Alternativ.nu
Djur => Grisar => Ämnet startat av: Sano skrivet 05 sep-10 kl 21:06
-
Vi ska slakta våra två första linderödsgaltar i höst. De är födda i mars. Som jag har förstått det, så ansätter de mer fett ju kallare det blir på hösten. När är det lämpligt att slakta dem om man vill ha dem sådär "lite lagom feta"?
-
oftast hänger slakten på utomhustemperaturen... lämpligt att slakta när termometern håller under 10grader... om man inte har kylrum...köttet ska ju hänga..
-
Vi ska slakta våra två första linderödsgaltar i höst. De är födda i mars. Som jag har förstått det, så ansätter de mer fett ju kallare det blir på hösten. När är det lämpligt att slakta dem om man vill ha dem sådär "lite lagom feta"?
Utan att ha sett svinen, så skulle jag nog rekommendera i början av november
-
Om de är födda i Mars så är jag ens tveksam att de är klara till jul..annars är ju början-mitten av december lämpligt om du vill salta skinkorna.
Har du mätt dom?
-
Om de är födda i Mars så är jag ens tveksam att de är klara till jul..annars är ju början-mitten av december lämpligt om du vill salta skinkorna.
Har du mätt dom?
Och vad är definitionen på "klara"?
-
Klar och klar ja.. målet är väl för en linderödare att den inte blivcit för fet, å då är det lika bra att ta den senast november, sen får den vara hur liten den vill.
-
Och glöm inte att om det verkligen är galtar (och inte kastrater) så kan köttet få en oangenäm doft av urin/galtlukt (vid tillagning) om de är könsmogna vid slakt!
-
Och glöm inte att om det verkligen är galtar (och inte kastrater) så kan köttet få en oangenäm doft av urin/galtlukt (vid tillagning) om de är könsmogna vid slakt!
Har Du erfarenhet av detta med galtlukt/-smak hos Linderödssvin eller är det ett allmänt antagande?
-
Det gäller alla grisraser, att dom kan få galtsmak. Allt annat är bara påhitt.
-
Och vad är definitionen på "klara"?
Min, och de flestas mått, är ju om det blir några kotletter att tala om. Allt för små kotletter och en file tjock som en tandkrämstub, då är grisen för liten. Annars är den ju klar att äta hela tiden så att säga, ända från den är liten. Men man vill ju få ut nåt av det också.
-
Jag slaktade 6 st 10-månadersgaltar av linderöd, samtliga smakade galt. Sedan dess vågar jag inte vänta mer än max 5 månader, då är de ofta könsmogna. Men jag har inte provat slakta unggalt alls, jag skickar alla de till chark.
-
Jag har nte haft en enda som smakat galt och den sista vi slaktade var en galt på 15 månader och han smakade hur bra som helst :) Men vi tar alltid en bit och kokar direkt , just för att kolla . Om det skulle vara galt lukt så blir katterna och hundarna desto lyckligare :)