Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: grimbart skrivet 05 sep-10 kl 23:58
-
kan man jäsa vilken sorts fisk som helst? vore kul att prova surgädda..surmört .. sur brax mm hur gör man?
-
På wikipedia finns en vag beskrivning om hur surströmming framställs.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Surstr%C3%B6mming (http://sv.wikipedia.org/wiki/Surstr%C3%B6mming)
Norge har en motsvarighet som heter Rakfisk som de gör av öring, sik eller röding.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Rakfisk (http://sv.wikipedia.org/wiki/Rakfisk)
Så det borde gå med valfri fisk.
-
Här är en länk till ett surströmmingsrecept. Lycka till ! :D
http://www.surstromming.se/produktion-madsens-recept.htm (http://www.surstromming.se/produktion-madsens-recept.htm)
-
vilka bra länkar... måste undersökas... får la prova vanlig surströmming nån dag så jag vet HUR det ska smaka... måste läsa noga så man inte åker på nån matförgiftning pga fel i tillverkningen...
-
Historiskt har man ofta syrat sötvattensfisk, då bryts de mindre benen ned på t ex mört:
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/skane/rutten-fisk-forandrar-var-historiesyn (http://www.svt.se/nyheter/regionalt/skane/rutten-fisk-forandrar-var-historiesyn)
-
Surmört var stapelvara hos skogsfinnarna och ska fortfarande finnas som levande tradition i Fågelsjö.
http://www.finnsam.org/uppsatser/svedjefinnarnas_matkultur.pdf (http://www.finnsam.org/uppsatser/svedjefinnarnas_matkultur.pdf) Recept på sidan 10