Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Kolvaktare skrivet 18 sep-10 kl 16:37
-
Läste precis John Seymours bok om allt man behöver veta om självhushållning. En sak undrar jag över – han skriver att det är svårt att göra bra ost med bara en ko eftersom kvalitetsost ska göras på mjölk från bara två mjölkningar - kväll och morgon. Är detta hokuspokus?
// Anders
-
Det finns säkert en grund till ett sånt påstående och speciellt om man ska göra opastöriserad ost men visst kan du spara mjölk ett par dagar.. inte längre än 72 timmar är en rekommendation( i kyla alltså ).... och ändå kunna göra en god ost. Det är ju mycket som ska klaffa för att osten ska bli av toppkvalitet, inte bara att mjölken är pinfärsk
-
Jag fryser min getmjölk då jag får ihop för lite per dag och det blir bra ostar.
-
Anledningen till att man ska ha så färsk mjölk som möjligt är att när mjölken är färsk finns det mindre farliga bakterier och proteinhalten är högre. Proteinet är det som blir ost