Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: ulfg skrivet 03 sep-10 kl 21:50
-
Fick tyvärr slå ut en 5 årig tacka som fick slidframfall i våras. Förutom det fantastiska stora skinnet har jag nu gått lös på 3 kotletter från henne. Mörkt, kraftigt fårkött från 5 årig tacka. Det var helt fantastiskt. Mjukt mört mörkt kött med en fantastisk smak. Sverige är fantastiskt med alla de här myterna om att fårkött inte går att äta...
-
prova fileen! också kanon
-
Sverige är fantastiskt med alla de här myterna om att fårkött inte går att äta...
Inte sant!
Ja, våra lantraser är väldigt fina långt upp i åren.
Däremot försökte jag käka en 6 årig O.D tacka för många år sedan. Fullständigt oätlig!
Men gutetackorna och även äldre baggar går toppen att äta. Bara man undviker brunst perioden ;)
-
Pälsfår likaså. Har ätit både fyraåriga baggar och nioåriga tackor, hur gott soom helst. =) Bra färs, om än fet, blir det också. :)
-
Fick just en galen affärsidé. Fårkött är ju godare, med mer välutvecklad smak än det vanliga lammköttet. Så varför inte slakta ut bagglammen men spara tacklammen ett år och slakta dem först vid 20-24 månaders ålder? Kostnaden blir att hålla dem över vintern. Vinsten blir ett välsmakande kött som ingen kan skilja från lammkött, bättre slaktvikter och ett skinn som är värt det dubbla. Nu talar jag om egen försäljning av kött till kunder som är intresserade av att prova på något unikt och beredda att betala samma pris för fårkött som lammkött. Vad tror ni?
-
Drömmen är ju att hitta restauranger som vill betala för bra kött.
-
Vanligt folk har inga motsättningar mot äldre djur, bara de smakar bra!
Jag har praktiserat detta med baggar i flera år nu. Ingen har haft negativa åsikter om smaken.
Däremot tacklamm, vet jag inte. Antar att de skulle gå utan att betäckas då? Testade det själv ett år och värre huliganer har jag inte haft. Baggar är otroligt mycket lugnare under sommaren än ungtackor utan lamm :P
-
Jag sparar alltid mina tacklamm och betäcker dom år två. Dvs de är två år när de lammar första gången. Jag tycker inte att de är så besvärliga...
Fast det köttet borde man ha jäkligt bra betalt för, om det ska löna sig. De kostar i foder, byggnader och arbete under vintern och bete och tillsyn under sommaren.
-
Kära Birgit och Vallhunden:
min idé var att spara tacklammen över vintern, låta dem bli betäckta och slakta dem efter att de skiljts från sina lamm framemot augusti-september. Kostnaden är att hålla dem över vintern med grovfoder och allt. Vinsten är att få stora slaktkroppar med mycket kött som enligt min mening är en delikatess som borde kunnat säljas dyrt. Vinsten är också naturligtvis att få stora tackskinn som betalas dubbelt mot vanliga mindre lammskinn. Metoden praktiseras ibland på Gotland med gotlandsfår därför att ett stort Gotlandsskinn är värd upp mot 2-3000. De fåruppfödarna "offrar" köttet därför att de ändå inte får något för köttet av Scan när man slaktar för skinnens skull i sept-okt.
-
Vinsten är att få stora slaktkroppar med mycket kött som enligt min mening är en delikatess som borde kunnat säljas dyrt.
Min erfarenhet är att mycket som borde kunna säljas dyrt är svårt att få rimliga pengar för. Säljer du på återtag till privatkund? För här, där vi har scan, så är ingen intresserad av annat slags kvalitet än europskalan, dvs köttraser med svällande muskler. Det gotländska landskapet har blivit alltmer vitprickigt på senare år.
-
Vi hade också en gammal bagge som vi slaktade, var tänkt till hundmat men vi åt upp baggen själva. Sedan dess äter vi aldrig några lamm. Smakar inget i jämförelse med äldre och bättre djur. Så människor som på står det här med kofta har aldrig ätit lamm/får kött....
-
Svar till Vurre: affärsideen bygger helt på återtag till privatkunder och inte vilka privatkunder som helst heller. Det skall vara privatkunder som gillar lammkött och vill vidareutveckla sin smak till något som inte ens finns på marknaden: mörkt, mört fårkött. De skall dessutom vara beredda på att betala samma pris som för lammkött, dvs minst 80 kr/kg. Scan är fullständigt uteslutna i denna affärsidé. Skinnet från den 2 åriga tackan vi pratar om är dessutom värt kring 2000:-. Återigen till den "rätte" kunden.
-
Spelar det roll vad för sort?Feta/köttdjur/pälsfår?
-
Till Tinna: ja, det spelar roll vad för slags tackor vi pratar om.
Det behöver vara en tacka med ett säljbart skinn. Alltså gotlandsfår, leicester eller som i mitt fall gutefår. Även de andra lantraserna har säljbara skinn. Stora skinn betalas från 2000:- och uppåt. Mitt fantastiska fårkött kom från en gutetacka. Även Ingrid har positiva erfarenheter av fårkött från just gutar. Men här vet jag inte mer: jag har ingen ytterligare erfarenhet av äldre fårkött från andra raser. Kanske andra läsare som också skakat av sig "kofta-sjukan" kan kanske bidra med fler erfarenheter?
