin!
Skrivet av: vårlängtan skrivet 26 sep-10 kl 07:14
Det va bra gjort!
Titel: SV: Första hemslakten nånsin!
Skrivet av: nordtravare skrivet 26 sep-10 kl 08:01
en kurd som jag kände skar av ett bakben nedanför hasen ,där stack han in blåsmunstycket till tryckluften under huden och blåste.Luften lossade skinnet på hela kroppen so det blev mycket lättare att flå.
Titel: SV: Första hemslakten nånsin!
Skrivet av: brainghost skrivet 26 sep-10 kl 08:19
hoppas fåret var avlivat innan de skör ju bara av halsen när de avlivar.........
Titel: SV: Första hemslakten nånsin!
Skrivet av: nordtravare skrivet 26 sep-10 kl 09:11
Avlivat med bult och sen skurit halsen av ,blodet tömmer lika bra efter bultning.
Titel: SV: Första hemslakten nånsin!
Skrivet av: Trollmor skrivet 26 sep-10 kl 09:38
en och en halv timme första gången?  Strongt!  Hanteringen av det levande djuret fram till och med avlivning är ju det viktiga, sen kan man stå där och fundera bäst man vill!

En del använder "gångbenen" som tyngd för att hålla reda på skinnet, om man öppnar längs buken.  Det är jobbigare, men säkrare, att vränga skinnet, men om ullen är tjock kan det vara lite svårt.  Själv flår jag ner till klövarna, och hela huvudet, eftersom håren blir negativa i hundmaten.  Hundarna brukar få huvuden och fötter i ett särskilt kok, att roa sig med utomhus.  Blir bara vita rengnagda benbitar kvar, särskilt om jag själv tagit hand om tungan och hjärnan före kokning.
Titel: SV: Första hemslakten nånsin!
Skrivet av: moaoliver skrivet 26 sep-10 kl 12:54

    Ja... nog var det lite virrigt med första :P
   Jag har fått lära mig att man har ca 60 sekunder på sig efter man skjutit att påbörja avblidningen, där var jag lite osäker vart jag skulle sätta kniven. Lammen var ju inte heller klippta innan. Men jag hittade rätt (antar jag) det forsade iallafall ut blod i mängder.
   Vi har provsmakat ur köttet idag... och ingen ullsmak...jihooo!
   På första fick jag använda kniven rätt mycket. På andra arbetade jag mer med händerna... men hu,,, det är verkligen en konst det där med händerna. En liten köttreva blev det, men annars gick det bra! Det är ju dock bara vi som ska äta det ;)
     Så till veckan blir det talgljus och tvåltillverkning av lammfettet :D
Titel: SV: Första hemslakten nånsin!
Skrivet av: Lasse på Nyänget skrivet 26 sep-10 kl 18:24
Bygg en "slaktbock". Ser ut som en gammaldax sågbock (har tyvärr ingen bild just nu).
Lägger upp lammen på bocken och kan flå med hyfsat rak rygg. Går fort att flå och man blir inte så trött.
Titel: SV: Första hemslakten nånsin!
Skrivet av: moaoliver skrivet 26 sep-10 kl 19:05
  Jo, jag har hört om den tekniken... funderar faktiskt på att testa den nästa gång :)
Titel: SV: Första hemslakten nånsin!
Skrivet av: vallhunden skrivet 26 sep-10 kl 19:34
Om man lägger dom på en sådan slaktbock och så flår man buken och runt bakbenen (låstekarna) hela vägen runt + runt frambenen. Knäck av benen i leden.

Sen hänger man upp dom i has-senorna och drar skinnet neråt ,så att skinnet på ryggen lossnar. hela vägen ner till huvudet. Rulla ihop skinnet så att man får grepp ordentligt!  När du kommer ner till halsen så skär man av huvudet. Sen när skinnet är av så öppnar man buken och tar ur.
Titel: SV: Första hemslakten nånsin!
Skrivet av: take skrivet 26 sep-10 kl 19:51
Jag kan verkligen rekommendera det där med kompressorn, litet hål vid bakbenen, in med tryckluft, vänta tills hela fåret är en ballong och sedan hänger man upp den och drar av skinnet. Det är bara något mer ansträngning än att ta av sin egen overall.
Titel: SV: Första hemslakten nånsin!
Skrivet av: moaoliver skrivet 26 sep-10 kl 21:15
Jag kan verkligen rekommendera det där med kompressorn, litet hål vid bakbenen, in med tryckluft, vänta tills hela fåret är en ballong och sedan hänger man upp den och drar av skinnet. Det är bara något mer ansträngning än att ta av sin egen overall.

