Alternativ.nu
Odling => Frukt & bär => Ämnet startat av: knöcklan skrivet 07 sep-10 kl 10:09
-
Vilka äppelträd har du? Vad skall man tänka på när man sätter nya träd? Nya sorter österifrån?
-
Hej!
Jag testar lite olika äppelträd för att se vilka jag gillar. Hittills har jag satt ca 160 olika. Jag har inte plats hemma så jag har dem hos en kompis. De flesta finns med på www.denningarumsgard.nu (http://www.denningarumsgard.nu) . Igår smakade vi Moskvas Päronäpple. Gott!
För att få plats med många sorter så är det bäst att använda svagväxande grundstam. M9, B9, eller B491 Plantera med 80-100 cm mellanrum. Bind upp. Roten är liten så de blåser omkull annars.
MVH
Jan
-
Går off-topic för att slinka in en fråga. Hur tycker du B9 fungerar och hur binds den bäst upp?
-
Hej!
Jag har bara ett par års erfarenhet än. Jag tycker att B9 fungerar bra. En fördel är att bladen är lite rödaktiga så i de flesta fall syns det på långt håll om det kommer vildskott. Vi har satt upp stolpar med tråd emellan där vi binder upp de små träden. Kommersiellt sätter man en bambustav som är fäst vid en över- och en undertråd.
MVH
Jan
-
Ok. Det låter bra. Har ympat in en okänd sort på b9. Tills i vår hade jag tänkt mig 2-3 träd i rad med någon form av spaljéring eller liknande. Först och främst måste jag dock få tag i grundstammar. Vilket inte verkar vara det lättaste såvida man inte köper in i större mängder.
Hur som helst är Beskärningsboken beställd. Ett steg i taget ;)
-
Jag har två äppelträd, båda ca 20 år gamla. Ett Transparent Blanche och ett Åkerö. Genom åren har det varit lite si och så med tillsyn och beskärning. Åkeröträdet har också lidit av att stå i närheten av en stor gran som har sugit ur marken och spritt garvämnen omkring sig, men den granen är nu borta sedan ett år.
Transparent Blanche ger mycket bättre skörd, äpplena blir stora och fina men de håller sig inte länge. En del år har trädet varit svårt utsatt för monilia så att större delen av äpplena har ruttnat bort. Risken verkar vara störst om det är varmt och fuktigt väder i månadsskiftet juli-augusti.
Åkeröträdet har aldrig gett någon vidare skörd och brukar vara mer utsatt för insekter - dels häggspinnare och dels något som lägger ägg i äppelkarten. Men de få och små äpplen som trots allt går att skörda därifrån smakar bra och håller sig länge.
-
I zon 6 har gamla trädgårdar ofta Wealthy vinterfrukt. Transparant Blanche brukar också klara sig. Men den senaste vintern har tagit många ympade grenar där man inte tagit hänsyn till härdigheten.
Fläderbuskar i denna zon är frodiga om de står vindskyddat och soligt. Dock har inte en enda fläder klarat senaste vintern. Flera har dött ner till rötterna men det har kommit nya skott under sommaren.
Aronia har klarat sig bra men dåligt med bär även här i 08.
-
Jag har Transparent Blanche, Risäter, Stor klar astrakan, Maglemer, Josefiner, Sävstaholm, Sparreholm, Julita gylling, Melonäpplen, Cox Orange, Åkerö, Oranie, Husmodern, Höstastrakan och Cellini.
Skulle gärna ha någon mer vintersort som är bra att lagra.
Jag har inte nyplanterat några men vad jag förstått är det viktigt att tänka på att välja sorter som är resistenta mot kräfta om man har det i trädgården (det är vida spritt blad äppelräd) och förståss att det ska st väldränerat och med mycket plats nog att växa sig stort.
Har man flera sorter är det praktiskt att ha olika som mognar olika tidigt. Men när det är högsäsong för sommar/höstfrukt kan man ju i princip få äpplen gratis vartifrån som helst så det känns viktigare att ha braäpplen att lagra över vntern, och där går vi lite bet trots vår relativt stora variation.