Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Marit skrivet 15 sep-10 kl 10:00
-
Vi har en gammaldags separator i uthusen som vi tänkte ta in och pröva. Men nu funderar jag på ungefär hur mycket grädde man får på ca 10 liter mjölk? Har googlat runt men inte funnit något svar... :(
-
Beror ju på fetthalten i mjölken. En vanlig ko brukar ligga mellan 4-4.5%
-
Men det går väl inte att beräkna mängden grädde man kan få ut genom att veta fetthalten på mjölken? Inte helt och hållet i alla fall. Dels så kan man väl inte separera ut precis allt fett ur mjölken med en gammeldags separator? Och sen består ju inte grädden av 100% fett, utan snarare ca 40%... ;)
Kan mjölkens fetthalt kanske hamna på 1-1,5% kanske?
Jag är ur-kass på matte, så jag överlåter procenträkningen åt nån annan... ;D
/Sara
-
Men det går väl inte att beräkna mängden grädde man kan få ut genom att veta fetthalten på mjölken?
Så du påstår att en holsteinko med 3,6% i fetthalt lämnar lika mycket grädde som en jerseyko med 6% i fetthalt?
Förr hade de engelska godsen ofta ett gäng jerseykor till hushållet just för att man fick ut betydligt mer grädde av dom än av korthornskornas mjölk som skickades till mejeriet.
-
Men det går väl inte att beräkna mängden grädde man kan få ut genom att veta fetthalten på mjölken?
Så du påstår att en holsteinko med 3,6% i fetthalt lämnar lika mycket grädde som en jerseyko med 6% i fetthalt?
Förr hade de engelska godsen ofta ett gäng jerseykor till hushållet just för att man fick ut betydligt mer grädde av dom än av korthornskornas mjölk som skickades till mejeriet.
Om du läser hela mitt inlägg så skrev jag "Inte helt och hållet i alla fall." Det är väl självklart att en fetare mjölk ger mer grädde, men det går ju inte att säga att om mjölken har 5% fetthalt så får man ut 5% grädde ur mjölken. Det är ju så många faktorer som spelar in.
Dels hur mycket av grädden separatorn klarar att separera ut (alltså hur mycket fett som blir kvar i mjölken). Dels hur hög fetthalt mjölken har. Dels hur hög fetthalt grädden får. För det är väl inte stensäkert att en separator ger 40%-ig grädde... Eller?
/Sara
-
ju fortare du vevar sepratorn jue fetare grädde får du,men för att få ut relativt mycket grädde så måste mjölken vara pissljummen,om du därimot separerar en kall mjölk så får du en tjock fet grädde.8liter kall mjölk (4.6%) ger på ett ungefär ca 2dl det dubbla om den e pissljummen
-
Hej!
I gamla instruktionsböcker står det att separatorn ska ge ca tio procent ur gräddpipen.
I verkligheten blir det inte riktigt så.
Grädden ska vara lagom tjock för att det ska gå bra att kärna den till smör. Vi separerar direkt efter mjölkningen ( ca 35 grader varm ) och styr fetthalten genom farten på separatorn. Vevar du snabbare - fetare grädde.
Vi ser på strålen om gräden är lagom fet. Om det skulle vara för mycket mjölk i grädden, ser man det genom att det är mjölk i botten på gräddhinken när man fyller i grädden i smörkärnan. Är den onödigt fet ser man det genom att grädden är mycket stabbig och får nästan skäras ur hinken. Ska du inte göra smör är det nog inte så noga.
Vänligen / Niklas
-
Hej.
Jag har lyckats få ut ca 5 dl grädde på 10 liter mjölk. Mjölken har då stått i kylen över natten så att grädden lägger sig överst och så har jag tagit av den med slev och gjort smör. Kossorna mjölken kommer ifrån är SLB.
/Sandra