Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: fräsen skrivet 15 sep-10 kl 16:28
-
ja, som rubriken säger.. koktid på rosenböna (enorma)?
Tydligen är de oätliga råa och jag vill ju inte råka koka för kort tid då..
-
Årets rekord är 40 cm för en bönskida! Jag skär dem i bitar och kokar några minuter tills de har lagom tuggmotstånd. 5 min, kanske.
Är de riktigt stora får man oftast dra bort trådar innan man lagar till dem.
-
Jo, rosenböna/blomsterböna är lätt giftig som rå, så den ska kokas. Men det är inte farligt att provsmaka lite, för att känna efter om de fått rätt tuggmotstånd, och är goda. De ska inte kokas sönder, det går att äta dem lätt al dente utan problem.
Koktiden beror såklart på hur gamla/stora de är. De är godast om de inte får bli för gamla/grova tycker jag, även om man som ChristinaR skriver, kan dra bort trådarna i "vikningen" på baljorna.
Glöm inte att låta några mogna ordentligt, så att du kan spara frön till nästa år. Bönor har svårt för att korsa sig, så även om du har flera sorter brukar bönorna bli precis lika dana, om du inte köpt en F1-hybrid.
-
Koktiden beror såklart på hur gamla/stora de är. De är godast om de inte får bli för gamla/grova tycker jag, även om man som ChristinaR skriver, kan dra bort trådarna i "vikningen" på baljorna.
Visst är de godast lagom stora. Fast det är alltid några rackare som gömmer sig så man inte upptäcker dem förrän de har blivit jättestora - och det går fort. Ungefär som med squash - vänd ryggen till och de växer en halvmeter :)
-
tack snälla ni! Bönorna blev jättegoda :)
Jag hittade oxå en jätte balja, tänkte jag skulle spara för att ta frö, det är eko-frön så jag hoppas det lyckas, har två sorters rosenböna.
-
Jag har också fått en del långa bönskidor. Nu funderar jag på när det är rätt tid att skörda? Eller är det bara ta dom när man vill? Man kokar alltså dom med balja och allt? Förväller och fryser i bitar? Är jag på rätt spår? ??? Det är första gången jag odlar rosenbönor, som det märks...Har den i växthuset, den blev jättestor. Nu vill jag få ut den, för att kunna städa växthuset för vintern. :)
-
De är godast om man skördar dem ganska späda, innan de blivit trådiga. Olika sorter blir olika stora, men ca 10 cm brukar vara lagom.
-
Den längsta jag har skördat var 40 cm ;D Men det är liite för stort. Som sagt, det är olika med olika sorter men har man en bra, trådfri sort så kan de mycket väl få bli 15-20 cm. Då skär man dem i bitar innan man kokar dem.