Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: msister skrivet 16 sep-10 kl 20:27
-
Det är nu andra året i rad som palsternackorna har fått stå kvar i jorden. Vi sådde dom alltså förra året. Vi vet inte riktigt vad vi ska göra med dom. Finns det någonting man kan göra av dom? Ska man låta dom stå över vinter och våren och plocka frön när dom blommar nästa år?
Eller ska man bara gräva upp dom och förvisa dom till komposten?
-
äter du inte palsternackan?? de är ju jättegott, brukar ta palstrnacka, morot och potatis skäraner och salta, pappra lite olja in i ugnen tills de är lite mjuka.
-
De borde ha blommat i år, om du sådde förra året. Om du inte sådde väldigt sent vill säga.
Har de blommat kommer de vad jag lärt mig att dö, de är tvååriga. Har de inte blommat kan du låta dem stå, men du får inte ha andra flockblommiga, särskilt inte närbesläktade, växter i närheten, då blir fröna kass. Du kan iofs trä påsar över blomknopparna, och sedan klippa av en blomma när de blommar och handpollinera. De korsar sig lätt med andra selleriväxter, som morot och persilja, och vad värre är, tex vildmorot, vilket ger giftig avkomma, har jag fått lära mig.
-
äter du inte palsternackan?? de är ju jättegott, brukar ta palstrnacka, morot och potatis skäraner och salta, pappra lite olja in i ugnen tills de är lite mjuka.
Nä, palsternacka är inte direkt en favorit. Men vi brukar ta upp allting innan vintern så jag vet faktiskt inte varför dom blev kvar. Får skylla på det dåliga minnet. :)
-
De borde ha blommat i år, om du sådde förra året. Om du inte sådde väldigt sent vill säga.
Har de blommat kommer de vad jag lärt mig att dö, de är tvååriga. Har de inte blommat kan du låta dem stå, men du får inte ha andra flockblommiga, särskilt inte närbesläktade, växter i närheten, då blir fröna kass. Du kan iofs trä påsar över blomknopparna, och sedan klippa av en blomma när de blommar och handpollinera. De korsar sig lätt med andra selleriväxter, som morot och persilja, och vad värre är, tex vildmorot, vilket ger giftig avkomma, har jag fått lära mig.
Okej men då kanske det är lika bra att dra/gräva upp dom.
-
Du kan jäsa vin på dem. Vitt vin! Förvånansvärt gott!
-
Har också gjort vin på palsternacka.
Över förväntan faktiskt :D och starkt blev det också ;D
-
Håller med :) jättegott vin. Skala, koka lite, krossa och så ner i damejanen med vatten,socker och jäst.
-
Några palsternackor lämnade kvar i jorden ifjol. Nu blommar de. Jag vill inte göra vin på dem :) men skulle gärna äta. Är de alltså okay ätbara nu fastän de blommar?
-
Så var det här med. Nackade alldrig palsternackorna förra hösten. De stod kvar. 2. Nu är där palsternackor lite här och där. Mycket tidigare än de jag sådde. Nått att tänka på. (egna fröer, vinte rsådd).
Brysselkålen fick också stå kvar. många knyten kvar. Tidig vår började de likna huvudsalad. Dock små och spröda. Men tidigt grönt, bara så. De kommer nu alltid stå kvar för det var en stor kost tillgång.
-
Några palsternackor lämnade kvar i jorden ifjol. Nu blommar de. Jag vill inte göra vin på dem :) men skulle gärna äta. Är de alltså okay ätbara nu fastän de blommar?
De är säkert inte så roliga men det är bara att testa.
-
Jag har gått ut och skördat palsternackor ända fram i mars månad. Dom har varit fina och goda.