Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Kolvaktare skrivet 29 aug-10 kl 21:39
-
Jag gillar frallor med vallmofrö och hela bakningen går alldeles utmärkt fram tills jag penslat bröden med ägg. Då sjunker de ihop. Inget fel på dem i övrigt men det hade varit roligt om de behöll formen. Vad gör jag för fel?
// Anders
-
Det är inte helt enkelt att svara på, men du skulle kunna prova att knåda mer. Vetemjöl behöver rätt mycket knådning och det kan påverka hur väl de håller sig uppe. Man brukar ange 5 minuters knådning med maskin, tid för hand beror på hur starka armar du har :)
-
Drag? Om det blir kallt kan bröden sjunka. Eller så har du knådat för mycket. Gammalt mjöl kan också vara orsaken.
-
Ägget ska vara rumstempererat, ta ut det samtidigt som du sätter igång och baka så funkar det säkert bättre. Annars är det drag som är den vanligaste orsaken till dåligt jäsande bröd.
-
Pensle brødet før du setter det til etterheving. Da blir ikke brødet utsatt for press når det er i hevet tilstand. Ikke la det etterheve for lenge heller.
-
Om du penslar efter att brödet har jäst på plåt så är det stor risk att man när man penslar bröden är lite för hårdhänt och därför punkterar det jästa. Gör alltid det när jag bakar. Men jag ser inga problem med det eftersom de brukar jäsa upp väldigt fint när de väl kommer in i ugnen igen. Ett tips är väl att pensla innan jäsningen.
-
Hallå. Jag tror att du penslar brödet försent! Med andra ord brödet har jäst för länge.
Pröva med att pensla det 5 minuter innan brödet jäst färdigt. Bättre att grädda det lite underjäst än överjaäst. När brödet börjar spricka är det hög tid att skjutsa in det i riktigt het ugn.
http://lottabrinck.wordpress.com/ (http://lottabrinck.wordpress.com/)
-
Tack för alla tips, ska testa att pensla lite tidigare, försiktigare och med tempererat ägg. Knådningen tror jag att jag har rätt bra koll på.
-
Tack för alla tips, ska testa att pensla lite tidigare, försiktigare och med tempererat ägg. Knådningen tror jag att jag har rätt bra koll på.
Lycka till!
-
Ägg? Till frallor?
Vatten, sockervatten om du vill ha "brunare" färg till frallor.
Blanda i blomspruta, ljummet ska det va. Tunn dusch, inte dränkta.
Häll sen på ev fröer.
Fralle bullar på bagerier får ånga, så de blir luftigare.
Prova att slänga in vatten i ugnen efter 1-2min baktid. Ger spröd skorpa/frasig yta.
Jämför med - baka färdigt själv bullar- de doppas i vatten innan bak.