Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: grimbart skrivet 05 sep-10 kl 23:58

Titel: hur görs surströmming?
Skrivet av: grimbart skrivet 05 sep-10 kl 23:58
kan man jäsa vilken sorts fisk som helst? vore kul att prova surgädda..surmört .. sur brax mm hur gör man?
Titel: SV: hur görs surströmming?
Skrivet av: kiml skrivet 06 sep-10 kl 00:03
På wikipedia finns en vag beskrivning om hur surströmming framställs.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Surstr%C3%B6mming (http://sv.wikipedia.org/wiki/Surstr%C3%B6mming)

Norge har en motsvarighet som heter Rakfisk som de gör av öring, sik eller röding.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Rakfisk (http://sv.wikipedia.org/wiki/Rakfisk)

Så det borde gå med valfri fisk.
Titel: SV: hur görs surströmming?
Skrivet av: slainte skrivet 06 sep-10 kl 00:05
Här är en länk till ett surströmmingsrecept. Lycka till !  :D
http://www.surstromming.se/produktion-madsens-recept.htm (http://www.surstromming.se/produktion-madsens-recept.htm)
Titel: SV: hur görs surströmming?
Skrivet av: grimbart skrivet 06 sep-10 kl 00:08
vilka bra länkar... måste undersökas... får la prova vanlig surströmming nån dag så jag vet HUR det ska smaka... måste läsa noga så man inte åker på nån matförgiftning pga fel i tillverkningen...
Titel: SV: hur görs surströmming?
Skrivet av: kurt skrivet 08 feb-16 kl 17:26
Historiskt har man ofta syrat sötvattensfisk, då bryts de mindre benen ned på t ex mört:

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/skane/rutten-fisk-forandrar-var-historiesyn (http://www.svt.se/nyheter/regionalt/skane/rutten-fisk-forandrar-var-historiesyn)
Titel: SV: hur görs surströmming?
Skrivet av: FårEtt skrivet 08 feb-16 kl 19:15
Surmört var stapelvara hos skogsfinnarna och ska fortfarande finnas som levande tradition i Fågelsjö.
http://www.finnsam.org/uppsatser/svedjefinnarnas_matkultur.pdf (http://www.finnsam.org/uppsatser/svedjefinnarnas_matkultur.pdf) Recept på sidan 10