-
Till Tinna: ja, det spelar roll vad för slags tackor vi pratar om.
Jag tänkte i första hand på smaken :-[
Har ätit välväxta av köttras, som inte var så goda. Att det finns bättre vet jag, och du tycks ha svaret på var att hitta. Därför jag undrade över sort/ras.
Gutar var det!
-
Min erfarenhet är just att köttraserna sätter mer fett och tidigare, vilket ger en tydligare "kofta" smak.
Har själv ätit oxford down, texel och lätt korsad finull. Alla hade en inte positiv smak. Det var djur äldre än 5 år. Har ätit ren finull på 10 (extensiv) och gutar över 5 år och de har en mycket angenämare smak. Gutarna leder klart här. Har ju roslagsfår också, men inte haft tillfälle att äta tackkött än. Men lantraser generellt och då speciellt sådana som inte göds för mycket, smakar bra långt upp i åren.
-
Min erfarenhet är just att köttraserna sätter mer fett och tidigare, vilket ger en tydligare "kofta" smak.
Har själv ätit oxford down, texel och lätt korsad finull. Alla hade en inte positiv smak. Det var djur äldre än 5 år. Har ätit ren finull på 10 (extensiv) och gutar över 5 år och de har en mycket angenämare smak. Gutarna leder klart här. Har ju roslagsfår också, men inte haft tillfälle att äta tackkött än. Men lantraser generellt och då speciellt sådana som inte göds för mycket, smakar bra långt upp i åren.
Låter mycket logiskt! För det är ju fettet som smakar illa när man äter fårkött och jag förstår verkligen hur folk kan få avsmak på får om de fått tag i en fet bit :P.
Det är helt klart en affärsidé, som ulfg skriver, kanske är det här de som ej har köttraser ska kunna få fram det specifika och (förhoppningsvis) eftertraktade till kunden. Det gäller bara att marknadsföra. Ska själv prova att äta en av mina utslagsallmoge i år... ska bli väldigt spännande.
-
Låter mycket logiskt! För det är ju fettet som smakar illa när man äter fårkött och jag förstår verkligen hur folk kan få avsmak på får om de fått tag i en fet bit :P.
Jag vet inte riktigt om jag håller med. Är det färskt och rätt hanterat brukar det inte vara några större problem. Däremot blir det fort dåligt i frysen (ett par månader bara) om det är för fett, då förstärks lukt och smak på ett mycket oangenämt sätt...
-
Jag tvivlar på att man får flera papp för skinnet från en gammal gutetacka. De kan vara ganska grova i ullen. Att köttet är utmärkt håller jag med om.
-
Till Ulfg; förstår att du tyckte kötte av tackan smakade bra,har själv gutefår och ibland slaktar man annat än lammkött.
Att låta tacklammen gå kvar och bli betäckta för att sedan slakta dom när dom är färdig-diade...hm...tror du verkligen kotletterna blir lika srora som på en 5-årig tacka? Jag provade med 2 individer och de kom inte i närheten av den storleken jag önskade mig... Mvh Päivi
-
Naturligtvis blir en tacka på 16-20 månader inte lika stor som en äldre tacka kring 5 år. Men det blir ju en bra slaktvikt kring 18-22 kg för en normalstor tacka i den åldern och ett vackert skinn. Och som sagt, köttet är ju ofta oslagbart. 5 åriga tackor är naturligtvis ännu större vad gäller både skinnet och slaktkroppen. Men det är ju livdjur som man av olika anledningar tyvärr måste slå ut. Det är skillnad på slaktdjur och livdjur. De senare har man en relation till. Även om man äter upp dem sen :P
-
Okej,förstår att du är insatt i vikter efter ditt svar. En del tycks tro att man får ut mkt mer....
-
Det beror väl mycket på när de lammar, när lammen skiljs av och hur länge de hinner återhämta sig?
-
Nu har jag käkat av en allmogetacka på 10 år... och rackans vad god hon var :D. Fårfilé, det satt finfint på menyn. Riktigt supergott! Färsen blev oxå kanon. Nu vet man vad man ska göra med utslagstackorna....
-
O ja, både gammal bagge o tacka är mums! Vi hade med 5årigbaggstek som jag tillagat typ tjälknöl på nyårsknytis, och alla ( ingen kan lamm o får ) var djupt imponerade av smaken, och blev rejält snopna när jag sa det var en 5årig baggrumpa de mumsat på. De gick forhoppningsvis hem och omvärderade sitt kött-tänk ( istället för att tro att jag är magisk i köket, för det håller jag ju lite mer hemligt.. :-[ )
Får utslagstackorna tid att lägga på sig vikt sen sista lammning så är de guld i mun.
Vi har inget lamm i frysen nu, däremot 3 tackor..
-
... det var en 5årig baggrumpa de mumsat på...
Haha, kan tänka mig deras min! ;D