Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: grimbart skrivet 02 sep-10 kl 11:59
-
fiskar ofta och är helsåld på mete... på 2timmar får man som oftast ihop ca 40mörtar...
i finland gör de tydligen inläggningar av dem så som vi gör med sill...
thailändarna gör nån slags torrfisk av det..i ugnen...
har nån koll på hur man går tillväga om man ska testa det...
-
Mört är en matfisk, med dåligt rykte ("för mycket ben, fler än i fiskpinnen"). När jag var barn var torsk närmast att betrakta som skräp, idag en delikatess, endast därför att den är sällsynt. Allt eller nästan allt är attityd.
Kok, stek, lägg in det går fint. Hur gör man? Ungefär som vore det sill.
-
När jag var barn så rökade jag och min far mört i ABU rök:) det blev inte alls dumt :)
-
Ismört åt man mycket förr. Mörten leker tidigt tidigt på våren och då fiskade man ofta eftersom den var lättåtkomlig. Dessutom lär den vara bättre i köttet under dom kalla månaderna.
Själv har jag inte ätit just mört, däremot inkokt braxen och sutare (även rökt sutare) vilket inte alls är dumt.
Förr i tiden fick man ta reda på det som bjöds och äta utan knot. Idag slänger man finfin matfisk i skogen, såsom gädda och gös. Tänk vad det har förändrats..
-
Idag slänger man finfin matfisk i skogen, såsom gädda och gös. Tänk vad det har förändrats..
Den som slänger gös i skogen borde steglas offentligt!
På ICA i Fittja Centrum utanför Stockholm sålde man mört i fiskdisken då jag bodde där. Har för mig att de tog 15 kr kilot eller liknande.
-
gös i skogen!!!!godare fisk får man leta efter...
-
Mört smakar finfint. Löja stekt med lite ströbröd är också en höjdare. Det går att äta det mesta egentligen bara man har lite kryddor. Som farsan alltid sa: Lär man sej bara att krydda rätt kan man få en stekt höneskit att smaka bra.
Mvh Pappis
-
gös i skogen!!!!godare fisk får man leta efter...
Har hänt flera gånger här i närheten. Folk drar upp en massa fisk för att sedan kasta den i skogen. Även gös, gädda och abborre. Vansinne >:(
Har man någon liten fungerande hjärncell kvar så borde tanken slå en att man faktiskt kan släppa tillbaka större delen av fångsten i sjön som man spöfiskat, om man nu inte kan ta rätt på den menar jag ::)
-
jag har ibland åtlat med abborre och gädda.. oftast fisk som legat i kylen som man inte hunnit tillaga...
-
gös i skogen!!!!godare fisk får man leta efter...
Ja GÖS är väl ändå bland den godaste fisken?
-
Mört har man fått käka ett par gånger hos pappa. Han är gift med en thailändska och hon käkar ALLT hon drar upp. ;D Hon torkar fisk, lägger in och gör någon slags surströmming (som för övrigt stinker igenom glasburkarna, de har stått i ett par år nu, undrar hur det kommer lukta när de öppnar burkarna :-X :-X ). Även olika chilisoppor med firre i och annat grejs.
Tycker dock att mört smakar rätt mycket dy. =/ Med andra ord inte så jättegott. Har även grillat mört på pinne... ;D Då smakade det ännu mera dy då det inte var en massa kryddor. ::)
-
Håller med Linkoso att mörten smakar (lite) dy men den smakar mera dy när den kommer ur en sjö än när den kommer ur havet.
Som barn fick ja äta mycket mört då den var stekt (panerad som en schnitzel) och sen inlagd som sill s k typ brathering. Det gick bra att äta med stekta pären till :)
-
Prova att steka den all fisk smakar nästan samma sak bara mer eller mindre ben i . smaken på mört är det inget fel på
-
Prova att steka den all fisk smakar nästan samma sak bara mer eller mindre ben i . smaken på mört är det inget fel på
Bra svar!
All fisk (?) i svenska vatten går att äta utan problem. Det är bara att prova!.
-
Bra svar!
All fisk (?) i svenska vatten går att äta utan problem. Det är bara att prova!.
Jo, alla fiskar går nog att äta, men många är ju lite för små för att det skall löna sig. Inget kul att rensa en snorgärs till exempel ;D
Här kan folk sitta en hel kväll och försöka fånga en makrill utan att lyckas, medan man på samma tid kan dra upp tjugo kilo vitling. Och det är en fisk som i mina ögon nästan smakar bättre. Men dom blir inte väldigt stora, så de flesta klassar dom som skräpfisk.