   problemet är att vi inte äger någon kompressor :-\ så det får bli "sågbocks" tekniken.
   Det jag gjorde var att hänga upp i bakbenen, snitta runt, snittade längst innansidan av låret/ljumske, sedan arbetade jag mig neråt. Första gången skar jag mig framåt, andra gången körde jag in armen och separerade skinnet från köttet med handen, varav det liksom "ramlade" av. Mycket behändigt, men kraftprövande.
Titel: SV: Första hemslakten nånsin!
Skrivet av: Månskensbonden skrivet 26 sep-10 kl 21:33
Jag kan verkligen rekommendera det där med kompressorn, litet hål vid bakbenen, in med tryckluft, vänta tills hela fåret är en ballong och sedan hänger man upp den och drar av skinnet. Det är bara något mer ansträngning än att ta av sin egen overall.

Låter smidigt... Hur är det med renligheten? Hur länge blåser man? Fullt utblås eller ska man hålla igen lite?   o:)
Titel: SV: Första hemslakten nånsin!
Skrivet av: nordtravare skrivet 26 sep-10 kl 21:38
vi har börjat att flå rådjur frammifrån man hänger det i halsen eller hornen ,framför allt går det bättre i jumskarna /slaksidorna.
Titel: SV: Första hemslakten nånsin!
Skrivet av: take skrivet 26 sep-10 kl 22:56
Låter smidigt... Hur är det med renligheten? Hur länge blåser man? Fullt utblås eller ska man hålla igen lite?   o:)

Fullt blås, man behöver ju inte blanda in nån oljedimma direkt.
Titel: SV: Första hemslakten nånsin!
Skrivet av: Trollmor skrivet 27 sep-10 kl 21:20
vi har börjat att flå rådjur frammifrån man hänger det i halsen eller hornen ,framför allt går det bättre i jumskarna /slaksidorna.
Intressant idé, jag vill prova!  Hur gör jag med "sotning" och urtagning sen?
Titel: SV: Första hemslakten nånsin!
Skrivet av: ulfg skrivet 28 sep-10 kl 20:25
Både att flå och stycka lamm är i princip identiskt med hur man går tillväga med rådjur. Många som rekommenderar att hänga upp djuret framifrån, då drar man av skinnet utefter muskulaturen, vilket skall göra det enklare.
Titel: SV: Första hemslakten nånsin!
Skrivet av: Trollmor skrivet 28 sep-10 kl 22:17
Ja, jag tänker prova!  Men jag funderar på, hur jag gör med sotningen.  Dessutom flår jag numera även huvudet, så det  blir lite att lista ut.
Titel: SV: Första hemslakten nånsin!
Skrivet av: ulfg skrivet 30 sep-10 kl 17:53
Du sotar precis som om du hade ett rådjur eller en älg att ta hand om. Har du jägare i bekantskapskretsen? Skallen kan klyvas och sedan tas om hand.
Titel: SV: Första hemslakten nånsin!
Skrivet av: Trollmor skrivet 30 sep-10 kl 22:46
Inte kan det vara så stor skillnad mellan getter och rådjur?  Om jag flår huvudet (ty mina avnämare brukar vilja ha skinnet i ett stycke, med huvudskinn), då kan jag väl sätta en krok i käkbenet, kanske, eller går den sönder?  Och att sota i fram allteftersom det kommer fram ur skinnet, det begriper jag.  Men bör jag sota i bak innan jag börjar hänga upp?  Håller diafragman reda på hjärta och lungor medan jag tar hand om magpaketet?  Hur kommer levern fram, kommer jag åt gallblåsan och gallgångarna för losstagning innan jag skär ut levern, eller ska det vänta tills jag tagit ut den?

Skallen brukar jag också tömma på intressanta delar innan jag tar loss, och, om den är stor, klyver jag den med yxa.  Men oftast kokar jag den hel, ty den som ska ha den säger Voff Voff, och tycker det är ganska kul att gnaga och öppna paket ...  ;)

Titel: SV: Första hemslakten nånsin!
Skrivet av: hfokine skrivet 01 nov-10 kl 01:22
Intressant med ljus- och tvåltillverkning. Vore tacksam för tips hur du går tillväga.