Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: grimbart skrivet 02 sep-10 kl 12:01

Titel: få bort dysmak på braxen och sutare?
Skrivet av: grimbart skrivet 02 sep-10 kl 12:01
ska tydligen gå att äta både brax och sutare... luktar fan om brax och känns inte aptitligt för fem öre..

hur får man bort dysmak och hur tillagar man bäst?
Titel: SV: få bort dysmak på braxen och sutare?
Skrivet av: Neiklot skrivet 02 sep-10 kl 12:29
Braxen är fina fisken, speciellt i storlek kring 1kg. Koka eller packa in i aluminium/blött tidningspapper.

Sutaren är också fin i köttet men kräver att den har levt i bra vatten. (Sutaren är ju en "dyfisk").

1: vad för vatten har du fiskat i?

2: Röka dem?

3: Man kan låta dom gå i ex. ett badkar med friskt vatten i ett par dagar.
Bäst är om vattnet där i cirkulerar.
Titel: SV: få bort dysmak på braxen och sutare?
Skrivet av: grimbart skrivet 02 sep-10 kl 15:07
braxen är från vänern eller göta/nordre älv ...
sutare från diverse insjöar..oftast fiskade i dyvikarna..

braxen runt 1-2kg och sutare runt 2kilo är vanligt att jag får..

röka dem har jag inte provat..

hört nåt om att lägga sutare i mjölk för smakens skull...
Titel: SV: få bort dysmak på braxen och sutare?
Skrivet av: Skytten skrivet 02 sep-10 kl 15:13
Det finns dynt i mycken insjöfisk, och det går inte lätt att få bort dem. De är inte farliga om man kokar riktigt, eller fryser in några dagar före eventuell gravning.
Titel: SV: få bort dysmak på braxen och sutare?
Skrivet av: Humleblomster skrivet 03 sep-10 kl 13:05
Som jag skrev i mört-tråden så har jag ätit båda delarna. Rökt sutare är riktigt gott!

Skulle tippa att årstiden har viss betydelse för smaken, jag väljer nog helst insjöfisk fiskad under dom kallare månaderna om vi pratar slättsjöar med mycket dy. Sutaren är förvisso svår att få tag i annat än under sommaren då den "går i ide" under vintern..