-
Jo, alla fiskar går nog att äta, men många är ju lite för små för att det skall löna sig. Inget kul att rensa en snorgärs till exempel ;D
Här kan folk sitta en hel kväll och försöka fånga en makrill utan att lyckas, medan man på samma tid kan dra upp tjugo kilo vitling. Och det är en fisk som i mina ögon nästan smakar bättre. Men dom blir inte väldigt stora, så de flesta klassar dom som skräpfisk.
Skulle sardiner vara större?
-
Skulle sardiner vara större?
Ingen aning, dom finns väll inte ens i svenska vatten?
-
Ingen aning, dom finns väll inte ens i svenska vatten?
nä helt rätt men stoleks mesigt med snorgäs bara en jämförelse inge anat
-
En annan fisk som ofta ratas, gäddan, är en delikatess utanför norden. Så bara för att en fisk inte är populär lokalt betyder det inte att den smakar illa. Angående mört så går det att göra någon sorts fiskbullar på den. Mörtbullar. Hur dessa smakar har jag tyvärr ingen aning om då jag inte prövat rätten själv.
-
har dragit upp en bärkasse mört 5-10kilo idag..luktar fan.. få se om jag vågar äta nåt av det...
-
Koka några till katten och fåglarna och gör räv åtel av resten mvh.
-
Mört använde mina morbröder till kräftmjärdena. Och till katterna. Vi åt aldrig mört, av någon anledning. Gädda däremot, är smaskens. Ugnsbakad med mycket dill och citron, och med gräddsås och kokt potatis. Otroligt gott, men eftersom mina småbröder vägrade rensa ben själva minns jag mest med fasa hur lång tid jag la på att rensa både deras och min portion. Har 5 yngre bröder...
-
mört är ett bra kräftbete... måste väl vara för att det luktar som det gör....
jeenilorac:till gäddan ska du ha pepparot..då blir det gott..
-
Bra svar!
All fisk (?) i svenska vatten går att äta utan problem. Det är bara att prova!.
Skulle aldrig falla mig in att äta den här:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Spiggar (http://sv.wikipedia.org/wiki/Spiggar) :-\
-
Skulle aldrig falla mig in att äta den här:
[url]http://sv.wikipedia.org/wiki/Spiggar[/url] ([url]http://sv.wikipedia.org/wiki/Spiggar[/url]) :-\
I Asien äter dom torkade fiskyngel som godis, så det skulle gå fint här med. Bara att håva upp spigg och torka, sedan saltar man lite och har dom att knapra i sig till lördagsfilmen
-
urks......ska inte tänka nå´mer på saken :-[
-
Har ätit mört för ca 25 år sen.
Min tyska pojkvän som var tokig i att fiska
Han stekte och lade in som stekt strömming ättika socker kryddor m.m.
Riktigt gott.
Skriver en som älskar fisk ;)
-
Köpte en påse "Tasty Fishbone" på flygplatsen i Bangkok. Lyckades aldrig förmå vare sig mig själv eller någon i familjen att äta dem. Inte ens katten var intresserad.
-
Har ätit mört för ca 25 år sen.
Min tyska pojkvän som var tokig i att fiska
Han stekte och lade in som stekt strömming ättika socker kryddor m.m.
Riktigt gott.
Skriver en som älskar fisk ;)
Det känner jag igen, min s k brathering fast det inte var nån sill (hering)
-
En gång i tiden (vi var väl sådär 15 år) tänkte vi försöka lansera mört som delikatess och tjäna grova pengar...
Mina bästa tips efter vårt experimenterande är: låt bli! Kokt mört är jättegott om man gillar bomullstuss doppad i dy. Sen tröttnade vi på att bena, så vi mixade alltihop och gjorde mörtbullar. Benen liksom reste sig så bullarna blev ludna. Ingen hit, helt enkelt.
Så vi fick fixa andra sommarjobb. ;)
-
fiskar ofta och är helsåld på mete... på 2timmar får man som oftast ihop ca 40mörtar...
i finland gör de tydligen inläggningar av dem så som vi gör med sill...
thailändarna gör nån slags torrfisk av det..i ugnen...
har nån koll på hur man går tillväga om man ska testa det...
Just att grava mörten i ättika och salt i 12 h är bra, då löses de kvarvarande små benen upp helt och hållet i ättikan. Men man måste först rensa bort de större benen. Receptet kan också användas på annan benrik fisk:
http://svenska.yle.fi/recept/2013/03/26/gravad-mort-med-nobis-dressing (http://svenska.yle.fi/recept/2013/03/26/gravad-mort-med-nobis-dressing)
-
Det kanske finns något recept som gör dem goda. Kurts metod är ju bra på strömming, så det fungerar kanske bra på mört.
Spigg är nog ingen ide att torka och ha som smågodis, taggarna är besvärliga. Men skärgårdsbefolkningen kokade olja ur dem och hade dem till hönsmat.
Sedan undrar jag över smaklökarna hos den som tycker att all fisk är lika, bara olika mycket ben...
-
Torkad saltad mört är ett vanligt tilltugg till ölen i Ryssland. Det gäller bara att salta ordentligt innan man torkar den så att flugorna inte lägger ägg i den. Halvsaltad torkad mört med fluglarver är inte alls gott även om man har druckit många öl
Rökt eller stekt mört är helt ok. Mört smakar betydligt bättre än sarv
-
Stefan Sundström har tydligen talat sig varm för surmört, alltså nån slags fermentering.
-
Surmört var stapelvara bland svedjefinnarna. Kan förvaras flera år i jordkällare.
Så var nog en trygg matresurs de år som skörden inte blev bra.
Finns fortfarande i levande tradition i gränstrakterna mellan Hälsingland och Dalarna.
Som jag förstått är det INTE samma sak som surströmming, utan ger annorlunda smak.
Tror det vanligaste är att man sen steker den innan man äter. (panerad?) Ingen egen erfarenhet.
Men bodde man nära en lämplig sjö borde det verkligen prövas.
-
Mina erfarenheter av svensk insjöfisk såhär långt:
Mört - både rökt och stekt
Smakar hur fint som helst. Jag har aldrig haft några problem med att fisken smakar mös eller dy.
Däremot går det inte komma undan att det är mycket ben i, men det är ju bara att äta runt benen :) Rökt är klart bäst, dessutom lättast att äta.
Abborre - stekt, rökt och gravad
Samma sak här, otroligt bra matfisk. Lite mindre abborrar innehåller såklart mindre och vassare ben, men som sagt, äter man runt dem så finns inte längre något problem. Man kan för all del även äta benen i all fisk, det finns säkert något bra näringsämne i dessa också :)
Jag föredrar den rökta, men även som gravad är den hur bra som helst. Stekt fisk tenderar att smaka likadant oavsett
Gädda - stekt, rökt, kallrökt och gravad
Gädda är en extremt underskattad fisk. I mina ögon är där idel fördelar; Den är lättfångad, lättrensad, smakar bra och det finns mycket kött på varje exemplar. I mina ögon är en bra matgädda klar i färgen och väger ca. 2-3 kilo. Skulle gäddan vara svart, vilket den ofta blir i vatten med dåliga tillopp, så är det absolut ingen fara. Ta då hellre en mindre fisk, 0.5-1kg.
Rökt är gäddan helt suverän, och ofta har man pålägg för flera dagar på en bra gädda. Som kallrökt tyckte jag den smakade mindre bra, men det kan ha haft att göra med min rök också :) Att steka och grava är också två utsökta sätt.
Gös - Grillad och rökt
Gösen är troligen den bästa matfisken i sin storlek. Hittills har den smakat bra på alla sätt!
Bäcköring - grillad
Det är inte så ofta jag får upp någon fisk i bra storlek, men när jag har fått det så har jag valt att grilla den pinfärsk vid fiskestället. Extremt god fisk, tyvärr så är även de stora ganska små. Men grillad med endast lite salt så smakar den riktigt riktigt, riktigt..... riktigt bra!
Ål - rökt
Nu finns det ju en lag som säger att vi vanliga människor inte får fiska ål längre. Däremot får kommersiella fiskare som tar upp mer än 500 kilo (?!) ål om året fiska detta. Tyvärr så får jag ju bara ål när jag bottenmetar gädda nattetid, så nåt måste man ju göra med den. Rökt ål är en VÄLDIGT fet fisk, somliga har liknat det vid att tugga ister, men jag tycker det är vansinnigt gott. välsaltad och välrökt är det bästa!
GRAVAD FISK
50:50 Socker och salt + valfri krydda (ex. vitpeppar och dill)
RÖKT FISK
50-100 min 85 grader i röklåda med valfritt spån eller enris
STEKT FISK
stek fisken
KALLRÖKT FISK
Rök i 20 grader, 5-10 tim, avsluta med att höja röken till 40 grader de sista 30-40 min. Använd avbarkad lövträved, till exempel Al.
GRILLA FISK
grilla fisken